Vælg en spirebakke til Spirer og Mikrogrønt
Når frøene har ligget i blød, skal de over i din spirebakke til spirer. Her får du tips til at vælge en god spirebeholder til hvert frø.
Indhold i artiklen
Find tips til at vælge den optimale spirebeholder til dine valgte frø til Spirer eller Mikrogrønt:
Hvad er formålet med en spirebeholder?
Vælg en spirebeholder til frøet
Vælg spirebeholder til dit behov
Spirebeholderen skal være nem at skylle og passe
Vælg spiremetode med klimahensyn


Hvad er formålet med en spirebeholder?
Formålet med en spirebeholder er at give dine spirer og mikrogrønt optimalt miljø til at gro. Det betyder at spirebeholderen skal:
- holde tilpas på fugten til at frø og planter ikke tørrer ud mellem skylningerne.
- gøre skylning og pasning af frø og planter nem for dig i hverdagen.
- give tilpas med ilt og dræning så frø og planter kan trives i beholderen.
- være nem at rengøre så du hurtigt kan begynde næste omgang planter.
I det følgende viser jeg hvordan du vælger den optimale spiremetode til hvert af dine frø.
1 Vælg en Spirebeholder som passer frøet
Der findes omkring 40 sorter af frø, kerner, korn og bælgfrugter til Spirer og Mikrogrønt.
Nogle frø trives i alle spirebeholdere. Andre spirefrø trives kun i bestemte beholdere.

Bukkehorn, Radise, Kløver, Lucerne, Mungbønne, Linser, Ært og Solsikke.
Disse frø er nemme og trives i alle typer af spirebeholdere.

Broccoli, Raps, Rødkål og Pinkkål har brug for unikt meget ilt og dræning.
Derfor er disse fire sorter svære at dyrke i et spireglas.

Karse, Chia, Sennep, Rucola, Mizuna og Tatsoi er geldannende.
De trives derfor kun i SpireSkål med si, på økologisk vat eller hampmåtte.
Vælg Spirebeholder efter dit behov
En spirebeholder eller underlag skal passe til dine spirefrø og gøre dyrkningen nem.

Vat & Hampmåtte
Økologisk vat og hampmåtte eller anden økologisk måtte er et specielt godt underlag, når du vil dyrke geldannende frø. Det vil sige Karse, Rucola, Mizuna, Sennep og Chia. Hampmåtte er også populært til Radise, Bukkehorn og Solsikke. Mange dyrker desuden det større mikrogrønt på hampmåtte.

Spirer skal være nemme at skylle og passe
Hvis du dyrker spirer eller mikrogrønt på vat eller hampmåtte, skal dine planter bare vandes lidt hver dag.
Hvis du derimod dyrker dine spirer i et spireglas, skal frø og spirer skylles hver morgen og aften.
Det samme gælder for en spirebakke som SpirePerlen, uanset du dyrker de små spirer eller det større mikrogrønt i bakken.
Det er derfor en god idé, at du tjekker, hvor nemt du kan skylle og dræne dine spirebeholdere. For er det besværligt, får du det formentlig ikke gjort og uden jævnlig skylning…ja, ikk?!
Nogle spiremetoder er ekstra klimavenlige
Det er klimavenligt at dyrke spirer selv, da du sparer miljøet for CO2 på emballering, transport og spild af dyrkede spirer. Dine tørre spirefrø vejer 1/15 del i forhold til dyrkede spirer. Tørre frø kan desuden holde deres spireevne i et helt år eller mere.
Desuden kan du vise ekstra miljøhensyn, når du vælger spiremetode:
Vat eller hampmåtte kan kun bruges én gang, da rødderne vokser sammen helt inde i måtten. Til gengæld kan de to medier lægges i den grønne affaldspose.
Spirebakker af god kvalitet som GEO SpireGlas, SpireSkål og SpirePerlen kan du bruge igen og igen i mange år. Hvis de går i stykker, kan de desuden nemt skilles ad og sorteres til genbrug.
Det er også værd at tage med i dine overvejelser, hvis du gerne vil høste fra din lille indendørs køkkenhave flere gange.


Hvordan bruger du spirer i mad?
Du kan bruge dine Spirer og Mikrogrønt i maden ligesom du normalt bruger frisk salat og grøntsager.
Spirer af Kløver, Broccoli, Lucerne, Rucola, Solsikke, Ært, Mungbønne, Linse og Kikært er specielt lækre som basis eller fyld i juice, smoothies, salater, wraps og sandwich.
Ærter, Mungbønne ogLinse er gode til dips, spreads eller blendet ind i dagens proteinsmoothie.
De stærke Sennep, Radise, Mizuna, Rucola og Karse er smukke og giver god smag som pynt på smørrebrød, tapas eller andre appetizere.
De kraftige spirer af Ært, Mungbønne, Linse og Kikært holder deres sprødhed og giver god fylde i wokretter, lune supper eller varme retter.
Sådan dyrker du Spirer
Guide til at dyrke Spirer på 2-6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop med frømængde til bakken + gode tips.

Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.

Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.

Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.

Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.

Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.

Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.

NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.