LÆRERIGE SPIRER

Spirer er forbløffende lærerige, da de viser en plantes natur, imens du dyrker dem.

Lærerige Spirer og Mikrogrønt

Det er lærerigt at dyrke dine egne planter

Når du dyrker dine egne Spirer og Mikrogrønt lærer du mange spændende fakta om en lille plantes udvikling og liv.
Det forklarer jeg:

Hver linje er et link til afsnittene i artiklen.

oekologiske aerter

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide
Grunde til at dyrke spirer proteiner

Hvad er en Spire?

En spire i denne hjemmesides sammenhæng, er en lille spiselig plante.

Nogle spirer spiser du, når de kun har 1-2 cm lang rod. Andre spiser du, når de har foldet deres første sæt små blade ud.

Spirer gror af helt naturlige 100% økologiske frø. Certificerede spirefrø er dog pakket og håndteret under specielt skånsomme og hygiejniske forhold. Derfor kan du nyde dine spirer rå, når du dyrker dem af frø fra et fødevaregodkendt og spirefrøcertificeret firma som FRISKE SPIRER.

Hvad kan du dyrke til spirer?

Det er vigtigt, at du ikke hiver en tilfældig pose frø eller bælgfrugter frem og dyrker dem til spirer.

Hvorfor må du ikke dyrke alle frø og bælgfrugter?? Fordi det ikke er alle frø, der giver spirer, som er spiselige for mennesker.  For Bælgfrugter skyldes det, at ikke alle bønner har et tilpas lavt indhold af lektiner til at lektinerne bliver tilpas neutraliseret under spiringen. Af denne grund er det kun nogle få sorter af frø og bælgfrugter, der er egnede til spirer.

Du finder naturligvis kun certificerede og egnede spirefrø og bælgfrugter i FRISKE SPIRER shop.

Proteiner i aertespirer

VIL DU DYRKE SPIRER?

Du finder alt til dine Spirer i shoppen.

Hvad får en Spirer til at gro?

Når du køber dine økologiske spirefrø ligger frøene i dvale. For at et frø begynder at spire skal det have de rette omstændigheder.

Det ene element er tilpas med fugt – det får de ved, at du først ligger frøene i blød og derpå skyller spirerne morgen og aften.

Det andet er tilpas med ilt, som de små planter får ved, at du dyrker dem i en spirebeholder som fx en SpirePerle spirekasse.

Det tredje element er den rette temperatur, som de får, når du stiller spirebakken i dit lune køkken i let skygge for varm sol.

Hvis dine frø/spirer får de tre elementer, vil de gro hurtigt og fint lige til du spiser dem.

Hvordan får Spirer deres næring?

Spirefrø fra FRISKE SPIRER er pakket med naturlige næringsstoffer. Næring som dine planter lever af de første 7 dage af plantens liv.

Når mine spirefrø er så næringsrige, skyldes det at frøene er 100% økologiske og høstet fra europæiske marker med speciale i spirefrø. Desuden bliver frøene testet for optimal spireevne hos mine leverandører for at sikre fuldt levedygtige frø.

Da du høster dine modne Spirer i løbet af de 7 dage, har planterne ikke brug for ekstra næring fra jord eller gødning. Hvis du skulle vælge at dyrke dine spirer videre til det større Mikrogrønt, får planterne brug for ekstra næring…men det er en anden historie.

Dyrk selv Spirer giver dig letoptagelige proteiner til gavn for din krop.

oekologiske kloeverspirer af friske spirer

Hvordan udvikler Spirer sig?

Spirer af Linser, Ærter, Mungbønner og Kikærter udvikler sig ved først at gro en lille rod. Cirka en dag senere begynder den lille stængel af udvikle sig og i toppen af denne stængel kommer bladene. Bemærk at du dyrker denne gruppe af spirer, inden de får blade.

