GRØNNE PROTEINER
Dyrk dine egne aminosyrer i deres grønne, veganske form med Spirer og Mikrogrønt.
Grønne proteiner i Spirer
Dyrk dine egne naturlige, planteproteiner
Spirer af specielt bælgfrugter har et højt indhold af proteiner. Det er til gavn for dig, der ønsker grønne proteiner som er nemme at optage for kroppen.
På denne side kan du læse om:
- Hvorfor skal du dyrke Spirer selv?
- Hvilke spirer er mest proteinrige?
- Hvilke bælgfrugter må du spire?
- Hvilke spirer kan du spise rå?
- Hvor mange spirer må du spise?
- Hvordan bruger du Spirer i maden?
- Kan veganere nøjes med Spirer?
- Kan du dyrke spirer hele året?
Hver linje er et link til afsnittene i artiklen.
Hvorfor skal du dyrke Spirer selv?
Det er en fordel for dig at dyrke dine egne Spirer, hvis du ønsker:
- nemt optagelige proteiner til glæde for din krop.
- langt billigere spirer end de dyrkede fra supermarkedet.
- helt friske Spirer, da de gror lige til høst.
- mulighed for at vælge mellem flere smagsvarianter.
- glæden ved at dyrke din egen, friske mad.
Derfor er det interessant for dig at dyrke dine egne Spirer i køkkenet.
Hvilke spirer er mest proteinrige?
De mest proteinrige spirer er bælgfrugtspirer. Det vil sige linser, ærter, bønner og kikærter.
Linser
Det tager 1-2 dage at dyrke Linsespirer. De høstes, når roden er 0,5 cm lang.
Linsespirer smager af let kogte, afkølede linser.
Du kan dyrke flere sorter af linser til spirer. I shoppen tilbyder jeg Røde og Grønne linser.
Ærter
Det tager 2-3 dage at dyrke Ærtespirer. De høstes, når roden er 0,5-1 cm lang. Da smager de bedst.
Ærtespirer smager af friske, let søde ærter.
Du kan dyrke både gule og grønne ærter til spirer. I shoppen tilbyder jeg et mix af gule og grønne ærter.
Mungbønner
Det tager 2-4 dage at dyrke Mungbønnespirer. De høstes når roden er 0,5-1 cm lang.
Dyrk selv Bønnespirer smager lidt som hasselnødder.
Du kan dyrke nogle ganske få sorter af bønner til spirer. I shoppen tilbyder jeg Mungbønner.
Kikærter
Det tager 3-5 dage at dyrke kikærtespirer. De høstes når roden er 1-2 cm lang.
Kikærtespirer smager som let kogte, afkølede kikærter.
Du kan dyrke et par sorter af kikærter til spirer. I shoppen tilbyder jeg lys og mørk kikært.
Hvilke bælgfrugter må du spire?
Det er vigtigt, at du ikke hiver en tilfældig pose bælgfrugter ned fra køkkenhylden og dyrker dem til spirer.
Hvorfor må du ikke dyrke alle bælgfrugter?? Fordi det ikke er alle bælgfrugter, der har et tilpas lavt indhold af lektiner til at disse lektiner bliver tilpas neutraliseret under spiringen. Af den grund er det kun nogle få sorter af bælgfrugter, der er egnede til spirer. Du finder naturligvis kun certificerede og egnede frø i FRISKE SPIRER shop.
Den anden grund til at du kun bør bruge bælgfrugter, der bliver solgt specielt til spiredyrkning er, at spire certificerede frø ifølge EU-lov skal være testet fri for skadelige bakterier og kun må forhandles af godkendte leverandører. Det sikrer dig sunde spirer, du med ro i maven kan nyde rå i din mad.
Kan du spise Spirer rå?
Hvis du køber dine spirefrø i FRISKE SPIRER shop, kan du spise dine spirer rå i maden. Det skyldes, at mine frø er testet fri for skadelige bakterier og bliver solgt specielt til din dyrkning af spirer og mikrogrønt under certificering af Fødevarestyrelsen.
Det eneste, du skal gøre med dine modne spirer er at hælde dem over i en skål koldt vand for at skylle dem – ligesom du gør med salat. Derpå er dine spirer klar til maden.
