SOLSIKKE
SPIRER & MIKROGRØNT

Dyrk selv økologiske Solsikkespirer og Mikrogrønt i dit køkken. Det er nemt og sjovt selv for nybegyndere. Du kan høste sprøde spirer efter 7 dages dyrkning eller lækker mikrogrønt efter 14 dage.

Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.

Solsikkefrø til spirer

Økologiske spirefrø

Solsikke spirefrø

Solsikke spirefrø

Solsikkespirer

Solsikke spirer

Økologiske Solsikkefrø

Køb Solsikkefrø

NÆRING I SOLSIKKE SPIRER

Solsikke mikrogrønt og spirer indeholder vitaminerne A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E og mineralerne Jern, Kalcium, Fosfor, Selen, Magnesium, Zink, Kobber, Mangan.

SMAG • SPISELIGE DELE

Solsikke til spirer har det latinske navn Helianthus annuus.

Solsikkespirer smager af friske solsikkekerner med et salatagtigt strejf. De har en lidt skarp kant i smagen, når spirerne er helt små og lige har fået blade. Når planten har haft tid til at omdanne sukkerstofferne i blade og stængel i løbet af 1-2 dage efter de har fået blade, er solsikkespirer derimod søde og bløde i smagen.

Du bemærker hurtigt, at Solsikkespirer danner rodhår – ekstra små rødder på hovedroden. Når rødderne er små, ligner de mug til forveksling. Som spiren bliver større, bliver rødderne kraftigere og længere. Du kan spise hele spiren inklusiv de hvide rødder. De tykke sorte skaller kan ikke spises.

BRUG IKKE FUGLEFRØ

Nogle gange spørger spiredyrkere, om de kan bruge solsikkefrø i fuglefoder til spirer. Det anbefaler jeg ikke, for fuglefrø er ofte sprøjtet og sprøjtegifte går ind i spirerne. Vælg i stedet økologiske solsikkekerner med skaller. De giver gode, sunde spirer.

STØRRELSE • UDSEENDE

For at få flotte solsikkespirer, skal de dyrkes af solsikkekerner med skaller. Solsikkekerner uden skaller rådner typisk. Solsikkespirerne bliver høje med op til 17 cm stængel. Deres blade er 1-1,5 cm lange og tykke.

Stænglen er oftest helt hvid og bliver grønnere længere oppe ad stænglen. Bladene er mørkt grønne på over- og undersiden. Hvis dine spirer er lyse/hvide, skal de have lidt mere lys, så de kan danne klorofyl.

Nogle gange bliver spirerne smukt lyserøde i stænglen. Det er helt normalt og skyldes, at spirerne er lidt stressede fx grundet varme, for lidt fugt eller skift mellem varme og kulde.

SOLSIKKESPIRER I DIN MAD

Solsikkespirers søde smag minder om helt friske solsikkekerner. Deres smag er let og lækker i rå salater og grønne smoothies.

Hvis jeg serverer salat med solsikkespirer for gæster, skærer jeg gerne rødderne fra. De lange, kraftige rødder er smukke fra en botanisk
synsvinkel, men ikke altid fra et gourmet synspunkt. I stedet gemmer jeg rødderne og bruger dem i grønne smoothies eller blender dem ind i dips.

Spirernes stængler og toppe er smukt grønne og pynter i sandwich, salater eller wraps.

ALT TIL DIN DYRKNING

Du finder alt til dine Solsikkespirer og mikrogrønt i shoppen.