ØKOLOGISK MAD

Spirer og Mikrogrønt er 100% økologiske, når du selv dyrker dem af godkendt økologiske spirefrø.

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide
Grunde til at dyrke spirer oekologisk

Er alle Spirer og Mikrogrønt økologiske?

Om dine Spirer og Mikrogrønt er økologiske afhænger af, om du dyrker dem af økologiske frø.

Hvis du vil være sikker på, at frøene i din pose er økologiske, kan du tjekke leverandørens certifikat. Det gør du ved at slå leverandøren op i Fødevarestyrelsens oversigt. Du kan se FRISKE SPIRERs økogodkendelse her >

Flere forhandlere sælger desværre konventionelle frø, som om de er økologiske eller endnu værre sælger de almindelige havefrø til spiredyrkning. Da certificerede spirefrø ifølge lov skal være testet for skadelige bakterier under kontrol af Fødevarestyrelsen, kan du også tjekker leverandørens Fødevaregodkendelse. De skal ifølge loven have et link på shoppen til en aktiv smileyrapport som denne >

Er der forskel på frø til Spirer og Mikrogrønt?

Der er ingen grund til, at der skulle være forskel på de frø, du bruger til at dyrke Spirer og de frø du bruger til Mikrogrønt.

Det skyldes, at den eneste forskel på de to er størrelsen på planterne. Spirer er det første stadie af planterne. Frø gror til spirer med deres første sæt blade i løbet af ca 6 dage. Fra dag 8 – eller tidspunktet, hvor planterne viser næste sæt små blade – overgår planten til at være Mikrogrønt.

Så du kan starte med at gro et solsikkefrø op til Spirer med blade på 6 dage. Hvis du dyrker samme solsikkespire i op til 16 dage, bliver planten større til du får Solsikke mikrogrønt.

Grunde til at dyrke spirer oekologisk

Du kan nemt nyde 100% økologiske Spirer & Mikrogrønt hver dag.

Påvirker frøenes kvalitet næringsindholdet?

Ja, frøenes kvalitet påvirker i høj grad både næringsindhold og succesrate for dine Spirer og Mikrogrønt.

Dine planter kan kun vokse sig så sunde, som dine frø tillader dem. Hvis moderplanten har vokset på udpint jord, har planten ikke kunne optage og videregive frøene de byggesten, der muliggør en sund lille plante. Resultatet er frø der er svære at få til at spire og/eller spirerne gror dårligt.

Så det kan godt være at kvalitetsfrø fra certificerede leverandører koster lidt mere, men det giver dig så meget mere glæde at nyde en spirebakke som bugner af sprøde, saftige planter. Hvis din leverandør sætter en ære i kvalitet, vil de  – ligesom FRISKE SPIRER – have grogaranti på deres frø.

Hvor længe kan økologiske frø holde?

Økologiske frø solgt til Spirer og Mikrogrønt bør kunne holde i mindst 1 år fra salgsdato.

Hvordan ved du, om frøene har overskrevet deres holdbarhed? Du kan se det på dine spirer, når du dyrker dem. Hvis du i øvrigt har sikret dig, at spirebakken er helt ren, glasset til iblødsætningen er helt rent, og du overholder både iblødsætningstid og skyller morgen + aften, så bør frøene spire fint for dig.

Hvis frøene er for gamle, kan du se, at frøene er meget uvillige til at spire. Desuden bliver de små spirer forkrøblede og har tydelige fejl i bladene.

Hvis du oplever udfordringer med dine frø købt hos FRISKE SPIRER er du altid velkommen til at ringe til mig.

Hvordan får du helt friske Spirer og Mikrogrønt?

Friskheden i dine dyrk selv Spirer og Mikrogrønt afhænger af din pasning.

Hvis du sørger for at skylle dine frø/planter morgen og aften, så de ikke tørrer ud, vil de holde sig friske lige til høst. Så nemt er det faktisk.

I varme køkkener eller varme måneder, kan det være nødvendigt at du skyller en ekstra gang om dagen. En anden mulighed er at du stiller din spirebeholder lidt køligere.

Du kan tjekke, om dine spirer og planter har det tilpas fugtigt ved at nærstudere deres rødder. Hvis rødderne er flot hvide og sprøde af fugt, så får planterne fugt nok. Det er vigtigt, at du ikke lader frø og planter tørre ud, da du i så fald snart må starte helt forfra – og det er jo ikke ideen.