Den eneste undtagelse er Kikærter. Lige denne spire kan have et højt indhold af trypsininhibatorer, som ikke altid bliver tilpas nedbrudt under spiringen. Derfor anbefaler jeg, at du giver dine kikærtespirer et kort opkog i 3-5 minutter lige inden du bruger dem i maden. Alle øvrige spirer af frø fra FRISKE SPIRER kan du spise rå.
Hvor mange Spirer må du spise?
Du ‘må’ spise så mange bælgfrugtspirer, som du kan holde ud at spise, hvis du spiser hele spiren. Det vil sige, at du ikke blender spirerne eller juicer dem, men du tygger dig igennem de modne spirer.
Hvorfor denne ramme? Jo, fordi Bælgfrugter er kendetegnet ved at indeholde lektiner. Det er derfor de skal koge så længe, hvis du ikke dyrker dem til spirer. Under spiringen bliver lektinerne neutraliseret. Der kan dog være en ganske lille smule lektiner tilbage, selv hvis spirerne har groet, til spirerne har 1-2 cm rod. Hvis du spiser hele spiren bliver du mæt inden den lille mængde lektiner kan blive for høj. Hvis du derimod blender eller ligefrem juicer bælgfrugtspirer, kan den lille smule lektiner blive så høj, at du får maveproblemer og/eller diarre.
Dyrk selv Spirer giver dig letoptagelige proteiner til gavn for din krop.
Hvordan bruger du Spirer i maden?
Spirer af Linser, Ærter, Mungbønner og Kikærter er specielt velegnede i retter, hvor du søger ekstra mæthed og fylde.
Jeg foretrækker selv at bruge linsespirer og mungbønne spirer i hjemmelavede, krydrede dips, som jeg hælder over salaten. Ærterne spiser jeg gerne som sprøde snacks eller bruger dem i salater, smoothies og wraps. De er i øvrigt bedst, når de er godt saftspændte og roden er max 1 cm lang.
Linser og kikærter bruger jeg enten i salater, supper eller jeg blender dem til hummus og spreads. En speciel lækkerbisken er forresten kikærter stegt i kokosolie og rigeligt med krydderier – Mums!
Er Spirer sunde protein snacks?
Spirer er meget rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og – specielt for Ærtespirer og Mungbønnespirer – også rige på protein.
Desuden mætter spirer af Mungbønner og Ærter rigtig godt, de indeholder ingen fedt, kolesterol, sukker eller E-numre. De indeholder en anelse kulhydrat, men det er i så små mængder, at selv folk på Keto eller LCHF kan spise store mængder af Ærtespirer og Mungbønnespirer uden at komme ud af keto. Til sammenligning er der lidt mere kulhydrat i Linsespirer og Kikærtespirer men stadig et højt indhold af gode næringsstoffer.
I forhold til smagen foretrækker jeg selv Ærtespirer først og derpå Mungbønner til snacks, men det er selvfølgelig en smagssag.
Kan veganere nøjes med Spirer?
Nej, det vil jeg ikke anbefale. Selvom der findes spirefrø i FRISKE SPIRER sortiment, som giver dig alle vitaminer, mineraler + proteiner, så er det essentielt, at du spiser varieret. Hver spire, grøntsag, nød og kerne giver dig unikke næringsstoffer, som på hver deres måde fylder din krop med et bredt spektrum af næring på hver deres måde.
Når det er sagt, så kan du godt få stor glæde af at spise mange spirer hver dag. Det skyldes, at dine dyrk selv spirer er helt friske planter, der er fulde af næring og livskraft. De gror lige til du spiser dem i maden. Spirer er ‘levende mad til en levende krop’.
Og så er der fordelen ved, at specielt Ærtespirer har et meget højt indhold af proteiner. I en form der er nemmere for din krop at optage end tørrede og pulveriserede ærter i proteinpulver.
Kan du dyrke Spirer hele året?
Ja, dine dyrk selv spirer vil gro lige villigt hele året, når du stiller spirebakken i dit køkken.’
Køkkenbordet er i øvrigt et rigtig godt sted til din spirebakke, da der er dejlig rent. Desuden husker du, at skylle dine spirer hver morgen og aften, når de står i køkkenet. Det er bare at gribe bakken imens du laver mad og så skylle dem i et par sekunder under den rindende hane. Puf! Mere kræver spirer ikke i daglig pasning. Resten af tiden klarer naturen opgaven.
Så du kan sagtens nyde at dyrke dine egne spirer, uanset hvor travl du er i hverdagen.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.