Sådan dyrker du Spirer & Mikrogrønt
Den komplette Startguide for nybegynderen
Lær at dyrke dine egne Spirer og Mikrogrønt i Startguiden. Snart kan du høste frisk grønt til maden i dit eget køkken hver dag.
Hvad er Spirer og Mikrogrønt?
Spirer til din mad er det første stadie af en plante. Nogle spirer dyrker du, til de kun har en kort rod. Det tager 2-3 dage. Andre spirer høster du, når de har udviklet små kimblade. Det tager 6 dage. Spirer har kun brug for rent vand til at gro, da de lever af næringen i deres frø.
Mikrogrønt er næste stadie af de små planter. Mikrogrønt er de små planter, når de har udviklet deres første ægte blade. Det tager i alt 12-14 dages dyrkning. Da næringen i frøet slipper op på dag 6, har Mikrogrønt brug for enten at få en smule flydende gødning hver dag eller at gro i jord.
Du kan dyrke 40 forskellige frøsorter til spirer og mikrogrønt. Det er vigtigt, du ved, at du ikke kan dyrke spirer og mikrogrønt af hvad som helst i dit køkkenskab. Nogle frø og specielt bønner er ikke egnede til spirer og mikrogrønt. Køb derfor altid dine spirefrø hos fødevaregodkendte firmaer, der viser, at de har forstand på spirer.
Heldigvis giver de 40 egnede sorter et bredt spektrum indenfor både farver, smag og næring. Så du vil opdage, at der er en eller flere perfekte valg til din ønskede opskrift.
Hvorfor dyrke Spirer og Mikrogrønt?
Hvorfor skal du bruge tiden på at dyrke dine egne Spirer og Mikrogrønt? Fordi det giver en ny glæde og dimension i din madlavning.
Det er ganske enkelt en vidunderlig følelse at høste hjemmedyrket grønt til maden. Specielt når du dyrker spirer, som vitterlig kun har brug for rent vand fra hanen morgen og aften + et par dage for at gro til sprødt grønt. Spirer du vitterlig kan høste og nyde rå direkte fra din spirebakke. Så bliver det ikke nemmere at spise grønt, vel?!
Hvis du vil have mere plante pr frø, er det større Mikrogrønt for dig. Det er sjovt at se planterne gro sig større, selvom mikrogrønt sjældent er lige så smagfuld som de små, potente spirer. Mikrogrønt er heller ikke lige så elegant at se på, men det giver klart mere bladgrønt pr plante. Hvis du vil dyrke Mikrogrønt anbefaler jeg altid at du dyrker planterne i bakker uden jord. Sådan kan du stadig undgå jordbakterier i køkkenet OG nemt tjekke røddernes sundhed hver dag.
Andre fordele er at dyrke selv spirer og mikrogrønt er særdeles miljøvenligt. Og så giver det gode historier til den næste festmiddag at du kan sige, du selv har dyrket maden selv hvis sneen fyger udenfor vinduet.

Nemme Spirer og Mikrogrønt
Spirer er for alle, der elsker grønt i maden. Hvis du er helt nybegynder i at dyrke grønt, anbefaler jeg, at du starter med Spirer. Det skyldes, at Spirer er nemmere og hurtigere at dyrke end det større Mikrogrønt.
Spirer har kun brug for rent, koldt vand morgen og aften + en spirebakke + 2-6 dage til at gro. Naturen klarer resten.
De nemmeste spirer er Ært, Linse, Mungbønne og Kikært. De er klar til høst på kun 2-3 dage, når roden er 1-2 cm lang.
De næste nemme spirer er Kløver, Lucerne, Radise, Bukkehorn, Solsikke. De er også nemme men skal gro i 6 dage, til de får blade med farver.
Find tips til gode spirebakker + en liste over spirer via knappen.
Hvor dyrker du Spirer og Mikrogrønt?
Det bedste sted til dine bakker med spirer og mikrogrønt er i dit køkken. Det skyldes flere fordele:
- Der er kort vej til køkkenvasken, så dy husker at skylle spirerne morgen + aften.
- Køkkenet er typisk det reneste rum i dit hjem, hvilket er vigtigt for sunde spirer.
- Du har nemt ved at vaske hænder i køkkenet, før du nusser om dine spirer.
- Hvis du ønsker ekstra lys til planterne, påvirker det kraftige lys sjældent stemningen i boligen.
Og så laver du jo mad i køkkenet og kan hurtigt række ud og tilsætte nogle friske spirer.

