SPIREGLAS

SPIREGLAS

LAV DIT EGET SPIREGLAS

Det er sjovt for børn og voksne at lave et spireglas selv.
I kan dyrke en del forskellige spirer i glasset. Spirerne
kan I spise spirerne sammen til sidst.

ALLE FRØ I SPIREGLAS
?

Du kan dyrke mange forskellige spirer i dit hjemmelavede spireglas.

De nemmeste spirer til et hjemmelavet spireglas er de store spirer af Ært, Linse, Kikært, Mungbønne. De dyrkes til deres rod kun er 1-2 cm lang.

Alle andre spirer – Kløver, Lucerne, Radise, Bukkehorn – dyrkes til blade. De er lidt sværere i et spireglas men klart til at dyrke, når du har lært teknikken med de store spirer.

Kun Karse, Sennep, Chia og Rucola kan ikke dyrkes i et spireglas. Et hjemmelavet spireglas er heller ikke optimalt til helt små frø som Broccoli, Pinkkål og Rødkål. De trives bedre i en spirebakker.

SE ALLE SPIREFRØ
SpirePerle i Miriam Sommers hænder
Økologiske solsikkespirer

HVORNÅR ER SPIRER KLAR?

Nogle spirer er små og bliver hurtigt klar.
Andre bliver lange og skal vokse til de får blade. Det tager lidt tid.

Linser, Ærter, Mungbønner og Kikærter er klar, når de har 1-2 cm lang hvid rod. Denne type spirer skal ikke dyrkes til blade. Det tager kun 2-4 dage dage, til de har den rette længde rod.

Lucerne, Kløver, Radise, Bukkehorn og andre frøspirer skal derimod dyrkes til blade. Det tager 5-7 dage for dem.

MERE OM HVER SPIRE

SÅDAN DYRKER DU SPIRER I SPIREGLAS

Det er nemt at dyrke spirer i et spireglas.


DU SKAL BRUGE:

20×20 cm hvidt brudetyl eller hørstof
¼ liter syltetøjsglas
1 kraftig elastik
Økologiske spirefrø
1 dyb skål

Saadan laver du et spireglas FRISKE SPIRER

1

Vask et lille syltetøjsglas grundigt.
Hæld eventuelt kogende vand i
glasset til sidst for at fjerne eventuel
lugt i glasset og rense det helt.

Afmaal oekologiske spirefrø til spireglas FRISKE SPIRER

2

Afmål dine økologiske spirefrø til
spireglasset. Frøene skal max fylde
1/10 af glasset i højden. Hvis der er
flere frø end det, kan de ikke være
i glasset, når spirerne vokser.

Oekologiske spirefroe lagt i blød inden spiring FRISKE SPIRER

3

Hæld frøene over i et rent drikkeglas
og fyld det med køligt vand. Lad glasset
stå på køkkenbordet.

Frø skal ligge i blød i 8 timer.
Linser og Ærter skal ligge i 4 timer.
Mungbønner og Kikærter skal
ligge i blød i vandet i 12 timer.

Oekologiske spirefroe i spireglas efter de har ligget i vand FRISKE SPIRER

4

Tøm iblødsætningsvandet af drikkeglasset.
Fyld glasset igen og hæld frø og vand over
i spireglasset. Tøm vandet fra, når frøene
er faldet til bunds. Vask stof og elastik i
hånden med opvaskesæbe. Læg det
våde stof over glassets åbning og
fastgør med elastikken.

Oekologiske spirefroe i spireglas efter de har ligget i vand FRISKE SPIRER

5

Tøm det sidste vand fra spireglasset
ud gennem stoffet. Bank til sidst forsigtigt
på spireglasset, så frøene ikke ligger op
ad stoffet.

Hjemmelavet spireglas klar til spiring FRISKE SPIRER

6

Stil spireglasset i skålen, så glasset
står i 45 grader vinkel. Sådan skal
glasset hver dag, til spirerne er klar.

Stil skålen med glasset på dit
køkkenbord ude af solen. Et
skyggefuldt hjørne i køkkenet
tæt på vasken er et godt sted.

Hjemmelavet spireglas med spirer i FRISKE SPIRER

7

Skyl spirerne to gange daglig i 10 sek
med køligt vand fra køkkenhanen. Lad
vandet dryppe fra efter hver skylning.

Du må godt ryste glasset blidt, så
spirerne fordeler sig i glasset.
Tøm også skålen for vand.

Derudover skal spirerne bare have
lov til at vokse, men du må godt tage
glasset op og se de smukke spirer.

Oekologiske aertespirer FRISKE SPIRER

ÆRT

SE FRØ
Violetradise oekologiske spirefroe spirer FRISKE SPIRER

RADISE

SE FRØ
Oekologiske Kloeverspirer af froe fra FRISKE SPIRER

KLØVER

SE FRØ
Oekologiske roede linsespirer FRISKE SPIRER

LINSE

SE FRØ
Oekologiske Groen linsespirer af froe fra FRISKE SPIRER

LINSE

SE FRØ
Oekologiske Bukkehornsspirer af froe fra FRISKE SPIRER

BUKKEHORN

SE FRØ
Vil du dyrke din sundhed FRISKE SPIRER

Acceptér cookies og nyd den fulde blogoplevelse Læs mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk