Mugne Spirer, Rodhår & Fimrerødder
Mugne spirer er 99,9 % af gangene spirer med rodhår. Rodhår er fine, tynde rødder, som vokser ud fra spirens centrale rod. Rodhår ligner mug til forveksling på grund af de fine fimrehår. Disse rodhår er naturlige på mange spirer. De er spiselige og fulde af fibre.
Indhold i artiklen
Lær alt om pink, rosa, violette og lyserøde spirer og mikrogrønt:
Sådan kender du mug fra rodhår
Formålet med rodhår for Spirer
Typen af rødder på spirer er naturlig
Kan du spise rodhår i din mad?
Sådan kender du mug fra rodhår
Du kan kende rodhår fra mug ved 5 kendetegn:
- Rodhår dannes fra 2-3 dagen. De er fine og hvide.
- Rodhår bliver kraftigere, som spiren vokser sig større.
- Dine spirer dufter af sund plante. Ikke af jord.
- Rodhår dannes kun på selve roden – De dannes ikke på stængel eller blade.
- Rodhår sidder fast på spiren, og de knækker nemt.
Rodhår er nemmest at se, når spirerne er små. Når spirerne er 3-4 dage gamle ligner rodhår mere almindelige rødder. Rodhår er også mest tydelige, inden du skyller spirerne. Det skyldes, at vandet får de små fine fimrerødder til at lægge sig tæt ind til hovedroden.
Spirer med rodhår og fimrehår
Flere sorter af spirer har naturligt rodhår:
Broccoli – Kinaradise – Pinkkål – Raps – Rosenradise – Violetradise – Rødkål – Sennep – Solsikke – Korn (Byg, Hvede m.m.)
Alle øvrige spirer danner lange slanke enkeltrødder. Det vil sige rødder uden rodhår. Spirer med enkeltrødder er:
Bukkehorn – Endivie – Fennikel – Linse – Lucerne – Kløver – Majs – Mizuna – Mungbønne – Rucola – Ært
Du kan finde alle frøene i FRISKE SPIRER shop.
Formålet med rodhår for Spirer
Om dine små spirer danner rodhår eller enkeltrødder har meget lidt at gøre med dig. Det handler om ren overlevelse for planten.
Darwin og senere videnskabsfolk kom frem til, at en hvilken som helst art på denne planet ser ud, som den gør, fordi det er formålstjenstligt for artens overlevelse. Kun den stærkeste og bedst tilpassede overlever til at føre sine gener videre til næste generation. Så rodhår eller ej handler ganske enkelt om plantens strategi for overlevelse.
Planters rødder vokser ikke tilfældigt. De søger altid mod fugt og mod de næringsstoffer, som planten har brug for til at danne sine bladdele og til at holde sig sund. Planter med rodhår har som fordel, at rødderne kan finkæmme nær miljøet for fugt og næring og optage alt. Ulempen er, at planten er sårbar overfor lokal tørke på grund af de kompakte og ofte korte rødder.
Formålet med enkeltrødder
Ligesom rødder med rodhår er én strategi for planten, er rødder uden rodhår – enkeltrødder – en anden strategi. Begge har til formål at sikre plantens overlevelse bedst muligt.
Enkeltrødder kalder man også pælerødder. Denne type rødder har som fordel, at de kan vokse langt, dybt og hurtigt. Først når rødderne har nået en vis dybde eller er stødt på bestemte næringsstoffer, udvikler rødderne forgreninger. Pælerødder eller enkeltrødder er derfor en lige så smart strategi som rodhår. Det er bare en anden strategi.
Det smarte ved at dyrke dine egne spirer er, at de små planter får al den nødvendige næring fra selve frøet. Du skal bare skylle spirerne to gange daglig, så de får fugt nok og – voila – du har en næringsrig, sprød, lille spire til din mad.
Typen af rødder på spirer er naturlig
Du kan ikke påvirke, om dine spirer danner rodhår eller ej. Det er plantens DNA, der bestemmer det.
Du vil derimod bemærke, at hvis du glemmer at skylle dine spirer morgen og aften eller det er meget varmt i dit køkken, danner spirer med rodhår lidt flere rodhår. Reaktionen på den manglende fugt ligger i plantens gener, da formålet med rodhår netop er at optage al den fugt, der er omkring rødderne. Hvis planten derfor mærker, at der er tørt, reagerer den ved at ‘tage chancen’ og danne endnu flere rodhår.
At danne flere rodhår er en chance. For det kræver også energi og næring af spiren at udvikle flere rødder. Ønsker du derfor næringsrige spirer med rodhår, bør du skylle så ofte, at rødderne holder sig flot hvide og sprøde.
Kan du spise rodhår i din mad?
Ja, du kan spise hele din spire uanset de har en enkelt rod eller de viltre rodhår. Rødderne er fulde af fibre og næring.
Alle rødder har typisk meget lidt smag. Det gør det nemt at bruge rødder med rodhår i smoothies eller i dips, hvis du ikke lige finder det optimalt at bruge dem hele i dine salater m.m.
Det eneste vigtige trick til at spise rødderne er, at de skal skylles rene ligesom resten af spiren. Du kan eventuelt lægge spirerne i koldt vand mixet med citronsaft i 10 minutter lige inden du spiser dine spirer. Det tager alle eventuelle bakterier, der måtte ligge helt inde mellem de tætte rødder. Sådan får du helt rene, friske spirer.
Sådan dyrker du Spirer
Guide til at dyrke Spirer på 2-6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop med frømængde til bakken + gode tips.
Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.
Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.
Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.
Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.
Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.
Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.