Tips til din høst af friske spirer

Dine spirer er klar, når de har nået den ønskede størrelse.
Nu er det tid til høst og rens, inden de kommer i din mad.

Placering af spirer og mikrogrønt i køkkenet

HØST DINE FRISKE SPIRER

Dine hjemmedyrkede friske spirer er klar til høst, når de har nået den rette størrelse.

Linser, mungbønner og kikærter er klar, når roden er 1-2 cm lang og før de får grønne blade.

Alle øvrige frø er klar, når de har foldet deres første sæt små blade ud og bladene har farver.

Ærter og Bukkehorn kan du høste enten når de har fået en lille rod eller de har farverige blade.

HØST FRISKE SPIRER SKÅNSOMT

Spirer er skrøbelige, små planter. Derfor har de brug for, at du håndterer dem med rolige bevægelser og kærlige hænder. Når du høster dine friske spirer forsigtigt, opnår du flere fordele:

  • Du får hele spiren med op af bakken.
  • Du bliver rolig af det stille arbejde.
  • Dine spirer holder sig friske længere.
  • De resterende planter i bakken trives.

Så omtanke i din høst gavner dig på alle måder.

Placering af mikrogrønt i køkkenet

GEM SPIRER I SPIREPERLEN

Hvis du ikke kan spise alle de modne spirer i et enkelt måltid, kan du gemme resten.

Hvordan gemmer du bedst resten af dine friske spirer?

Det gør du ved kun at høste de spirer, du kan spise straks. De resterende spirer skal du bare skylle i din SpirePerle som normalt og lade dem gro videre. For det bedste sted en spire kan holde sig er i sin spirebeholder. Her kan planterne gro videre lige så stille, indtil du er klar til at spise resten af dem.

GEM HØSTEDE SPIRER

Hvad hvis du gerne vil gemme høstede friske spirer? Det er også muligt, bare de er intakte. Med det mener jeg, at du ikke har hakket, most eller knækket planterne.

Så du skal høste spirerne skånsomt og gerne få hele roden med op af bakken for at planterne kan holde sig. Hvis du høster dem så blidt, kan du lægge dem i en beholder og stille dem i køleskabet.

Husk fortsat at skylle en gang hver dag og dræn al overskydende vand fra. Sådan kan høstede spirer holde op til en uge på køl.

Placering af blege eller gule spirer

RENS DE HØSTEDE SPIRER

Når du har høstet de spirer, du har planer om at spise straks, skal de renses.

Det er nemt at rense de høstede spirer. De skal bare lægges i en skål med rent, koldt vand i nogle minutter. Vandet får de tomme frøkapsler til at løsne sig, så du kan sortere den fra planterne.

I princippet kan du godt spise frøkapslerne – undtagen de hårde frøskaller på Solsikke – men de smager ikke så godt.

Efter et par minutter, kan du rode lidt rundt i vandet og skifte det. Sådan sejler frøkapslerne ud med vandet, og dine spirer er rene. Nu er dine friske spirer klar til din mad.

FIND ALT TIL SPIRER I SHOPPEN