NÆRING I SPIRER

Dine dyrk selv Spirer og Mikrogrønt er fulde af naturlig, økologisk næring.

Næring i Spirer

Dyrk din egen naturlige næring

Dine dyrk selv Spirer og Mikrogrønt er fulde af naturlige og økologiske vitaminer, mineraler, antioxidanter og proteiner. Næring som endda er nem at optage for din krop. På denne side kan du læse om:

Hver linje er et link til afsnittene i artiklen.

Naering i Spirer og Mikrogroent

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide
Grunde til at dyrke spirer proteiner

Hvorfor skal du dyrke Spirer selv?

Det er en fordel for dig at dyrke dine egne Spirer, hvis du ønsker:

  • grønt der er rigt på vitaminer og mineraler.
  • Naturlige antioxidanter fra frisk grønt.
  • nemt optagelige grønne og velsmagende proteiner.
  • langt billigere spirer end de dyrkede fra butikken.
  • helt friske Spirer og Mikrogrønt, da de gror lige til høst.
  • glæden ved at dyrke din egen, friske mad hele året.

Alle de fordele opnår du ved at dyrke dine egne Spirer og Mikrogrønt.

Hvilke Spirer er mest næringsrige?

Nogle gange spørger kunder mig, hvilke spirer der er mest næringsrige. I denne sammenhæng tænker de fleste på det højeste indhold af vitaminer og mineraler i de modne planter. Svaret er, at af de 25 sorter jeg har i min webshop, er Endivie og Lucerne de mest vitamin- og mineralrige.

Faktisk indeholder Endiviespirer alle de kendte vitaminer og mineraler. Du skal naturligvis spise en del af spirerne for at få den ønskede effekt af næringen, da høstmodne Endiviespirer kun er cirka 15 cm høj inkl rødder.

Lucerne er en ivrig andenplads. Man bruger også lucerne som foder til heste, høns m.m. Det skyldes, at Lucerne netop har et højt indhold af næring. Lucerne har en ekstra fordel i at den også har et pænt indhold af proteiner. Høstmodne Lucernespirer er ca 18 cm høj inkl rødder.

Hvordan opnår du mest næring i Spirer?

Spirer gror af næringen i frøet. Derfor kan Spirer kun blive så næringsrige, som frøet har næring til at give planten.

Næringen i frøene bliver leveret fra moderplanten, som har båret frøene. Hvis moderplanten har vokset i udpint, konventionel jord, vil frøene ligeledes blive næringsfattige. En moderplante kan ikke videregive næring, som den ikke selv kan optage fra jorden. Derfor bestemmer du i høj grad selv med dit valg af frøkvalitet, hvor næringsrige du ønsker dine spirer.

Et ekstra plus ved at vælge spirefrø af ordentlig, økologisk kvalitet er, at sunde frø giver nem dyrkning. Det skyldes, at sunde, næringsrige gør det væsentlig nemmere for de små planter at gro godt. Det er til fordel for dig, da succes med din dyrkning gør hele projektet væsentlig sjovere.

Hvilke spirer er mest proteinrige?

De mest proteinrige spirer er bælgfrugtspirer. Det vil sige linser, ærter, bønner og kikærter.

Linser

Det tager 1-2 dage at dyrke Linsespirer. De høstes, når roden er 0,5 cm lang.

Linsespirer smager af let kogte, afkølede linser.

Du kan dyrke flere sorter af linser til spirer. I shoppen tilbyder jeg Røde og Grønne linser.

Ærter

Det tager 2-3 dage at dyrke Ærtespirer. De høstes, når roden er 0,5-1 cm lang. Da smager de bedst.

Ærtespirer smager af friske, let søde ærter.

Du kan dyrke både gule og grønne ærter til spirer. I shoppen tilbyder jeg et mix af gule og grønne ærter.

Mungbønner

Det tager 2-4 dage at dyrke Mungbønnespirer. De høstes når roden er 0,5-1 cm lang.

Dyrk selv Bønnespirer smager lidt som hasselnødder.

Du kan dyrke nogle ganske få sorter af bønner til spirer. I shoppen tilbyder jeg Mungbønner.

Kikærter

Det tager 3-5 dage at dyrke kikærtespirer. De høstes når roden er 1-2 cm lang.

Kikærtespirer smager som let kogte, afkølede kikærter.

Du kan dyrke et par sorter af kikærter til spirer. I shoppen tilbyder jeg lys og mørk kikært.

Hvilke Spirer har antioxidanter?

Alle dine levende spirer har antioxidanter. Nogle er synlige for dit øje, da de viser sig som smukke farver i dine planter.

Dine grønne spirer – Lucerne, Solsikke, Bukkehorn m.m. – har eksempelvis Klorofyl i deres grønne plantedele. Dine pink, rosa og violette spirer indeholder antocyanin / Anthocyannin.

Derudover har hver spiresort unikke antioxidanter. Et eksempel er, at Broccolispirer har et højt indhold af glucoraphanin og sulforaphan.

