Holdbarhed i friske Spirer og Mikrogrønt
Holdbarhed i dine Spirer og Mikrogrønt afhænger af flere faktorer. Lær de smarte tricks til at holde dine miniplanter friske til maden.
Indhold i artiklen
I denne artikel får du tips til holdbarhed i Spirer og Mikrogrønt:
Holdbarhed i spirer og mikrogrønt
Hvad er Spirer?
Spirer er enten frø, du dyrker til de har 1-3 cm lang rod. Spirer kan også være kimplanter med 1. sæt små blade.
Hvad er Mikrogrønt?
Mikrogrønt er stadiet af planter efter spirer eller kimplante. Du høster Mikrogreens når de har 2.-3. sæt blade.
Sådan dyrker du Spirer
Guide til at dyrke Spirer på 2-6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop med frømængde til bakken + gode tips.
Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.
Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.
Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.
Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.
Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.
Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.
Holdbarhed i Spirer
Dine friske, hjemmedyrkede spirer kan holde sig friske i op til en uge, hvis du dyrker og opbevarer dem optimalt.
Der er et trick for at holde dine dyrkede spirer friske i lang tid. Tricket er det samme som for dyrkning af dine spirer:
- Vask dine hænder før du arbejder med spirerne.
- Skyl spirerne med rent, køligt vand hver dag.
- Lad spirerne være konstant let fugtige.
- Lad planterne få frisk ilt.
- Dræn vand fra, så rødderne ikke står i vand.
- Håndtér dem med blide fingre, så de ikke får skader.
Hvis du husker disse regler, kan dine små planter holde sig friske i op til 1 uge efter, at de har nået deres modenhed.
Spirer kan godt opbevares på køl, efter de er modnet. Kulden vil bremse deres vækst, så du kan holde planterne små, indtil du spiser dem.
Jeg forklarer spirer nærmere i de næste afsnit.
Holdbarhed i Mikrogrønt
Du kan opnå lang holdbarhed i Mikrogrønt med de samme tips som til Spirer.
Forskellen på spirer og mikrogrønt er dels størrelsen på planterne. Størrelsen betyder også, at mikrogrønt gror i en SpirePerle uden låg, på hampmåtte, stenuld eller et andet jordfrit vækstmedie.
Når du dyrker mikrogrønt, giver du desuden planterne kunstigt lys og en smule gødning fra dag 8 af væksten. Se guiden til Mikrogrønt >
Hvis du har klippet rødderne af dit mikrogrønt, kan det holde sig frisk en dags tid eller to på køl. Hvis du ikke har høstet planterne endnu, skal du bare lade planterne gro videre i spirebeholderen for at holde dem lang holdbarhed.
Du kan eventuelt stille planterne lidt køligere, men der er ingen idé i at stille mikrogrønt ind i et mørkt køleskab. Mørket og det pludselige temperaturskift vil påvirke smagen i dit mikrogrønt.
Hvornår er spirer modne?
Dine spirer har nået deres modne størrelse på forskellige tidspunkter afhængigt af spirens sort.
Spirer af bønner, korn, linser og kikærter skal dyrkes til 1-2 cm hvid rod. Ikke til de får blade.
Spirer af frø som Broccoli, Kløver, Radise, Raps og Endivie dyrker du, til de har foldet deres blade ud.
Den tredje gruppe kan du dyrke til både rod og blade. Det er Ært, Boghvede, Majs og Bukkehorn.
Du kan se på alle poser i FRISKE SPIRERs shop, hvor længe hvert frø skal gro.
Optimal temperatur til Spirer
Dine spirer stortrives ved temperaturer på 19-23 °C. I den temperatur vokser spirerne hurtigt og godt.
Ved lavere grader, begynder de små planter at vokse langsommere. Ved temperaturer under 10 C, går deres vækst typisk helt i stå.
Den eneste undtagelse er korn. De fleste sorter af korn – som Hvede eller Byg – vil fortsætte deres vækst selv i 5 °C.
Det er interessant at vide, hvis du har brug for, at dine spirer er en vis længde til en bestemt begivenhed.
Kolde Spirer holder længe
Du kan bruge de lave grader i et koldt hjørne af dit køkken eller på øverste hylde af køleskabet til din fordel. De lidt lavere temperaturer lader dine spirer holde sig friske, sprøde og bevare deres lækre smag i op til en uge, efter de er spiseklar.
Hemmeligheden er, at lade spirerne blive i deres spirebakke, indtil du bruger dem i maden.
Det skyldes, at i spirebakken bliver spirerne ikke mast eller knækket. Spirebakken er den perfekte beholder, lige til du skal spise dine sprøde planter. Husk bare at skylle spirerne en gang hver dag, selvom de står på køl.
Skyl Spirer der står i køleskabet
Spirer vokser stadig en lille smule og er i høj grad stadig levende trods kulden i dit køleskab. Derfor har de stadig brug for at blive skyllet hver dag med frisk, køligt vand.
Hvis dine spirer står i køleskab, kan du nøjes med at skylle dem en gang hver dag. Det skyldes, at planterne fordamper meget lidt fugt i kulden.
Husk forresten at tømme overskydende vand ud af beholderen, så spirerne kun er let fugtige. Hvis de ligger i vand, bliver de dårlige.
Hvis de derimod får ilt og kan gro stille videre, kan du få endnu flere dages glæde af dine spirer.
Gem spirer i Spirebeholderen
Hvis du ikke kan spise alle de modne spirer i et enkelt måltid, kan du gemme resten.
Hvordan gemmer du bedst resten af dine friske spirer?
Det gør du ved kun at høste de spirer, du kan spise straks. De resterende spirer skal du bare skylle i din SpirePerle som normalt og lade dem gro videre. For det bedste sted en spire kan holde sig er i sin spirebeholder. Her kan planterne gro videre lige så stille, indtil du er klar til at spise resten af dem.
Gem høstede friske spirer
Hvad hvis du gerne vil gemme høstede friske spirer? Det er også muligt, bare de er intakte. Med det mener jeg, at du ikke har hakket, most eller knækket planterne.
Så du skal høste spirerne skånsomt og gerne få hele roden med op af bakken for at planterne kan holde sig. Hvis du høster dem så blidt, kan du lægge dem i en beholder og stille dem i køleskabet.
Husk fortsat at skylle en gang hver dag og dræn al overskydende vand fra. Sådan kan høstede spirer holde op til en uge på køl.
Hvordan bruger du spirer i mad?
Du kan bruge dine Spirer og Mikrogrønt i maden ligesom du normalt bruger frisk salat og grøntsager.
Spirer af Kløver, Broccoli, Lucerne, Rucola, Solsikke, Ært, Mungbønne, Linse og Kikært er specielt lækre som basis eller fyld i juice, smoothies, salater, wraps og sandwich.
Ærter, Mungbønne ogLinse er gode til dips, spreads eller blendet ind i dagens proteinsmoothie.
De stærke Sennep, Radise, Mizuna, Rucola og Karse er smukke og giver god smag som pynt på smørrebrød, tapas eller andre appetizere.
De kraftige spirer af Ært, Mungbønne, Linse og Kikært holder deres sprødhed og giver god fylde i wokretter, lune supper eller varme retter.
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.