SPIRER
Spirer er en plantes første stadie.
Nogle dyrkes kun til en kort rod på 1-3 dage.
Andre dyrkes til de får første sæt blade efter 6 dage.
Bønner, Linser, Ærter og Kikærter er i den første gruppe.
Broccoli, Kål, Radise, Kløver, Lucerne, Solsikke o.a. er i anden gruppe.
Bukkehorn kan du enten dyrke til kort rod eller til de danner blade.
Du kan se under FRØ, hvilke frø der er egnet til Spirer.
SÅDAN DYRKER DU SPIRER
Du kan dyrke dine spirer i en SpirePerle på 2 til 6 dage.
Du skal kun bruge Frø + Vand + Spirebeholder.
DEN BEDSTE BEHOLDER TIL SPIRER
Du kan dyrke dine egne spirer med succes i flere beholdere:
SpirePerle
En SpirePerle er en nem beholder til Spirer. Den dræner overskydende vand fra dine frø og planter gennem rillerne. Samtidig holder den stadig tilpas på fugten til at planterne ikke tørrer ud mellem skylningerne morgen og aften. På den måde er dine planter sikret et godt gromiljø.
Hvis du har stillet bakken lidt for mørkt eller du gror Solsikkespirer, bliver spirerne ekstra høje. I det tilfælde, kan du fjerne låget på perlen, når spirerne har dannet blade. Det skyldes, at bladene selv danner en tæt krone, som begrænser fordampning af fugten i bakken.
Du kan dyrke 25 sorter af spirefrø i en SpirePerle. De eneste frø, som ikke er egnede i denne spirekasse er de geldannende Karse, Mizuna, Rucola og Sennep. Gelfrø trives bedst i en SpireSkål.
Som et plus kan du dyrke mange spirer samtidig i en SpirePerle ved at bygge op til 5 frøbakker ind i højden på samme beholder. Det sparer dig bordplads, og lader dig høste friske spirer hver dag.
Du kan genbruge en SpirePerle igen og igen.
SpireSkål
En SpireSkål er en smart lille beholder, som er skabt til at dyrke geldannende spirefrø som Sennep, Rucola, Karse, Chia og Mizuna.
Geldannende frø har brug for et specielt ekstra drænende underlag kombineret med høj fugtighed. Derfor kan de ikke gro i et Spireglas. En SpirePerle fungerer kun til gelfrø, hvis du lægger vat eller hampmåtte i bunden af frøbakken, men det ser ikke så pænt ud. En SpireSkål er derfor en god løsning, da den både er elegant og nem at bruge til gelfrø. Jeg forhandler en glas og en keramik spireskål.
Du kan dyrke andre små frø end kun de geldannende frø i en SpireSkål. De små Kløver, Karse, Broccoli, Raps og Pinkkål er gode til denne beholder.
SpireSkålen er derimod ikke egnet til de store Linser, Ærter, Kikærter, Bønner og Solsikke. Du kan dog godt dyrke mellemstore frø som Radise og Bukkehorn i spireskålen af glas.
Du kan dyrke én sort af spirer i SpireSkålen ad gangen og høste en stor håndfuld friske spirer fra den ad gangen. Du kan genbruge en SpireSkål.
SpireGlas
SpireGlas er en beholder, som er både elegant og nem at bruge. Det opvejer for, at du kun kan dyrke en type spirer i den ad gangen.
Du kan bruge SpireGlasset til at dyrke mange forskellige sorter af spirer. Ligesom en SpirePerle kan du dyrke både bønner, linser, kikærter og ærter med en kort rod i den. Du kan også dyrke spirer med blade som Kløver, Radise, Bukkehorn og Rødbede i denne beholder.
Den fungerer dog ikke til geldannende frø som Karse og Rucola. Gelfrø trives bedst i en SpireSkål, på vat, hampmåtte eller vermecilite.
Solsikkespirer fungerer heller ikke optimalt i et SpireGlas, da de lange planter vikler sig rundt om hinanden, så de hårde frøkapsler er svære at sortere fra ved høst.
De små, iltkrævende Broccoli, Raps, Pinkkål og Rødkål er svære at dyrke i et glas. De trives i stedet godt i en SpirePerle eller en SpireSkål.
Du kan genbruge et SpireGlas igen og igen.
HVILKE FRØ KAN DU DYRKE TIL SPIRER?
Du kan dyrke disse frø til spirer.
Dage viser spiretiden indtil spiren er moden til høst. Rod betyder, at spiren høstes, når den har 1 cm lang rod. Blad betyder, at spiren høstes, når de har fået det første sæt små farverige blade.