Spirer af Broccoli, Radise, Bukkehorn, Solsikke og andre du dyrker til de får blade udvikler sig omvendt. De starter med at udvikle stænglen og cirka en dags tid senere kommer den lille rodspids ud af frøhylsteret. Derpå udvikler de to sig sideløbende. Du spiser denne gruppe af spirer, når de har fået farve i bladene.

Hvorfor har Spirer forskellige rødder?

Nogle Spirer – som Kløver, Bukkehorn, Lucerne – danner en enkelt slank rod uden siderødder. Disse rødder er meget elegante og ser flotte ud i maden.

Andre Spirer – som Solsikke, Radise, Broccoli – udvikler en tyk midterrod med tætte siderødder. Disse rodhår ligner mug til forveksling de første par dage.

Om en spire udvikler den ene eller anden type rødder afhænger af plantens DNA. Det vil sige, at du ikke kan påvirke røddernes form. Du kan spise begge typer af rødder.

Ærtespirer
Friske Ærtespirer

Må man ‘lege’ med Spirer?

Ja, men vær sød mod planterne. De er jo levende væsener, selvom du ender med at bruge dem i maden.

I de tre følgende afsnit viser jeg, hvordan du kan lave små eksperimenter med dine Spirer. Ens for alle tre eksperimenter er, at de viser dig planternes naturlige måde at leve og udvikle sig. Eksperimenterne skader ikke planterne og derfor kan du sagtens spise dem til sidst.

På den måde er dine spirer ikke gået til grunde men de har både lært dig om naturen og de nærer din krop.

Tre sjove eksperimenter med Spirer

De tre viste eksperimenter er sjove for børn og voksne, da de både viser planters natur, og du kan stadig spise dine spirer til sidst.

Test 1
Blade drejer efter lyset

Dyrk nogle Kløver, Lucerne, Solsikke eller Radisespirer i en SpirePerle, indtil planterne får blade. Nu kan dit eksperiment begynde. Når bladene er foldet ud og har fået farve, kan du stille spirebakken 50 cm fra et vindue. Nu vil du bemærke, at planterne hælder deres små blade mod lyset. Drej spirebakken 180 grader og i løbet af en dag vil du se, at planterne drejer sig rundt mod lyset igen.

HVORFOR DREJER PLANTEN SIG?

Fordi alle planter vender oversiden af deres blade mod lyset og strækker sig for at komme tættere på lyset for at kunne optage så meget lys som muligt.

Test 2
Rødder vokser nedad

Dyrk nogle ærtespirer, linsespirer eller mungbønner i en SpirePerle. Skyl forsigtigt på dag et og ryst ikke spirerne hele den første dag. Snart vil du se, at de alle gror med rødderne nedad. Når du skyller dem på dag to, ryster du spirerne under skylningen, så de ligger rodet.
Når du skal skylle igen, kan du se, at de små spidser på rødderne drejer sig og forsøger at vokse nedad igen.

HVORFOR VOKSER RØDDER NEDAD?

Fordi dine spirers DNA betyder, at de små planter ‘tror’ de skal sende rødderne nedad for at kunne optage næring for at kunne overleve.

Test 3
Styr plantens højde

Plant 4-5 Solsikkefrø eller Radisespirer i to små bægre med jord til dette eksperiment. Når du aner, at planterne stikker lidt op ad jorden, sætter du et højt tætsluttende køkkenrulle rør rundt om det ene bæger. Det andet lader du stå frit. Du må kun fjerne bægeret i nogle sekunder hver dag for at vande jorden en anelse hver dag. Du vil se planten i røret blive lang og raglet, mens den anden bliver lille og tæt.

HVORFOR FORSKELLIG HØJDE?

Fordi alle planter gror deres stængler så lange som nødvendigt for at deres blade kan komme op og få så meget lys på bladene som muligt.

ER DU KLAR TIL SPIRER?

Du kan finde alt til dine spirer i shoppen.

FLERE FORDELE

sundhed
Protein
Gourmet
Oekologi i spirer
Sjovt

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.