NY, FLOT VERSION

Jeg har skrevet en ny, flottere udgave af denne artikel til dig. Den nye version giver langt mere viden end denne, som jeg må lade stå p.t. af hensyn til SEO.

SPIRER TIL BØRN

SPIRER TIL GRAVID, BABY & BØRN

Bærer du rundt på en lille spire indeni? Måske er spiren allerede kommet ud og nyder verden med store øjne?

Du vil selvfølgelig gerne give baby det bedste, så her er et par tips til spirer og glade maver for jer alle.

Spirer til gravide og babyer
Spirer er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter, enzymer og plantefibre. Det glæder de fleste maver, men som forælder eller gravid ved du sikkert, at små maver er følsomme. Babyer har nemlig ikke den samme stærke mave og immunforsvar, som raske voksne.

Men med nogle minutters ekstra omsorg for spirerne, når de tilberedes, kan I sagtens nyde miniplanterne sammen. Her kan du læse, hvordan I gør…

Bønnespirer til baby og gravide
Der findes tre bønner, som kan dyrkes til spirer. Ikke kun til gravide og babyer men til alle maver.
Det skyldes, at alle bønner indeholde en speciel type plantelektiner, som ikke er sunde for mennesker. Lektiner nedbrydes under spiringen, men det er vigtigt kun at bruge bønner med et lille indhold af lektiner for at de når at blive tilpas nedbrudt under dyrkningen.
De tre spiresikre bønner er: Adzukibønner, Mungbønner og Uridbønne.
Efter 3-4 dages spiring kan større børn og voksne spise de nævnte bønnespirer rå. Inden servering for gravide og babyer er det dog en god idé at give de spirede bønner et kort opkog i 3 minutter lige inden de spises. Så er bønnespirerne i hvert fald helt lektinfri.

Kikærter og Sojabønner til baby og gravide
Kikærter og Sojabønner indeholder Trypsininhibatorer. Det er et specielt protein, som kan gøre det svært at fordøje dem for sarte maver.
Løsningen er dog nem: Du skal bare altid dyrke Kikærter og Sojabønner til deres spire er minimum 2 cm lang. Lige inden servering giver du dem så 5 minutter i spilkogende vand.
Så kan småbørn – der allerede er gamle nok til at spise andre kogte bønner – sagtens nyde hjemmelavet hummus af spirede kikærter.

Alle andre spirer til gravide og babyer
Alle andre spirer kan sagtens nydes rå, hvis de bare dyrkes som beskrevet på Friske Spirers frøposer.
For at få helt bakteriefri spirer, får du lige et smart tip:
Lige inden I spiser spirerne, skal de skylles grundigt i friskt vand. Når de er rimelig fri for frøkapsler, kan du give spirerne et bad i citronsaft blandet med vand i forholdet 1:6. Lad spirerne ligge der i 10 minutter. Ikke længere da den lave pH ikke kun ‘ordner’ bakterierne. Efter længere tid i dette bakterierensende bad bliver spirerne blege.
Metoden kan forresten bruges på alle typer bladgrønt og grøntsager, inden de serveres for små og/eller følsomme maver.