Grunde til at dyrke spirer oekologisk

Er der madspild af dyrk selv spirer?

Specielt når du dyrker Spirer selv er spild meget begrænset.

Det skyldes, at du spiser hele spiren inklusiv rødder, frø og blade. Du kan vælge at klippe lidt af de viltre rødder på Solsikke og Radise, men de er fint spiselige. Du kan eventuelt snitte rødderne fint og mixe dem med i salaten eller blende dem i dips. Fordi planterne gror og holder sig friske, lige til du spiser dem, er madspild også meget begrænset af dyrk selv spirer.

På Mikrogrønt er der lidt spild, da du ikke kan spise rødderne på det lange mikrogrønt. Heldigvis er det jo 100% bionedbrydeligt planteaffald. Dermed giver selv Mikrogrønt et meget begrænset klimaaftryk.

Hvilket klimaaftryk giver Spirer?

Når du selv dyrker Spirer og Mikrogrønt er det muligt for dig at opnå et næsten neutralt klimaaftryk.

Det skyldes, at du hos FRISKE SPIRER kun finder 100% økologiske frø. Frøene kan du vælge at købe frøene i papirsposer. Til dyrkningen kan du vælge en SpirePerle spirekasse. Bakken er af plast men produceret her i Danmark, og den er støbt af langtidsholdbar plast, så du kan nyde den i mange år.

Til din dyrkning af spirer skal du kun bruge dagslys og rent vand fra din køkkenhane. Vandet fra skylningen kan du give til dine stue- eller haveplanter.

Derfor er det meget bæredygtigt, at du dyrker dine egne spirer af økologiske frø.

VIL DU DYRKE SPIRER?

Find alt til dine økologiske Spirer i shoppen.

Grunde til at dyrke spirer oekologisk

Hvordan bruger du Spirer og Mikrogrønt i maden?

Du kan bruge Spirer og Mikrogrønt til alle typer af opskrifter ligesom du ellers ville bruge salat og grønt.

Personligt spiser jeg mange salater, smoothies og grønne wraps. Jeg bruger altid spirer i min mad, da jeg dyrker dem op til billeder på shoppen og denne blog.

Du kan også bruge spirer i juice, men da de er ret små, vil mikrogrønt give bedre udbytte i juicing.

Bælgfrugtspirer som Linser, Bønner, Kikærter og Ærter er specielt gode i hummus og spreads, hvor de giver god fylde. Du kan også bruge dine bælgfrugter i lune supper, ovnretter og wok.

Sidst men ikke mindst er Ærtespirer og Solsikkespirer en skøn, sund og knasende snack.

Hvor lang er holdbarhed på Spirer og Mikrogrønt?

Dine spirer og Mikrogrønt kan nemt holde i op til 6 dage, efter de er høstmodne.

Tricket er, at du stiller spirebeholderen køligere og passer på IKKE at knække planterne. Derudover skal du fortsætte med at skylle planterne en enkelt gang daglig. Det er vigtigt med skylningen. For selvom du har stillet spirebeholderen koldere, har planterne stadig brug for lidt fugt for ikke at tørre ud.

Hvis du har høstet planterne, og de er blevet skadet af hånderingen, kan de kolde sig en dags tid på køl. Bare en god grund til at nyde ekstra næring i salaten, ikk?

Grunde til at dyrke spirer oekologisk
Grunde til at dyrke spirer klimavenligt

Hvordan kommer du nemt i gang med at dyrke Spirer og Mikrogrønt?

Det er heldigvis nemt at komme hurtigt i gang med at dyrke dine egne Spirer og Mikrogrønt.

Hvis du vil starte nemt, anbefaler jeg, at du vælger Spirer. Spirer gror hurtigere og er høstklar på kun 2-6 dage. Det eneste, du skal bruge til Spirer er en spirebeholder, nogle økologiske spirefrø, vand fra køkkenhanen og lidt tid.

Når du er blevet øvet i Spirer, kan du lege videre med Mikrogrønt, som skal gro i længere tid + have gødning og ekstra lys.

FLERE FORDELE

Naering
Gourmet
Protein
Laering
Sjovt

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.