Spirer til Børn, Baby & Gravide

Kan du spise spirer, når du er gravid? Bør de være kogt? Kan baby og børn spise spirer? Find dine svar her.

Hvad er friske spirer?

Spirer er unge planter af frø, korn, kerner, linser, ærter og bønner. Du kan dyrke cirka 45 forskellige sorter til spirer.

En spire er en plantes første stadie. Spirer af Linser, Ærter, Bønner og Kikærter lader du kun gro i 2-4 dage, indtil de har udviklet en kort rod. Andre spirer af Broccoli, Kløver, Lucerne, Solsikke m.m. lader du gro i 6-7 dage, indtil de har foldet deres første små kimblade ud. Bukkehorn og Ærter kan du dyrke enten til kort rod eller til de har fået blade.

Spirer er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter, plantefibre og proteiner. Ideen med spirer er derfor at du får frisk, næringsrigt grønt lige ved hånden.

Du kan dyrke dine spirer i mange smarte beholdere. Nogle er af glas og keramik. Andre er af plast. Dine spirer passer stort set sig selv. Du skal kun lægge dem i vand, hælde dem over i spirebakken og skylle dem i 5 sek morgen + aften til de er modne efter 2-6 dage. Naturen klarer resten.

Pas på uægte spirefrø

Før jeg glæder dig med fordelene ved at dyrke dine egne spirer, må jeg give en vigtig advarsel.

Bemærk at du ikke kan dyrke spirer af hvad som helst. Det er kun frø, kerner og bælgfrugter af bestemte sorter, som er egnet til at dyrke til spirer og mikrogrønt. Det skyldes, at mange sorter har eller danner skadelige stoffer under spiringen. Det kan fx være visse bønner, der selv trods spiring stadig har et alt for højt indhold af lektiner til at være egnet til spirer.

Derfor anbefaler jeg altid, at du kun dyrker spirer af frø, som du køber hos firmaer, der er dansk fødevaregodkendt og har tydelig forstand på spirer. Det er din sikkerhed for ægte, spireegnede frø uden skadelige bakterier. Sådan undgår du også forkerte sorter i frøposen. Du kan tjekke at firmaet er fødevaregodkendt på FindSmiley.dk >

Nok med den løftede pegefinger. Nu er det tid til at vise dig glæderne ved at dyrke friske spirer.

Må gravide spise spirer?

Hvis du kan spise frisk salat og grønt, kan du også spise hjemmedyrkede spirer. Jeg anbefaler dog, at du altid kun bruger certificerede spirefrø – læs grunden her >

Hvis du i øvrigt sørger for god hygiejne i din spirebakke og sikrer at spirerne er friske, bør du kunne nyde dine spirer rå. Spirer for gravide er: Broccoli, Raps, Pinkkål, Lucerne, Solsikke, Kløver, Bukkehorn. De er alle milde og har ingen lektiner som spirer.

Spirer af Radise, Rucola, Mizuna, Karse og Sennep er meget kraftige i smagen. Du bør tjekke med din jordemoder, om du bør spise spirer og grønt med så potente smagsstoffer.

Jeg er meget forsigtig i mine anbefalinger. Derfor anbefaler jeg, at du altid dyrker spirer af bønner, linser og ærter indtil de har en 1 cm lang rod. Det i sig selv neutraliserer de tre sorters lille mængde naturlige lektiner. Desuden bør du give dem et kort opkog i 2 minutter lige før du bruger dem i din mad frem for at spise dem rå. Sådan er du helt sikker på, at disse tre spiretypers minimale indhold af lektiner er helt neutraliseret.

Pas på spirer af bønner og kikært

Kikærter og Sojabønner er unikke, da de indeholder Trypsininhibatorer. Det er et specielt protein, som kan gøre det svært at fordøje dem for sarte maver. Det gælder specielt, hvis de to sorter af spirer høstes før de har mindst 1.5 cm lang rod.

Kikærter og Sojabønner har desuden et ret højt indhold af naturlige plantelektiner. Begge stoffer bliver langsomt nedbrudt, efterhånden som spiren gror sig større. Det er grunden til, jeg anbefaler, at du dyrker dem, indtil de har udviklet 1,5 til 2 cm rod.
Bemærk at Kikærter og Sojabønner altid skal høstes, før de danner blade.

Ikke-gravide voksne kan ofte spise spirer af Kikærter og Sojabønner rå uden problemer. Jeg vil dog anbefale, at du som gravid enten holder dig fra de to sorter. Du kan også give dem et kort opkog i 5 minutter, lige før du bruger dem i maden.

Babyer og små børn bør ikke spise rå spirer af Kikærter og Sojabønner. Større børn der kan fordøje kogte bønner, kan nyde de let kogte spirer af Kikærter og Sojabønner.

Spirer for baby

Små maver er følsomme. Babyer har nemlig ikke den samme stærke mave og immunforsvar som voksne. Du bør derfor først give baby rå spirer, når du ved, at baby kan fordøje rå salat og andet bladgrønt.

Desuden er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom på hygiejnen i din spirebakke, når du dyrker spirer til baby. Det vil sige:

  • Brug kun en helt ren svamp og mild opvaskemiddel til at rengøre din spirebakke.
  • Rens din spirebakke med brintoverilte mixet med koldt vand efter hver runde spirer.
  • Vask hænderne godt inden du skyller dine spirer eller høster af spirerne.
  • Duft til dine spirer hver dag. De skal dufte af frisk salat.

