KLIMAVENLIGT GRØNT

Dyrk dine egne Spirer i små bakker i dit køkken til glæde for dig selv og miljøet.

Klimavenligt grønt med Spirer

Dyrk din egne grønne klimamad til glæde og gavn for alle.

Dine dyrk selv Spirer er klimavenlige, som du kan lære her på siden:

Hver linje er et link til afsnittene i artiklen.

Grunde til at dyrke spirer klimavenligt

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

SE LANG GUIDE
trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide

Hvorfor er Spirer bæredygtige?

Dine dyrk selv Spirer er bæredygtige, fordi:

  • Du dyrker dine spirer af tørre frø, som vejer og fylder 1/5 -1/15 af færdigdyrkede spirer, hvilket sparer CO2 på transport.
  • Du sparer emballage, når du dyrker spirer selv i stedet for at købe pakkede færdigdyrket grønt.
  • Du dyrker spirer uden jord, gødning, kunstigt lys og varme.
  • Du skal kun skylle spirerne med lidt vand hver morgen og aften.
  • Du kan spise hele spiren. Frøkapsler eller små planterester bliver omsat til jord igen.
  • Frøene er helt naturlige og bliver til ren jord igen, hvis du ikke får dyrket dem til spirer.

Det gør dyrk selv Spirer til bæredygtig mad.

Derfor er det interessant for dig at dyrke dine egne Spirer i køkkenet.

Er spirefrø naturlige og klimavenlige?

Ja, når du køber dine spirefrø fra FRISKE SPIRER er frøene 100% økologiske og naturlige.

Mine spirefrø kommer alle fra europæiske leverandører. Frøene er ikke genmanipulerede. De kan dyrkes til spirer, fordi hver frøsort er nøje udvalgt af mine leverandører til at være velegnede til spiredyrkning.

Fordi frøene er 100% naturlige betyder det, at hvis du dyrkede dine spirefrø i jord, ville de udvikle en helt naturlig og levedygtig urt, salat eller grøntsag.
På samme måde bliver rødder, spirer og frøskaller med tiden til ren jord igen, hvis du lægger dem i naturen til kompostering.

Derfor er spirefrø fra FRISKE SPIRER klimavenlige.

VIL DU DYRKE SPIRER?

Du finder alt til dine Spirer i shoppen.

SHOP

Hvilken dyrkningsmetode er mest klimavenlig?

Den mest klimavenlige dyrkningsmetode er den, der giver det største udbytte af næringsrige planter med mindst muligt forbrug af vand og strøm.

Jeg mener, det er vigtigt at understrege, at planterne må have som mål at være optimalt næringsrige. Hvis planterne kun ser flotte ud men er næringsfattige, bliver vi ved med at være sultne selv efter et stort måltid på disse planter, da kroppen hungrer efter næring.

Økologiske spirefrø fra FRISKE SPIRER er kvalitetsfrø, som netop er rige på næringsstoffer. Næring som er nemt at optage for dig ved at spise de modne spirer. Hvis du tilmed dyrker spirerne i en SpirePerle spirebakke har du en beholder, der kan holde i mange år. Dermed undgår du spild på hampmåtter og jord. Da du stiller bakken på dit køkkenbord og dyrker uden ekstra varme og lys men med lidt vand morgen og aften, er denne dyrkningsmetode særdeles klimavenlig.

SpirePerle med to lag friske spirer

Hvorfor kan Spirer gro uden jord?

Spirer kan gro uden jord, fordi du kun bruger spirefrø, som er fulde af naturlig næring. Denne næring kommer fra moderplanten, som har groet i næringsrig, økologisk jord. Dermed har moderplanten været i stand til at udvikle frø, som har en naturlig ‘madpakke’ til de første 7 dages vækst.

Når du dyrker spirer, høster du dem altid indenfor 7 dage. Det er netop fordi der ikke er næring i frøene til at planterne kan gro længere tid end det.

Du vil opdage. at nogle spirer er høstmodne, når de har udviklet en kort rod på 1-2 cm. Det tager to til tre dage. Andre spirer høster du, når de har foldet deres første sæt små blade ud omkring dag 6.

Du kan se spiretiden på dine valgte frø på alle frøposer fra FRISKE SPIRER.

Hvilke fordele er der af Spirer uden jord?

Der er både fordele for dig og klimaet af at dyrke dine spirer uden jord.

Fordelene for dig er, at du undgår jordbakterier i dine spirer og køkken. Du har ikke udgift og besvær med at skulle købe jord. Du kan bare nyde at dyrke dine spirer i hygiejniske, smukke bakker i dit køkken.

