KARSE
Spirer & Mikrogrønt

Lepidium sativum

Vil du nyde friske, økologiske Karsespirer?
Så kan du dyrke økologiske Karsespirer i dit eget køkken på kun 6 dage. Dyrkningen er nem og sjov for børn og voksne hele året.
Her får du tips og teknik til din indendørs køkkenhave.

SMAG I KARSE

Økologiske Karsespirer smager og dufter kraftigere af karse end Karse dyrket af konventionelle frø. Når du dyrker dine egne Karsespirer af økologiske frø fra FRISKE SPIRER får du sunde, friske planter med en kraftig, krydret smag af frisk karse.

NÆRING I KARSE

Karse økologiske spirer indeholder vitaminerne: A, B3, C, E og mineralerne: Kalium, Jern, Kalcium, Magnesium, Fosfor. De har desuden antioxidanter som alt levende spisegrønt, plantefibre og en smule protein.

STØRRELSE AF KARSE

Karse er høstmodent, når deres blade er flot grønne. Hvis du dyrker planterne til spirer, er de cirka 10 cm inkl rødder. Som mikrogrønt er de 15 cm med rødder. Den karse, du kender fra supermarkedet, er Karsespirer.

DYRKNING AF KARSE

Karsespirer skal dyrkes på Økologisk vat, Hampmåtte eller i SpireSkåle. Det skyldes, at Karsefrø er geldannende og danner slim, når frøene bliver våde. Gelen er naturlig og betyder, at karse har brug for unikt underlag for at trives.

KARSE ER NEM

Det er nemt for både voksne og børn at dyrke Karse selv. Tricket er at frø og spirer ikke må tørre ud på noget tidspunkt. Det opnår du nemt ved at skylle frø/planter hver aften i din bakke eller give dem lidt vand hvis du dyrker dem på vat.

PLACERING AF KARSE

Den bedste placering af Karse er på dit køkkenbord. Den bør stå i let skygge, da sol hurtigt tørrer frø og planter ud. Stil dem lidt lysere de sidste to dage, hvis karsen smager bittert, så karsen kan omsætte sukkerstofferne i deres blade.

Sådan dyrker du Karse 

Det er nemt at dyrke Karse i dit eget køkken på 5-6 dage. 

Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER
Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER
Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER
Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER
Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER
Keramik Spireskål fra FRISKE SPIRER

Sådan dyrker du Karse på vat eller hampmåtte

Du kan dyrke din Karse på økologisk Vat eller Hampmåtte sådan: 

  1. Læg frøene i blød i et rent glas med koldt vand fra hanen.
  2. Gennemvæd vat eller hampmåtte med koldt vand på en ren tallerken eller en lille skål.
  3. Fordel de våde frø jævnt på vat eller måttens overflade.
  4. Stil på køkkenbordet i skygge, så frøene ikke tørrer ud.
  5. Hold frø/spirer fugtige de næste 5 dage – de må ikke tørre ud.
  6. Høst når spirerne har fået blade med klare farver. 

Når du gror Karse på vat eller hampmåtte, kan du kun spise stilke og blade. Karsespirer gror én plante en gang pr frø. Derfor kan du kon bruge vat og hampmåtte til en enkelt dyrkning.

Hvis du i stedet ønsker en spiremetode, du kan bruge igen og igen, vil SpireSkålen – som er vist i guiden ovenfor – være spirebeholderen for dig. 

Tips til at dyrke frisk, sprød Karse på 5 dage

Karsefrø danner gel eller slim, når frøene bliver våde. Det betyder, at du ikke kan dyrke Karsespirer i et Spireglas eller en almindelig spirebakke af plast. I stedet skal Karse gro på Økologisk vat, Hampmåtte eller i SpireSkåle med en si i bunden – som vist ovenfor – for at lykkes for dig. Det er derfor jeg viser dig to forskellige dyrkningsmetoder her på siden. 

Du bør stille dine karsefrø/spirer i skygge, da selv mild sol overraskende hurtigt fordamper vand. Hvis vandet omkring din Karse fordamper, tørrer frø/spirer ud og visner hurtigt. Hvis de først visner, kan de ikke dyrkes videre. Så stil dem i skygge fra såning til høst. 

