SPIREGLAS
LAV DIT EGET SPIREGLAS
Det er sjovt for børn og voksne at lave et spireglas selv.
I kan dyrke en del forskellige spirer i glasset. Spirerne
kan I spise spirerne sammen til sidst.
ALLE FRØ I SPIREGLAS ?
Du kan dyrke mange forskellige spirer i dit hjemmelavede spireglas.
De nemmeste spirer til et hjemmelavet spireglas er de store spirer af Ært, Linse, Kikært, Mungbønne. De dyrkes til deres rod kun er 1-2 cm lang.
Alle andre spirer – Kløver, Lucerne, Radise, Bukkehorn – dyrkes til blade. De er lidt sværere i et spireglas men klart til at dyrke, når du har lært teknikken med de store spirer.
Kun Karse, Sennep, Chia og Rucola kan ikke dyrkes i et spireglas. Et hjemmelavet spireglas er heller ikke optimalt til helt små frø som Broccoli, Pinkkål og Rødkål. De trives bedre i en spirebakker.
HVORNÅR ER SPIRER KLAR?
Nogle spirer er små og bliver hurtigt klar.
Andre bliver lange og skal vokse til de får blade. Det tager lidt tid.
Linser, Ærter, Mungbønner og Kikærter er klar, når de har 1-2 cm lang hvid rod. Denne type spirer skal ikke dyrkes til blade. Det tager kun 2-4 dage dage, til de har den rette længde rod.
Lucerne, Kløver, Radise, Bukkehorn og andre frøspirer skal derimod dyrkes til blade. Det tager 5-7 dage for dem.
SÅDAN DYRKER DU SPIRER I SPIREGLAS
Det er nemt at dyrke spirer i et spireglas.
DU SKAL BRUGE:
20×20 cm hvidt brudetyl eller hørstof
¼ liter syltetøjsglas
1 kraftig elastik
Økologiske spirefrø
1 dyb skål
1
Vask et lille syltetøjsglas grundigt.
Hæld eventuelt kogende vand i
glasset til sidst for at fjerne eventuel
lugt i glasset og rense det helt.
2
Afmål dine økologiske spirefrø til
spireglasset. Frøene skal max fylde
1/10 af glasset i højden. Hvis der er
flere frø end det, kan de ikke være
i glasset, når spirerne vokser.
3
Hæld frøene over i et rent drikkeglas
og fyld det med køligt vand. Lad glasset
stå på køkkenbordet.
Frø skal ligge i blød i 8 timer.
Linser og Ærter skal ligge i 4 timer.
Mungbønner og Kikærter skal
ligge i blød i vandet i 12 timer.
4
Tøm iblødsætningsvandet af drikkeglasset.
Fyld glasset igen og hæld frø og vand over
i spireglasset. Tøm vandet fra, når frøene
er faldet til bunds. Vask stof og elastik i
hånden med opvaskesæbe. Læg det
våde stof over glassets åbning og
fastgør med elastikken.
5
Tøm det sidste vand fra spireglasset
ud gennem stoffet. Bank til sidst forsigtigt
på spireglasset, så frøene ikke ligger op
ad stoffet.
6
Stil spireglasset i skålen, så glasset
står i 45 grader vinkel. Sådan skal
glasset hver dag, til spirerne er klar.
Stil skålen med glasset på dit
køkkenbord ude af solen. Et
skyggefuldt hjørne i køkkenet
tæt på vasken er et godt sted.
7
Skyl spirerne to gange daglig i 10 sek
med køligt vand fra køkkenhanen. Lad
vandet dryppe fra efter hver skylning.
Du må godt ryste glasset blidt, så
spirerne fordeler sig i glasset.
Tøm også skålen for vand.
Derudover skal spirerne bare have
lov til at vokse, men du må godt tage
glasset op og se de smukke spirer.