ÆRTESKUD

Dyrk selv økologiske Ærteskud i dit køkken hele året. Det er nemt og sjovt for alle. Du kan høste dine saftige ærteskud efter 2 til 3 ugers dyrkning. Høsttiden afhænger af din ønskede smag og form på planterne.

Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.

oekologiske aerter

Økologiske ærter

oekologiske aerter til spirer

Ærter til Ærteskud

Modne aerteskud

Modne Ærteskud

NÆRING I ÆRTESKUD

Ærteskud indeholder vitaminerne A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C og mineralerne Kalcium, Jern, Fosfor.
Et ekstra plus er, at de som Ærteskud har et højt indhold af klorofyl.

FORSKELLEN PÅ
ÆRTESPIRER & ÆRTESKUD

Spirer

Ærtespirer dyrkes kun til ærterne har udviklet 0,5-1 cm lang rod. Det vil sige, du høster dem flere dage, inden de får blade.

Det tager cirka 2 dage for Ærtespirer at udvikle sig fra tør ært til høstmoden ærtespire. De første otte timer af dyrkningen består i at ærterne ligger i blød i rent vand. Den næste halvanden dag gror de i din spirebeholder, imens du skyller dem et par sekunder morgen og aften.

Du kan spise hele spiren – inkl rødderne og den gennemsigtige frøkapsel på ærtespirer.

Hvis du søger en spire, der er proteinrig, er ærtespirer lige sagen for dig. Du kan blende spirerne i smoothies, hvis du har brug for en egentlig proteindrik.

Sådan dyrker du Ærtespirer

Trin 1 til spirer
Trin 2 til spirer
Trin 3 til spirer
Trin 4 til spirer
Trin 5 til spirer
Trin 6 til spirer

Mikrogrønt

Ærteskud – mikrogrønt – dyrkes indtil planterne har udviklet en 15 cm lang stilk med 2-3 sæt grønne blade.

Det tager cirka 14 dage for ærterne at gro fra tør ært til modne ærteskud. De første 2 dage dyrker du Ærterne i en spirebakke som om du dyrkede ærtespirer. De næste 12 dage fortsætter du bare med at skylle et par sekunder morgen og aften.

Du spiser ikke hverken selve ærten eller rødderne på ærteskud. Derimod spiser du de saftige stængler, blade og fine fangarme.

Det spændende ved ærteskud – ært mikrogrønt – er, at du får en helt anden smagsoplevelse af skuddene i forhold til spirerne. Ærteskud skal i øvrigt ikke have gødning, da disse planter lever af kvælstof fra luften.

Sådan dyrker du Ærteskud

Trin 1 til mikrogrønt
Trin 2 til mikrogrønt
Trin 3 til mikrogrønt
Trin 4 til mikrogrønt
Trin 6 til mikrogrønt

Vil du lære at dyrke Ærtespirer?

spireperle med en froebakke

Ærtespirer i spirekasse

En rigtig nem beholder til at dyrke Ærteskud er en SpirePerle spirebakke.

Denne spirebeholder er god til at dyrke både Ærtespirer og Ærteskud. Hvis du dyrker Ærteskud i den, bør du kun dyrke et enkelt lag i bakken. Det skyldes, at rødderne bliver meget lange og vikler sig ind i andre frø/planter under bakken med ærteskud.

For at dyrke Ærteskud med succes i en SpirePerle, er det vigtigt, at du tynder ud i ærterne. Der skal være halvt så mange ærter i bakken som du ville bruge til Ærtespirer. Det vil sige, at du kun skal bruge 10-15 gram til en halv bakke i SpirePerlen.

Ærteskud har ikke brug for gødning for at trives. Det gør dyrkningen i en SpirePerle endnu nemmere. Du skal bare skylle ærterne hver morgen og aften. Naturen klarer resten.