Spirer til baby er: Kløver, Lucerne, Solsikke. Lad dem altid gro indtil bladene er helt grønne. Når du har høster spirerne, kan du lægge den i en skål med koldt vand i 10 minutter. Vandet løsner de tomme frøkapsler. Skift vandet flere gange, så frøkapslerne sejler ud, indtil spirerne er rene. Frøkapslerne er ikke farlige men meget fiberrige og ofte lige nok for små maver.

Spirer for børn

Børns maver er stadig følsomme, selvom de er mere robuste end babyers. Hvis dit barn er raskt med normalt immunforsvar og kan fordøje rå  bladgrønt og grøntsager, kan de også spise rå spirer. Spirer er meget rige på vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Som med baby skal I bare fortsat huske høj hygiejne i spirebakken. Det gælder specielt, når barnet selv er med til at dyrke spirerne. En spirebakke er lun og fugtig. Dårlig hygiejne fører til, at I dyrker særdeles uønskede bakterier i jeres spirebakke.

  • Vask hænder og skrub neglene godt, inden I skyller og høster spirer.
  • Nysgerrige kæledyr er absolut no go i nærheden af spirebakken.
  • Lad være med at smage på spirerne ‘i forbifarten’.

Når det så er sagt, elsker børn at være med til at dyrke spirer, fordi de gror hurtigt. Barnet lærer desuden noget vigtigt om at passe på en skrøbelig plante, der er afhængig af barnets omsorg. Gode spirer til børn er: Kløver, Lucerne, Solsikke, Bukkehorn, Broccoli, Ært, Mungbønne, Linse.

Citron fjerner bakterier i spirer

Den daglige skylning holder dine spirer rene. Hvis du ønsker at være ekstra forsigtig omkring din baby og barns mave, har jeg dog et specielt trick – Citronsaft! Sådan får du helt bakteriefri spirer til baby, børn og gravide:

  1. Høst de spirer, du kan spise i din mad nu.
  2. Læg dem i en skål med koldt vand i 10 min.
  3. Skift vandet flere gange til frøkapslerne er væk.
  4. Fyld skålen med vand igen, til det lige dækker spirerne.
  5. Hæld citronsaft i vandet i forholdet 1:6. Lad ligge i 2 min.
  6. Hæld vandet fra, skyl efter og dine spirer er bakteriefri.

Den lave pH i citronsaften fjerner den sidste rest af bakterier, der måtte være tilbage i dine spirer efter din ellers grundige skylning.
Metoden kan forresten bruges på alle typer bladgrønt og grøntsager, inden de serveres for små og/eller følsomme maver.

Skyl dine spirer

Sådan dyrker du Spirer

Guide til at dyrke Spirer på 2-6 dage. Den viste beholder er en SpirePerle.

1 Vælg din spirebeholder

Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.

2 Afmål frø til spirebeholderen

Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.

3 Læg frøene i blød i vand

Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.

4 Hæld frøene op i spirekasse

Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.

5 Skyl spirer morgen og aften

Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.

6 Høst modne spirer efter 2-6 dage

Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.

SHOP

Økologiske Pinkkålfrø til Spirer

Økologiske
Pinkkålfrø

Økologiske Røde linser til Spirer

Økologiske
Røde linser

Spireperle spirebakke

SpirePerle
spirekasse

Økologiske Solsikkefrø til Spirer

Økologiske
Solsikkefrø

Økologiske Broccolifrø til spirer

Økologiske
Broccolifrø

Smukke spirer i mange farver

Spirer med kraftige farver er typisk også meget stærke. De er derfor ikke noget godt valg for sarte maver.
Stærke spirer med pink farver er:
Rosenradise, Violetradise, Sennepsspirer og Violet mizuna.

Milde spirer med farver:
Rød linse (laksefarvet)
Rødbede (pink)
Pinkkål (violet/grøn)

Milde grønne spirer:
Solsikke, Kløver, Broccoli, Raps, Grøn linse, Bukkehorn.

SpirePerle med rosenradisespirer
Spirer i salat til børn

Børnevenlige spirer i mad

Jeg har givet tips til spirer for følsomme maver i ovenstående afsnit.

Så længe du tænker over mine anbefalinger, kan du nyde dine hjemmedyrkede spirer som du ville bruge salat og grønt. Det vil sige blendet, moset, kogte eller rå i mos, dips, salat eller sprøde snacks.

Du vil hurtigt opdage at selv kræsne børn vil nyde at spise spirer, når de selv har været med til at dyrke dem fra frø til planter. Så måske er spirer en god måde at få lidt ekstra vitaminer i den lille mund?

SHOP

Økologiske Pinkkålfrø til Spirer

Økologiske
Pinkkålfrø

Økologiske Røde linser til Spirer

Økologiske
Røde linser

Spireperle spirebakke

SpirePerle
spirekasse

Økologiske Solsikkefrø til Spirer

Økologiske
Solsikkefrø

Økologiske Broccolifrø til spirer

Økologiske
Broccolifrø

Mere om Spirer og grøn Livsstil

På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.

Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.

Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:

FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.

Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.

FRISKE SPIRER logo

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.