RØD LINSE SPIRER
Dyrk selv økologiske Røde linser til sprøde spirer på 2 dage. Røde spirer er nemme at dyrke og en rigtig fin begynderspire. Den gror villigt i alle spirebeholdere.
Du finder tips og inspiration er på siden.
NÆRING I RØD LINSE SPIRER
Rød linse spirer indeholder vitaminerne A, B2, B3, B5, B6, B9, C og mineralerne Kalium, Jern, Fosfor.
SMAG • SPISELIGE DELE
Røde linser til spirer har det latinske navn Lens culinaris.
Rød linsespirer dyrkes af en anden type røde linser end dem, du normalt køber i butikkerne. Når de bruges til spiredyrkning skal linserne være hele, mens dem i butikkerne typisk er flækkede.
Spirede røde linser smager af frisk iceberg med et strejf af ganske let kogte røde linser. Som spirer er de sprøde og friske uden den lidt melede konsistens, som du kender fra kogte røde linser.
For at få den mest sprøde og elegante smag, bør du spise linsespirerne rå, når de små hvide rødder er max 1-1,5 cm lange. Du kan spise hele spiren inkl den brunlige, tynde frøkapsel. Frøkapslen er fuld af fibre, men den delikate linsesmag kommer mest frem uden frøkapslerne.
Rød linsespirer kaster ofte selv de tynde frøkapsler under væksten. Alternativt falder de af, når du skyller spirerne i en stor skål vand lige inden du spiser dem.
STØRRELSE • UDSEENDE
Rød linsespirer er små – kun 5-6 mm i diameter. De bliver en anelse større under dyrkningen, men kun et par mm i bredden. Den tynde frøkapsel er brunlig og under den er linsen smukt laksefarvet. Rød linsespirer får to hvide spidser. Den ene er roden. Den anden er stænglen. Stænglen er helt hvid inde ved linsen og bliver lidt grønlig i spidsen efter 2-3 dage.
Den grønne spids betyder, at planten er ved at udvikle blade. Jeg anbefaler, du spiser spirerne, inden linserne får tydelige blade. Når linsespirer får blade, bliver deres smag fad. Uden blade er smagen derimod let og lækker.
RØD LINSE SPIRER I DIN MAD
Alle linsespirer har en let smag, men røde linser giver den mest neutrale smag af linse. Den fine smag betyder, de er nemme at bruge i alle grønne retter, fordi de påvirker smagen meget lidt.
Linser har meget protein. Jeg finder dem selv ret lækre i grønne proteinsmoothies mixet med frugt og grøntsager.
I varme gryderetter rører jeg dem i kort inden servering for at bevare dem sprøde og af hensyn til deres varmefølsomme vitaminer og antioxidanter.