Din store fordel ved at dyrke spirerne selv, er at du høster planterne, imens de er i fuld gang med at vokse. Dermed er planternes antioxidanter i top til glæde for dig.

Spireperle med en froebakke

Dyrk selv Spirer giver dig letoptagelige proteiner til gavn for din krop.

Kan du spise Spirer rå?

Hvis du køber dine spirefrø i FRISKE SPIRER shop, kan du spise dine spirer rå i maden. Det skyldes, at mine frø er testet fri for skadelige bakterier og bliver solgt specielt til din dyrkning af spirer og mikrogrønt under certificering af Fødevarestyrelsen.

Det eneste, du skal gøre med dine modne spirer er at hælde dem over i en skål koldt vand for at skylle dem – ligesom du gør med salat. Derpå er dine spirer klar til maden.

Den eneste undtagelse er Kikærter. Lige denne spire kan have et højt indhold af trypsininhibatorer, som ikke altid bliver tilpas nedbrudt under spiringen. Derfor anbefaler jeg, at du giver dine kikærtespirer et kort opkog i 3-5 minutter lige inden du bruger dem i maden. Alle øvrige spirer af frø fra FRISKE SPIRER kan du spise rå.

Hvor mange Spirer må du spise?

Du ‘må’ spise så mange bælgfrugtspirer, som du kan holde ud at spise, hvis du spiser hele spiren. Det vil sige, at du ikke blender spirerne eller juicer dem, men du tygger dig igennem de modne spirer.

Hvorfor denne ramme? Jo, fordi Bælgfrugter er kendetegnet ved at indeholde lektiner. Det er derfor de skal koge så længe, hvis du ikke dyrker dem til spirer. Under spiringen bliver lektinerne neutraliseret. Der kan dog være en ganske lille smule lektiner tilbage, selv hvis spirerne har groet, til spirerne har 1-2 cm rod. Hvis du spiser hele spiren bliver du mæt inden den lille mængde lektiner kan blive for høj. Hvis du derimod blender eller ligefrem juicer bælgfrugtspirer, kan den lille smule lektiner blive så høj, at du får maveproblemer og/eller diarre.

Hvilke frø og bælgfrugter må du Spire?

Det er ikke alle frø og bælgfrugter, der er egnet til at dyrke til spirer for mennesker. Nogle frø og specielt bælgfrugter indeholder stoffer – som fx store mængder af lektiner – der gør spirerne uegnede for dig.

Derfor er det er vigtigt, at du ikke hiver en tilfældig pose frø eller bælgfrugter ned fra køkkenhylden og dyrker løs.

For at du er på den sikre side, anbefaler jeg, at du altid køber dine spirefrø hos en certificeret spirefrø leverandør som FRISKE SPIRER. Du kan tjekke, at et firma er certificeret, da firmaet skal være godkendt af Fødevarestyrelsen OG have et økocertifikat. De to godkendelser skal fremgå tydeligt med deres navn på og ligge på deres webshop ligesom du kan se nederst her på hjemmesiden.

Den anden fordel af certificerede frø er, at denne frøkvalitet ifølge EU-lov skal være testet fri for skadelige bakterier. Det sikrer dig sunde spirer, du med ro i maven kan nyde rå i din mad.

oekologiske Kikaerter

VIL DU DYRKE SPIRER?

Du finder alt til dine Spirer i shoppen.

Kloeversalat med risfloede

Hvordan bruger du Spirer i maden?

Spirer af Linser, Ærter, Mungbønner og Kikærter er specielt velegnede i retter, hvor du søger ekstra mæthed og fylde.

Jeg bruger ofte linsespirer og mungbønne spirer i hjemmelavede, krydrede dips, som jeg hælder over salaten. Ærterne spiser jeg gerne som sprøde snacks eller bruger dem i salater, smoothies og wraps. De er i øvrigt bedst, når de er godt saftspændte og roden er max 1 cm lang. Linser og kikærter bruger jeg enten i salater, supper eller jeg blender dem til hummus og spreads.

Spirer med blade som Kløver, Radise, Bukkehorn m.m. bruger jeg i salater, wraps, sandwich og som flot pynt på retterne.

Kan du dyrke Spirer hele året?

Jeps, du vil opleve, at dine Spirer og Mikrogrønt er villige til at gro hele året. Tricket er, at din spirebeholder skal stå i almindelig køkkentemperatur.

Køkkenbordet er i øvrigt et rigtig godt sted til din spirebakke, da der er dejlig rent. Desuden husker du, at skylle dine spirer hver morgen og aften, når de står i køkkenet. Det er bare at gribe bakken, imens du laver mad og så skylle dem i et par sekunder under den rindende hane. Puf! Mere kræver spirer ikke i daglig pasning. Resten af tiden klarer naturen opgaven.

Så du kan sagtens nyde at dyrke dine næringsrige Spirer og Mikrogrønt hele året.

oekologiske aertespirer af friske spirer

ER DU KLAR TIL SPIRER?

Du kan finde alt til dine spirer i shoppen.

FLERE FORDELE

Oekologi i spirer
sundhed
Gourmet
Laering
Klimavenlige spirer

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.