Hvis du er nybegynder, vil du typisk opleve, at en SpirePerle bakke er nemmest til Ærteskud, da den sikrer en god fugtbalance omkring rødderne. En ekstra fordel ved denne beholder er, at du kan bruge den igen og igen i flere år.

hampmaatte til gelspirer og mikrogroent

Ærteskud på Hampmåtte

En anden god metode til at dyrke ærtespirer er en hampmåtte.

Når du dyrker Ærteskud på hampmåtte, skal du være omhyggelig med, at ærterne ikke tørrer ud. Det kan nemt ske de første par dage, hvor ærterne ligger ovenpå hampmåtten. Tricket her er, at du sætter ærterne godt i gang ved først at lægge dem i blød i vand i 8-10 timer. Derpå fordeler du dem på den våde hampmåtte og lægger et fugtigt bomuldsklæde eller hørstof over ærterne. Først når du kan se, at rødderne er begynde at vokse ned i måtten, kan du fjerne det beskyttende klæde over ærterne. Det er typisk efter 3-4 dage.

Et andet vigtigt trick til vellykkede ærteskud på hampmåtte er, at måtten skal være fugtig hele tiden, men rødderne må ikke ‘stå under vand’. Det vil sige, at der ikke må være stillestående vand omkring rødderne i bakken. Det skyldes, at ærteskud som alle planter har brug for at rødderne kan få ilt.

Du høster ærteskuddene ved at klippe dem af 0,5 cm over hampmåtten. Spis kun stængler og blade. Rødder og selve ærten kan ikke spises på ærteskud. Hampmåtte kan kun bruges én gang.

Ærteskud er rige på klorofyl og magnesium.

TIPS TIL SUNDE
ÆRTESKUD

Ærteskud er nemme at dyrke for alle. Hvis du skal dyrke spiselige planter sammen med børn er ærteskud et rigtig godt valg, da de er hurtige og synligt vokser dag for dag. Så det er en god plante – selv for ivrige sjæle.

Her får du 8 tips til at dyrke ærteskud:

#1
Plads

Ærteskud har brug for at vokse i et lag og plads omkring hver ært. Derfor trives de bedst i beholdere, hvor du ligger dem i et horisontalt lag – som en SpirePerle bakke eller en hampmåtte.

#2
Iblødsætning

Det er vigtigt, at du starter dyrkningen ved at lægge ærterne ligge i vand i 8 timer. Sådan kan de trække vand nok til at få en god start på deres spiring. Lad kun ærterne ligge i vandet, til de er blevet helt runde.

#3
Frøkvalitet

Det er vigtigt, at du ikke bruger havefrø til at dyrke spiselige ærteskud. Det skyldes, at havefrø typisk er bejdset med svampemiddel. Certificerede spirefrø fra FRISKE SPIRER shop er aldrig bejdsede.

#4
Smag

Du vil opdage, at dine ærteskud ændrer smag i løbet af dyrkningen. Du får de sødeste ærteskud ved at sikre, de har fået fugt nok under dyrkningen, og du høster dem, når skuddene er 10-15 cm.

#5
Placering

Du kan stille bakken med dine Ærteskud overalt i køkkenet, hvor bakken ikke får direkte sol. Det bedste sted til din spirebakke er i let skygge på dit rene køkkenbord, da sol nemt udtørrer ærter og ærteskud.

#6
Fugt

Mangel på fugt gør ærteskud bitre, men for meget fugt kan gøre dem dårlige. Sørg derfor at skylle 2 x hver dag og dryp overskydende vand af mellem skylningerne. Rødderne skal være let fugtige – ikke våde.

#7
Størrelse

Ærteskud smager bedst, når de er 10-15 cm høje. Du vil bemærke, at planterne bliver flade i smagen og sejere, hvis de vokser sig større. Så høst dem, når stænglen har din ønskede længde.

#8
Hygiejne

Renlighed er essentielt for at dyrke lækre Ærteskud. Du bør altid vaske din spirebakke grundigt med opvaskesæbe, en helt ren svamp og varmt vand.  Sådan undgår du uønskede bakterier i spirebakken.