Du kan i princippet godt spise rødderne på din karse. Men kun i en SpireSkål med metalsi – som vist ovenfor – er det nemt at høste den modne karse med rødderne intakt. På vat og hampmåtte gror rødderne tæt i underlaget, så du må klippe stænglerne af lige over underlaget og kassere underlag + rødder.

Glas spireskål til karse

Bakker og underlag til frisk Karse

Karsefrø er unikke ved at de danner gel, når de bliver våde. Det betyder, at Karsespirer skal dyrkes på Økologisk vat, Hampmåtte eller i SpireSkåle for at lykkes for dig.

Slimen på dine Karsefrø er naturlig og en del af frøenes DNA. Du kan derfor ikke skylle gelen af karsefrøene. I stedet må du dyrke dem på et underlag, der giver frø og spirer tilpas med ilt og dræning til at frøene kan trives. Det vil sige ikke i en spirebakke eller et spireglas.

I stedet trives Karse på økologisk bomuldsvat, hampmåtte eller i en Spireskål til gelfrø. Du kan finde alle underlag og skåle i FRISKE SPIRER shop.

Broccolisalat med Balsamico dressing og spirer

Friske Karsespirer i din mad

Du kan bruge dine friske Karsespirer i mange retter.

Du kender sikkert Karse fra påskens æggemad og som smagfuld pynt på røræg. Din friske, økologiske karse smager lige så lækkert på vegansk scrambled ‘eggs’ og i salater. Min favorit er at bruge karse på en rugbrødsmad med skiver af moden avocado og tomat.

Jeg elsker også karsespirer i mine salater og wraps, for at give dem et krydret pift. Andre gange hakker jeg dem fint og bruger dem i grønne dips til rå grøntsagssticks.

Hvis du vil gøre påskebordet eller frokosten for gæsterne mere interessant, kan du servere karsen på økologisk vat, som du arrangerer i søde skåle. Eller du kan dyrke karsen i flotte mønstre på vat. Eventuelt med Mizuna og Rucola mellem karsen for at bryde farverne. Så kan du lægge en saks ved på bordet og invitere dine gæster til selv at ‘høste’ til deres mad.

SHOP

Du finder alt til dine Karsespirer i FRISKE SPIRER shop

Spørgsmål fra andre dyrkere

Hvordan dyrker man karse selv?

For at dyrke karse skal du blot udsætte karsefrø for fugtighed og lys. Du kan bruge en Økologisk vat, Hampmåtte eller en SpireSkål med en si under frøene. Kun SpireSkålen kan genbruges igen og igen. Sørg for at holde frøene fugtige, og placer dem i dit køkken i skygge. Inden for få dage vil du have friske karsespirer.

Hvor lang tid tager det for karsefrø at spire?

Dine økologiske karsefrø spirer i løbet af to dage og gror til høstklar spirer på 4-6 dage. Spiretiden afhænger af temperatur og frøenes kvalitet. Det er vigtigt, at du holder frø og spirer konstant let fugtige.

Hvordan ved jeg, hvornår mine karsespirer er klar til at blive høstet?

Når dine karsespirer har foldet deres første sæt blade ud og har fået dybt grøn farve i bladene, er de klar til høst. Du kan spise stængler og blade, når du gror dem på vat eller hampmåtte. Dyrker du dem i en SpireSkål fra FRISKE SPIRER kan du også spise rødderne.

Kan jeg dyrke Karse året rundt?

Ja, du kan dyrke frisk karse hele året. De gror nemt uden jord i små bakker på dit køkkenbord. Du kan finde forskellige dyrkningsmetoder i artiklen tilknyttet dette tip.

Er der nogen særlig pleje, jeg skal give mine karsespirer?

Karsespirer kræver ikke meget pleje ud over at holde dem fugtige og give dem lys. Undgå at oversvømme dem, da det kan føre til mug eller råd. Brug desuden altid friske frø for at undgå skimmelproblemer og køb frøene hos en Fødevarestyrelses godkendt forhandler, så frøene er af ordentlig kvalitet.

Er karsespirer sunde at spise?

Karsespirer er en naturlig kilde til vitaminer og mineraler. De indeholder blandt andet C-vitamin, jern og antioxidanter.

Hvordan bruger man Karsespirer i maden?

Dine friske Karsespirer er lækre i salater, sandwiches eller som garniture på forskellige retter for at øge næringsindholdet. Husk at skylle dem godt før brug, så de er lækkert væskefyldte til din mad.