Hvilket spirebeholder skal du vælge?
Jeg indrømmer, at der er en del spirebakker og underlag på markedet i dag.
Jeg har testet dem alle og tager løbende nye beholdere og materialer hjem til test. Jeg udvælger mit sortiment til shoppen nøje efter brugervenlighed, miljøhensyn og æstetisk. Det skal efter min mening være en all round fornøjelse at dyrke spirer og mikrogrønt selv.
Derfor kan du se små infokort til hver beholder og frø i min shop. Så dit match mellem frø og beholder bliver nem. Jeg har desuden lavet en A4 med en komplet oversigt til dit nemme valg.
4 tips til Spirer og Mikrogrønt
Når du dyrker Spirer og Mikrogrønt i dit køkken, passer planterne stort set sig selv. Du skal bare huske fire ting:
- Frø og planter skal være konstant let fugtige men ikke direkte våde. Planter har brug for ilt men planterne tåler ikke udtørring.
- Placér din spirebakke væk fra varmekilder og sollys. Varme får vandet til at fordampe for hurtigt og visner dine planter.
- Hold en høj hygiejne i bakken og vask alt med en separat svamp/børste, du kun bruger til din spirebakke for at undgå uønskede bakterier i bakken.
- Duft til dine planter morgen og aften, når du skyller dem med blide stråler fra vandhanen. Spirer skal dufte af frisk salat.
Følger du de par tips, vil du se dine spirer ellers passer sig selv.
Sådan dyrker du Spirer
Guide til at dyrke Spirer med blade på 6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop med frømængde til bakken + gode tips.

Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.

Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.

Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.

Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.

Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.

Trin 6
Høst modne de spirer efter 6 dage, når blade har fået farve.
Sådan dyrker du Mikrogrønt i jord
Guide til at dyrke Mikrogrønt i jord på 12 dage. De viste planter er Ærteskud.
Du kan finde økologiske ærter i FRISKE SPIRER shop.

Trin 1
Afmål tørre frø til et enkelt lag i potten.

Trin 2
Læg frøene i blød i koldt vand i 8 timer.

Trin 3
Fyld jord i potten til ca 3 cm fra kanten.

Trin 4
Fordel de våde frø jævnt på jorden i potten.

Trin 5
Hold jorden let fugtig de næste 14 dage.

Trin 6
Klip de modne planter af 2 mm over jorden.
Næring til Spirer og Mikrogrønt
Spirer lever af næringen i deres frø. Næringen i spirefrøet slipper op efter 7 dage, når den lille kimplante har fået farve i de små blade.
Du høster spirer af bønner, linser, kikærter og ærter efter 2-3 dages dyrkning, når de kun har udviklet en kort rod. Du høster spirer ad Broccoli, Kløver, Solsikke mm. med blade efter 6 dage. Derfor har spirer derfor ikke brug for ekstra næring.
Mikrogrønt dyrker du derimod i op til 12-14 dage. Derfor har mikrogrønt brug for enten at gro i jord eller få tilført en smule flydende gødning fra dag 7 af dyrkningen. Jeg anbefaler, at du altid bruger varmebehandlet jord, der er gødet med ren plantegødning for at undgå uønskede bakterier i dine planter. På samme vis bør du bruge økologisk, plantebaseret flydende gødning, hvis du vælge at dyrke mikrogrønt uden jord.
Du finder økologisk algegødning i FRISKE SPIRER shop.
Lys til Spirer og Mikrogrønt
Hvis dine mikrogrønt planter er blege men ellers virker sunde og spændstige, mangler de formentlig lys. Det er ofte en udfordring i de lysfattige måneder.
Løsningen er, at du sætter en LED-pære op med plantevenligt lys over dine minigrønt planter. ‘Plantevenligt’ vil sige, at pæren er udviklet til plantedyrkning. Du kan både bruge fuldspectret lys med en høj LUX på mindst 6000. Det giver helt hvidt og meget kraftigt lys, som desuden gør dig selv mere frisk i de mørke vintermåneder.
Du kan også vælge at give mikrogrønt lys kun i det blå og røde spektre. Det er ikke så behageligt at se på, men fordelen ved den type pærer er, at du kun bruger strøm kun på de to spektre, planter kan optage. Med nutidens LED pærer er besparelsen dog ofte minimal.
Du kan købe begge typer af pærer i FRISKE SPIRER shop.
Hvordan bruger du Mikrogrønt i mad?
Du kan bruge Spirer og Mikrogrønt i maden ligesom du normalt bruger frisk salat og grøntsager.
Spirer og Mikrogrønt specielt Solsikke og Ærteskud er populære at bruge i juice og smoothies.
Spirer med blade af Kløver, Broccoli, Pinkkål, Lucerne, Rucola og Solsikke er specielt lækre som basis eller fyld salater, wraps og sandwich.
De stærke Sennep, Radise, Mizuna, Rucola og Karse er smukke og giver god smag som pynt på smørrebrød, tapas eller andre appetizere.

Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.

NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.