Fordelene for miljøet er, at den rette kvalitet af jord ikke skal graves, transporteres, varmebehandles og pakkes for at du kan købe det. Det er en kæmpe transport og producentmølle, som helt kan undgås ved at du kun skal købe din spirebeholder én gang. Fremover kan du bare nyde at dyrke lækre, rene spirer af økologiske spirefrø i den – helt uden jord – i mange år.

Dyrk selv spirer gør dig til en virkelig miljøbevidst hjemmeproducent af grønt.

Dyrk selv Spirer giver dig letoptagelige proteiner til gavn for din krop.

Spireperle med en froebakke

Hvordan gror Spirer uden lys?

Dine frø begynder helt naturligt at spire fra det øjeblik, du har haft dem liggende i blød og hælder dem over i din spirebeholder. Sådan er naturen indrettet. At de gror har ikke noget med lys at gøre. Det afhænger alene af at der er tilpas med ilt, fugt og varme.

Planter kan kun optage lys, hvis de har blade. Indtil planter har udviklet blade har de ingen gavn af lys – naturlig eller kunstig.

Da du høster nogle spirer, inden de får blade, er der ingen grund til at give disse spirer noget lys. Du behøver ikke stille dem mørkt. Der er bare ingen ide i at give disse sorter af spirer lys.

Andre spirer dyrker du, til de folder deres første sæt små blade ud. Disse kimblade er meget sårbare overfor lys, og de kan kun optage meget begrænsede mængder af lys. Derfor er den smule dagslys, du har i dit køkken rigeligt også for dem.

Så den rette formulering bør nok være: ‘Hvordan gror Spirer med meget lidt lys?’ Det ved du nu.

Kan du dyrke Spirer hele året?

Ja, dine dyrk selv spirer vil gro lige villigt hele året, når du stiller spirebakken i dit køkken.

Køkkenbordet er i øvrigt et rigtig godt sted til din spirebakke, da der er dejlig rent og typisk også tilpas lunt. Det er forhold, der passer spirer rigtig godt. Desuden husker du, at skylle dine spirer hver morgen og aften, når de står i køkkenet. Det er bare at gribe bakken, imens du laver mad og så skylle den i et par sekunder under den rindende hane. Puf! Mere kræver spirer ikke i daglig pasning. Resten af tiden klarer naturen opgaven.

Så du kan sagtens nyde at dyrke dine egne spirer, uanset hvor travl du er i hverdagen.

Ærtespirer
Friske Ærtespirer

Hvorfor er der ingen spild fra Spirer?

Der er meget begrænset spild, når du dyrker dine egne spirer.

Det skyldes at du kan spise hele spiren efter høst. Kun de hårde frøskaller fra Solsikke, Rødbede og Endivie, kan du ikke spise. De er for hårde for din mave. Bortset fra det, kan du vitterlig spise hele spiren fra rodspids til bladtop på alle spirer. Jeg anbefaler, at du skyller de bløde, tomme frøkapsler fra alle øvrige spirer efter høst. Det skyldes alene, at denne type frøkapsler er ret bitre. I princippet kan du godt spise dem. De er fulde af plantefibre til gavn for din mave.

Hvad angår skyllevandet, kan du gemme det og vande dine planter i stuen, altanen eller haven med det.

Dermed kan du reelt dyrke Spirer i dit køkken uden spild.

Et klimavenlige FRISKE SPIRER

Jeg ønsker et klimavenligt firma. Derfor har jeg truffet flere grønne valg for FRISKE SPIRER, da jeg ved at selv små firmaer er med til at løfte opgaven med at passe på miljøet. Mine valg er at:

  • Jeg bruger kun bæredygtig emballage af genbrugspap og -papir.
  • Jeg køber min emballage fra danske firmaer, så transportvejen til mit lager er kort.
  • Jeg skærer kasser fra mine leveringer op til stødabsorberende skillevægge til dine forsendelseskasser. Det sparer miljøet for ødelagte varer.
  • Jeg vedlægger ikke fakturaer i pakkerne – du modtager den på mail.
  • Du har mulighed for at vælge papirsposer til dine frø.
  • SpirePerle spirebakken bliver produceret i Nordsjælland, så transportvejen til mit lager på Amager er meget kort.
  • Jeg forhandler i øvrigt kun spirebakker og spireglas, der er langtidsholdbare. Hampmåtten er på sin side dansk og 100% bionedbrydelig.
SpirePerle uden BPA og ftalater

ER DU KLAR TIL SPIRER?

Du kan finde alt til dine spirer i shoppen.

SHOP

FLERE FORDELE

Oekologi i spirer
Naering
sundhed
Beroligende spirer
Gourmet

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.