Spireskål
Den nemme måde
at dyrke gelspirer

Spireskål til gelfrø

Denne kønne lille spireskål er et tysk produkt.

Beholderen fylder 14 cm i diameter og er 5 cm høj. Den runde bund er af matglaseret stentøj. Risten ligger løst nede i skålen og er af rustfri stål.

Spireskålen er egnet til at dyrke 10 forskellige sorter af spirer. En enkelt sort ad gangen. Et fyldt skål giver 1 stor håndfulde høstklar spirer.

Du kan ikke dyrke mikrogrønt i denne bakke, da mikrogrønt bliver for højt til bakken.

Du kan genbruge denne spireskål igen og igen.

Spireskål

Sådan dyrker du Spirer i et SpireSkål

Spireskaal trin 1
Spireskaal trin 2
Spireskaal trin 3
Spireskaal trin 4
Spireskaal trin 5
Spireskaal trin 6

FIND DIN SPIRESKÅL

Du kan finde alle dine Frø + Spireskål i shoppen

En køn lille Spireskål

Spireskålen er en rigtig køn, lille beholder. Spirebakken består af kun to dele: En bund i matglaseret stentøj og en si i rustfri stål.

Denne elegante lille spirebakke passer godt ind i det lyse, nordiske køkken. Da bakken er af stentøj er det nemt at vaske den godt op efter brug og den står fin og hvid igen. Da dine spirer gror ovenpå sien, kan du nyde synet af dine spirer der stille og roligt gror sig længere.

Eftersom intet skygger for dine spirer og de alle gror opret, får alle dine spirer lige meget lys i bladene med denne spirebakke. Så du kan se frem til en flot tæt krone af spirer, du kan servere for dine gæster – måske som en del af borddekorationen.

Spireskål med kløverspirer
GEO spireglas med kløverspirer

GODE SPIRER TIL SPIRESKÅL

Du kan ikke dyrke alt i din Spireskål. De bedste spirer til denne beholder er de geldannende frø. Det er Karse, Chia, Mizuna, Rucola og Sennep.

Geldannende frø er unikke ved, at de danner gel eller slim, når de bliver våde. Gelen er helt naturlig, og du kan ikke vaske den af frøene. På grund af gelen, har frøene brug for at gro på et underlag med meget dræn og ventilation. SpireSkålen er perfekt til formålet.

Du kan også dyrke et par andre små spirefrø spirer i din spireskål. De er Lucerne, Broccoli, Kløver, Radise, Bukkehorn, Pinkkål og Raps.

KAPACITET

Du kan kun dyrke en sort af spirer ad gangen i dit spireglas. Glasset kan rumme op til 6 håndfulde dyrkede spirer ad gangen.

SPIRER

Spireglasset er egnet til at dyrke cirka 15 forskellige sorter af spirer. Det er svært at dyrke de små Broccoli, Raps, Rødkål og Pinkkål i det.

MIKROGRØNT

Et Spireglas er ikke egnet til at dyrke mikrogrønt. Det skyldes, at mikrogrønt kræver andre vækstforhold end et spireglas kan levere til planterne.

VÆGT

Spirebeholderen er i samlet form 14 x 14 cm. Den er 16 cm høj. Det komplette spireglas uden spirer i glasset i vejer 350 gram.

PRIS

Du kan finde GEO spireglas i FRISKE SPIRER shop. Mange andre forhandler også denne fine beholder, som er meget udbredt.

UDSEENDE

Spireglasset er ret tykt, farveløst og transparent som genbrugsglas. Keramikbakken er flødefarvet og har ofte små skønhedsfejl i overfladen.

BRUGERVENLIG

Den er nem at sætte sammen og bruge i hverdagen. Pas dog på, at du ikke kommer til at skrue låget for hårdt fast, da det ødelægger gevindet.

RENGØRING

Du bør rengøre alle delene i hånden med en ren, ridsefri svamp med parfumefri opvaskemiddel. Låg og holder tåler IKKE opvaskemaskine.

SpirePerle

En Spireskål eller en SpirePerle

Kan du ikke beslutte dig for, om du skal have en SpireSkål eller en SpirePerle? Din beslutning afhænger af de spirer, du vil dyrke.

I en Spireskål kan du dyrke:
Karse, Chia, Broccoli, Pinkkål, Raps, Rucola, Mizuna, Sennep, Lucerne, Kløver, Bukkehorn og Radise.

I en SpirePerle kan du dyrke:
Broccoli, Pinkkål, Raps, Lucerne, Kløver, Bukkehorn, Radise, Solsikke, Rødbede, Ært, Ærteskud, Mungbønne, Kikært, Linser. Hvis du lægger vat eller hampmåtte i spirebakken kan du også bruge SpirePerlen til geldannende frø, men det er ikke lige så kønt som i en Spireskål.

Dyrk nemt Karse, Rucola, Sennep…

Vil du gerne dyrke lækre, krydrede spirer af Karse, Chia, Mizuna, Rucola og Sennep?

Disse frø er unikke ved, at det er såkaldte gelfrø. Du kan kende gelfrø på, at de danner slim, når de bliver våde. Gelen er helt naturligt og du kan ikke vaske den af. Du kan kun samarbejde med frøene for succes.

Samarbejde vil sige, at du erkender, at disse frø kræver mere ventilation og dræning end andre spirefrø. Heldigvis giver netop en spireskål de rette forhold til at lykkes med gelfrø. Derefter er det bare at dyrke frøene, så de får de nødvendige forhold, hvilket jeg forklarer i næste afsnit.

Tricket til at dyrke Karse og Rucola

Tricket til at dyrke gelfrø som Karse, Chia, Rucola og Sennep er, at frøene hverken må tørre ud eller være for våde.

Den første dag lader du frøene være dækket af vand, så de kan suge fugt til at starte spiringen. Efter den første dag skal frøene ikke længere være dækket af vand. I stedet skal du tømme skålen og kun fylde den til lige under sien.

Efterhånden som frøene får rødder, skal vandstanden sænkes i bakken, så rødderne ikke står direkte i vand men kun er fugtige.

Efter 4-5 dage er rødderne blevet så lange, at der ikke kan stå vand i bakken mere. Derfor skyller du nu kun spirerne morgen og aften.

Rengoering af spireskaal

Nem rengøring af Spireskål

Du kan nemt bevare din spireskål flot med et par tips:

Brug altid en helt ren svamp eller børste til at gøre din spirebeholder ren. Så undgår du at overføre uønskede bakterier fra opvask eller rengøring til dine spirer.

Vask sien i hånden med parfumefri opvaskemiddel.

Opvaskemaskinen kan gøre sien skæv og/eller afsætte krasse sæberester i risten, som er skadelige for dine spirer.

En gang om måneden kan du lægge sien i brintoverilte blandet med koldt vand i forholdet 1:10. Læg risten i denne blanding i 15 minutter. Det renser risten for alt organisk materiale, som du ikke kan nå med normal opvask. Brintoverilte er miljøvenligt, da det er rent brint og ilt.

ALT TIL DINE SPIRER

Du kan finde alle dine Frø + Spireskål i shoppen