HVIDLØG
SPIRER & MIKROGRØNT

Dyrk selv økologiske Hvidløgspirer og Mikrogrønt i dit køkken. Det er desværre meget svært og krævende at dyrke hvidløgsspirer hjemme. Med nogle professionelle fif skulle det dog være muligt at høste sprøde spirer efter 10 dages dyrkning.

Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.

Hvidløgsfrø

Hvidløg spirefrø

Hvidløgsfrø

Hvidløg spirefrø

Hvidløgsspirer

Modne hvidløgsspirer

NÆRING I HVIDLØGSSPIRER

Vitaminer: B1, B6, C
Mineraler: Kalium, Calcium, Kobber, Fosfor, Jern, Mangan, Selen
Bonusstoffer: Hvidløgsspirer har et specielt højt indhold af vitamin C.

HVIDLØGSPIRER

En meget svær spire til hjemmedyrkning.

Hvidløg til spirer bærer det latinske navn Allium sativum.

Hvidløg er af den latinske familie Allium. I samme familie finder du løg, porre, skarlotteløg, porre og purløg. Det unikke ved denne gruppe er, at Alliumfrø er meget svære på grænsen til det umulige at dyrke i din egen spirebakke.

Du skal derfor ikke blive skuffet, hvis det ikke lykkes for dig at dyrke de hvide, sprøde spirer med den elskelige smag. I stedet kan du nyde at købe de færdigdyrkede hvidløgsspirer fra supermarkedet. Den ofte høje pris på færdigdyrkede hvidløgsspirer skyldes, at dette er en svær spire at kultivere selv for industrielle spiredyrkere.

SMAG • SPISELIGE DELE

Hvidløgsspirer har en karakteristisk og krydret smag af hvidløg. Du kan spise hele hvidløgsspiren undtagen den hårde, sorte frøskal. Det er både en flot og sprød spire, der gør det godt som smagfuld pynt i mange salater, som grøn pynt eller smagsforstærker. Kort sagt en lækker spire.

Som beskrevet i første afsnit er det meget svært at dyrke denne spire selv. Derfor vil du få mest glæde ud af at købe en bakke færdigdyrkede hvidløgsspirer og nyde dem frem for at prøve at dyrke dem selv.

STØRRELSE  •  UDSEENDE

Hvidløgsfrø er små, sorte, hårde og kantede. Frøene har en tyk skal, som gør frøet meget modstandsdygtigt overfor stød og/eller udtørring.
Frøene dufter kraftigt af hvidløg, så snart de bliver våde.

Hvis det mod forventning lykkes dig at dyrke dine egne hvidløgsspirer i din spirebakke, skal de dyrkes i cirka 14 dage indtil stænglen er 10 cm lang. På det stadie vil planten typisk selv have vrikket den hårde skal af de aflange blade.

SKYL FRØSKALLERNE AF

Når du køber de færdigdyrkede hvidløgsspirer i supermarkedet, sidder der ofte sorte frøskaller på spirerne. Det er flot at se på, men frøskallerne er hårde at tygge i og smager bittert. Derfor vil du sikkert gerne skylle dem af spirerne. Et smart trick er at lægge hvidløgsspirerne i en stor skål med koldt vand i 15 minutter. Vandet får skallerne til at løsne sig og falde af spirerne. Nu er dine spirer klar til at forskønne dine retter.

HVIDLØGSSPIRER I DIN MAD

Hvidløgsspirer er lækkert krydrede og sprøde. De skal bruges i maden i løbet af en enkelt dag, efter du har åbnet bakken med færdigdyrkede spirer fra supermarkedet. Den korte holdbarhed skyldes, at spirerne ikke tåler udtørring og typisk har fået lidt tryk under pakningen. Du får dog hurtigt spirerne brugt, fordi de er så lækre.

Du kan spise hele hvidløgsspiren fra rodspids til bladtop. Du kan dog ikke spise de hårde, sorte frøkapsler. Se tippet til at skylle dem fra ovenfor. Du kan bruge spirerne som pynt eller smagsforstærkende ingrediens i alle salater, dips, på tapas, smørrebrød eller i sandwich.

ALT TIL DIN DYRKNING

Du finder alt til dine frø til spirer i shoppen.