GOURMET MED SPIRER

Spirer og Mikrogrønt er naturens egne, små kunstværker til pynt, smag og fylde i maden.

Gourmetmad med dyrk selv Spirer

Naturlig skønhed til din madkunst

Spirer og Mikrogrønt passer perfekt i gourmetkokkens sortiment takket deres flotte former, farver og smag.
På denne side kan du læse om:

Hver linje er et link til afsnittene i artiklen.

placering af mikrogroent

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide
Lyseroede spirer Rosenradisespirer FRISKE SPIRER

Hvorfor skal du dyrke Spirer selv?

Det er interessant for dig som gourmet kok at dyrke dine egne spirer, fordi du får:

  • langt flere smagsvarianter at vælge mellem.
  • helt friske Spirer, da de gror lige til høst.
  • mulighed for at vælge form og størrelse på planten.
  • glæden ved at påvirke smagen selv.
  • langt billigere planter end ved køb af dyrkede Spirer.

Derfor er det interessant for dig som gourmet at dyrke dine egne Spirer i køkkenet.

Farver på spirer

Spirer findes i flere flotte farver lige fra lysegrønne til orange, violette, rosa, pink og mørk grønne.

Flere spirer har kombinationer af flere af de nævnte farver.

Rosa radise er eksempelvis hvide i roden med rosa stængler og blade, der er et mix af grøn, pink og rosa. Rød linse er helt laksefarvet, imens Sennep er violet og grøn.

Størrelse på spirer

Nogle spirer høster du, når de kun lige har fået en kort rod. Så er hele spiren inkl rod kun 2-3 cm.  Andre spirer høster du, når de får blade, hvilket giver dig spirer, der er 7-12 cm lange inkl rod. Der er også de rigtig høje solsikkespirer på 14-17 cm i højden og 2 cm store blade. Så der er en spire til alle.

Du kan se alle farverne på de forskellige spirer i spirelisten.

Smagen i spirer

Alle dine Spirer har forskellig smag. Nogle som Lucerne, Linser og Rød kløver er ret neutrale i smagen. Endiviespirer er bitre ligesom salaten. Mizuna smager af et mix mellem peber og sennep. Alle radisesorterne smager kraftigt af radise. Mungbønnespirer smager af friske hasselnødder, siger mange.

Kort sagt har hver spire deres egen unikke og lækre smag.

Lyseroede spirer Rosenradisespirer FRISKE SPIRER

Hvordan styrer du Spirer væksttid?

Det kan være vigtigt for dig som gourmet kok, at du kan påvirke spirernes væksttid. På den måde kan du speede deres modningstidspunkt eller ned.

Du styrer spirers væksttid ved at hæve temperaturen i rummet, hvís de skal vokse hurtigere. Hvis spirer skal vokse langsommere, sænker du temperaturen.

Bemærk at dine spirer har brug for mere fugt, des varmere rumtemperatur. Den maximale temperatur er 25 C, da mere varme end det også påvirker planternes smag på grund af stress.

Hvis du stiller planterne koldt, kan du med fordel give dem 12 timer til at akklimatisere for smagens skyld inden servering.

Hvordan får du mest udbytte af Spirer?

Når du dyrker dine egne Spirer, er det slut med at smide dårlige spirer ud dagen efter køb.

Dine selv dyrk spirer kan bevare deres friskhed i op til 7 dage, efter de er modne. Du skal dog være opmærksom på, at de små planter skifter smag stille og roligt, efterhånden som de gror sig større. Så søger du en helt bestemt smag i dine spirer, bør du planlægge høsttidspunkt efter den smag.

Men hvorfor kan dine dyrk selv spirer holde så meget bedre? Det skyldes, at de gror i fred i din spirebakke lige til du bruger dem i maden. I din spirekasse er der de perfekte betingelser for at planterne får den ilt, fugt og dræn de har brug for til at trives. De bliver ikke knækket eller mast i bakken. Derfor kan du glæde dig over naturlige kunstværker i deres bedste stand direkte fra din spirebakke.

placering af spirer taet paa vasken

Dyrk selv Spirer & Mikrogrønt lader dig selv vælge form, størrelser og smag på planterne.

placering af spirer taet paa vasken

Hvordan får du lige / krøllede Spirer?