Citat Miriam Sommer foto

Du er altid velkommen med spørgsmål til din dyrkning.signature

Ilt, Dræning og Lys til Ærteskud

Fugt og ilt til Ærteskud

Ærteskud har brug for fugt som alle andre planter. For meget fugt får dog nemt ærteskud til at rådne.

Løsningen er, at du dyrker dine spirer i en beholder, der tillader en smule afstand mellem ærterne. Sådan kan de slippe af med overskydende fugt og holde sig sunde gennem hele dyrkningen.

En SpirePerle spirekasse er god til både spirer og Ærteskud. Beholderen gør det nemt for dig at skylle morgen og aften + den lader dig tømme overskydende vand ud af bunden med et hurtigt vip. Sådan opnår du en sund ilt-/fugtbalance omkring planterne. Du skal kun bruge 10-15 gr ærter i en halv SpirePerle bakke for at opnå sunde planter.

Du kan finde en SpirePerle i FRISKE SPIRER shop.

Lys til Ærteskud

Ærteskud har først brug for lys, når de har udviklet blade. Lyset optager planterne gennem bladene og bruger til deres fotosyntese.

Alligevel kan du have en fordel ved at stille dine ærter under en vækstlampe allerede fra dag 3 af dyrkningen. På grund af lyset vil ærterne udvikle blade hurtigere. Det er til din glæde, hvis du ønsker hurtigere resultater. Med lys fra en vækstpære udvikler planterne sig også generelt hurtigere.

Husk dog, at planterne stadig har brug for hvile i minimum 6 timer pr døgn. Hvis du giver dem lys døgnet rundt, bliver Ærteskuddene stressede, smagsløse og ofte ligefrem bitre.

Du kan finde LED plantepærer i FRISKE SPIRER shop.

NYSGERRIG?

Så kan du enten gå på opdagelse i frølisten.
Eller du kan finde dine spirefrø i shoppen.

Sådan bruger du Ærteskud i din mad

Ærteskud i juice, smoothies og drinks

Ærteskud er lækre både som pynt eller ingrediens i juice og smoothies.

Jeg elsker selv Ærteskuds sprøde og søde smag. Tricket til dem er, at du høster planterne, inden de bliver for lange. Du vil opdage, at Ærteskud over 15 cm begynder at blive flade i smagen og ligefrem bitre med tiden. En anden årsag til skift i smagen sker, hvis planterne gror for varmt, så de tørrer ud og bliver stressede.

Så høst dine ærteskud tidligt og nyd dem i dine juicer og smoothies. Jeg anbefaler, at du klipper dem over en gang eller to, når du lægger dem i maskinen. De lange stængler er hurtige til at vokse sig omkring spolerne.

Hvis du vil pynte dine grønne drinks med ærteskud, kan du stille dem i koldt vand lige inden brug. Så er de lækre og helt sprøde til dine gæster.

Ærteskud i kolde og lune retter

Ærteskud gør sig rigtig godt i salater, wraps, sandwiches og som smuk pynt på is og andre desserter.

Da blade hurtigt bliver bløde i varm mad, vil du opleve, at ærteskud gør sig flottest i kold mad. Her kan du bruge ærteskud både som ingrediens og som smuk pynt. Du kan læse om skuddene som pynt på desserter i det forrige afsnit.

Min egen erfaring er, at hvis du gerne vil bruge ærteskud som ingrediens, er det en fordel, at du klipper stænglerne i 5 cm længder. Sådan skal dine gæster ikke forsøge at holde styr på at skære lange stængler over med en almindelig kniv.

Hvis du gerne vil bruge ærteskud i lune eller varme retter, får du den bedste madoplevelse ved at tilsætte spirerne lige inden servering. Sådan holder de smukke skud sig sprøde og flotte, indtil du spiser dem.

Suppe med spirer
Suppe med spirer
Suppe med spirer
Suppe med spirer