Optimal placering af din spirekasse

Den bedste placering af din spirekasse med Spirer er i køkkenet i let skygge. Mikrogrønt bør stå under en god vækstpære men stadig tæt på køkkenvasken.

Sådan dyrker du Spirer

Guide til at dyrke Spirer på 2-6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop med frømængde til bakken + gode tips.

1 Vælg din spirebeholder

Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.

2 Afmål frø til spirebeholderen

Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.

3 Læg frøene i blød i vand

Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.

4 Hæld frøene op i spirekasse

Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.

5 Skyl spirer morgen og aften

Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.

6 Høst modne spirer efter 2-6 dage

Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.

Placering af spirer og mikrogrønt i køkkenet

Placering af spirer i køkkenet

Den bedste placering af dine spirer er hverken i et mørkt skab eller i en lys vindueskarm. Det foretrukne sted for spirer er et let skyggefuldt hjørne af dit køkken.

Hvorfor ikke i solen?

Fordi spirer er meget følsomme over for lys og varme. De unge planter tørrer let ud, hvilket får dem til at visne og blive dårlige. Så find et rent og skyggefuldt hjørne i dit køkken til din spirebeholder.

Dine spirer vil elske dig for det.

SHOP

Spireglas til Spirer

Spireglas
til Spirer

Økologiske Broccolifrø til Spirer

Økologiske
Broccolifrø

SpirePerle spirekasse til Spirer og Mikrogrønt

SpirePerle
spirekasse

Økologiske Mungbønner til Spirer

Økologiske
Mungbønner

Spireskål til spirer

SpireSkål
til Spirer

Hvor skal Mikrogrønt bakker stå?

Dit mikrogrønt er større end spirer og kræver derfor ofte lidt mere plads. Hvis du dyrker mikrogrønt i en SpirePerle, kræver de større planter dog kun lidt mere plads i højden.

Mikrogrønt er specielt idet de har brug for en del mere lys end spirer. Det mest optimale – specielt her i det mørke Skandinavien – er derfor, at stille dit mikrogrønt under en vækstpære fra dag 7 af dyrkningen.

Solen vil stadig være for varm til mikrogrønt, men en LED pære kan du sagtens placere ret tæt på planterne, fordi LED afgiver meget lidt varme.

Så hvor din beholder skal stå? Stadig gerne i køkkenet tæt på vasken, så du husker at skylle dine planter hver dag. Køkkenet har også naturligt højere hygiejne end mange andre rum i boligen, hvilket er godt for dine planter.

Placering af spirekasse i køkkenet
Placering af blege eller gule spirer

Placering og gule blade på spirer

Gule blade på spirer skyldes typisk mangel på lys, men spirer er altid gule lige når de folder bladene ud. Dine friske spirer og mikrogrønt vil naturligt udvikle smukke farver i deres blade og øverste stængler, når de vokser sig større.

Planterne kan dog kun udvikle farver, hvis de udsættes for i det mindste en smule lys.  Så hvis du dyrker planterne i komplet mørke, vil planterne blive blege og have gule blade.

Den sjove kendsgerning er, at gule blade snart vil udvikle smukke farver, når du stiller SpirePerlen et lysere sted. Transformationen fra gule til farverige blade tager ca. 1 dag.

Placering af blege eller gule spirer

Lys giver klorofyl i spirer

Klorofyl er det, der giver dine spirer deres flotte grønne farver i bladene.

Klorofyl er naturlige pigmenter i planternes blade og øvre stængel. Klorofyl medvirker i fotosyntesen i en plante. Hvis en plante ikke får lys nok til at danne klorofyl i sine bladdele, kan planten ikke udnytte lysets energi til sin fotosyntese. Resultatet er, at planten til sidst stopper sin vækst.

Det kan være interessant for dig at vide, at klorofyl desuden er et naturligt antioxidant, der kan gavne din krop.

Skygge eller lys til spirer

Det betyder ikke noget, om dit køkken er meget lyst eller skyggefuldt, når du dyrker spirer.

Ude i naturen spirer frøene i den mørke jord eller i den mere lysfyldte topjord. Uanset dybden i jorden vil roden gro nedad, og stænglen vokse opad. Det er plantens natur uanset lysforholdene. Dine spirer gør det samme, selvom de gror uden jord i din SpirePerle.

Lyset har derimod betydning for, hvornår planterne får blade. For så snart stænglen får lys nok, vil bladknoppen udvikle sig og snart efter folde de små kimblade – cotyledons – ud.

Det interessante er, at hvis du dyrker dine spirer lyst, bliver planterne små og kompakte. Hvis du dyrker dem mørkt, bliver de i stedet høje og ranglede. Ganske enkelt fordi lyset bestemmer, hvornår planterne danner blade.

Indirekte lys til spirer

Den vigtigste ting for spirer er, at de ikke udsættes for udtørrende varme. Direkte sollys er for varmt til de små, sårbare spirer. Så find et sted til din SpirePerle, hvor solen ikke når den i løbet af dagen.

Et let skyggefuldt hjørne af køkkenet er en god placering af spirer og mikrogrønt.

Hvis du foretrækker dine spirer lange og slanke, skal du bare stille dem længere væk fra vinduet. Dette giver dig “mere spire” af hvert frø.

Hvis dit køkken er meget lyst, kan du lægge et rent, mørkt viskestykker over spirebeholderen eller placere noget stort ved siden af ​​spirebakken for at give skygge.

Forresten…Du må bare aldrig stille din spirebakke ind i et skab. Planter kan ikke ånde i lukkede rum, og fugten er ikke sundt for dine skabe.

Placering af spirer tæt på vasken

Stil spirer tæt på vasken

Spirer og mikrogrønt vokser bedst, når de står i køkkenet. Dette skyldes, at køkkenet er rent, og dine unge planter elsker et rent miljø.

Når din SpirePerle står i køkkenet, er det også let at huske at skylle dine planter hver morgen og aften. Skylningen vil rense planterne og holde dem fugtige, så de kan vokse godt.

Skyl forresten altid spirer og mikrogrønt med køligt, frisk drikkevand uden tilsætningsstoffer. Det giver de bedste spirer og mikrogrønt.

Hvordan bruger du spirer i mad?

Du kan bruge dine Spirer og Mikrogrønt i maden ligesom du normalt bruger frisk salat og grøntsager.

Spirer af Kløver, Broccoli, Lucerne, Rucola, Solsikke, Ært, Mungbønne, Linse og Kikært er specielt lækre som basis eller fyld i juice, smoothies, salater, wraps og sandwich.

Ærter, Mungbønne ogLinse er gode til dips, spreads eller blendet ind i dagens proteinsmoothie.

De stærke Sennep, Radise, Mizuna, Rucola og Karse er smukke og giver god smag som pynt på smørrebrød, tapas eller andre appetizere.

De kraftige spirer af Ært, Mungbønne, Linse og Kikært holder deres sprødhed og giver god fylde i wokretter, lune supper eller varme retter.

Grøn smoothie med mungbønnespirer

SHOP

Økologiske Radisefrø til Spirer

Økologiske
Radisefrø

Økologiske Broccolifrø til Spirer

Økologiske
Broccolifrø

Rucolafrø til Spirer og Mikrogrønt

Økologiske
Rucolafrø

Økologiske Ærter til Spirer og Mikrogrønt

Økologiske
Grønne ærter

Økologiske Rosenradisefrø til Spirer

Økologiske
Rosenradisefrø

Mere om Spirer og grøn Livsstil

På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.

Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.

Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:

FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.

Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.

FRISKE SPIRER logo

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.