Spirer er helt naturlige planter. Det betyder, at spirer agerer helt som normale planter. Det vil sige, at stænglerne søger opad og rødderne søger nedad. Altid. Det betyder, at hvis du ønsker ranke, lige, oprette spirer, skal du bare dyrke spirerne i horisontale bakker og lade frø/planter gro i fred.

Hvis du derimod ønsker krøllede, snoede spirer i flotte former, skal du ‘forstyrre’ planterne hele tiden. Det gør du ved at flytte rundt på dem i spirebakken eller dreje spireglasset efter hver skylning. Så gror planterne opad men i den retning, du bestemmer er opad på beholderen.

Den eneste forskel på spirefrø og andre frø er, at spirefrø skal være fødevaregodkendte, testet for skadelige bakterier og kun må forhandles af certificerede leverandører, der er godkendt af Fødevarestyrelsen…som FRISKE SPIRER.

ER DU NYSGERRIG?

Find alt til dine Spirer og Mikrogrønt i shoppen.

placering af spirer taet paa vasken

Hvordan bruger du Spirer i gourmetmad?

Spirer er lækre i alle typer af retter fra dips og smoothies til salater, wraps, suppe og pynt. Du kan bruge alle dine spirer, som du dyrker af spirefrø fra FRISKE SPIRER rå i din mad. Det skyldes, at frøene er testet fri for skadelige bakterier og bliver solgt specielt til din dyrkning af spirer og mikrogrønt.

Det eneste, du skal gøre er at skylle dine modne spirer i rent, koldt vand efter høst – ligesom du gør med salat. Derpå er dine spirer klar til maden.

Den eneste undtagelse er kikærter. Lige denne spire kan have et højt indhold af trypsininhibatorer som ikke bliver tilpas nedbrudt under spiringen. Derfor anbefaler jeg, at du giver dine kikærtespirer et kort opkog i 3-5 minutter lige inden du bruger dem i maden. Alle øvrige spirer af frø fra FRISKE SPIRER kan du spise rå.

Hvornår er spirer smukkest i maden?

Spirer er som alt grønt mest sprøde og flottest lige når de er høstmodne.

Som gourmet bliver du sikkert tiltrukket af spirernes smukke former, farver, miniature størrelse og friske smag. De er små, naturlige kunstværker som pryder enhver ret. Jeg finder selv, at spirer er smukkest, når de er dyrket til snoede former (se ovenfor).

Jeg foretrækker også at tage billeder af mine spirer, når de lige har fået deres fulde farver i bladene. Det sker omkring dag 6-7. På det stadie er de små planter mest friske at se på. At smagen også er mest potent på det stadie er et ekstra plus.

placering af spirer taet paa vasken

Spirer i drinks, salater, dips m.m

Spirer kan bruges i alle retter, hvor du finder det relevant at give blikfang, farve og smag.

Det bedste ved spirer er, at kun din fantasi sætter grænser for brugen af dine dyrk selv spirer. Hvordan det? Jo, fordi når du dyrker dine egne spirer, har du langt flere muligheder for at dyrke lige den smag, der passer dig. Jeg har altid mindst 25 sorter af frø i shoppen. Det er langt flere end du finder til salg i opdyrket form.

Desuden kan du som selvdyrker vælge præcis, hvornår du vil høste planterne. Du vælger også om de skal gro til at blive korte eller lange og om deres farver skal være helt udviklet eller meget svage.

Alle de muligheder betyder, at du altid kan finde en spire, der passer til lige din kreation i køkkenet.

placering af spirer taet paa vasken

ER DU NYSGERRIG?

Find alt til dine spirer og mikrogrønt i shoppen.

FLERE FORDELE

Naering
sundhed
Protein
Laering
Oekologi i spirer

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.