BROCCOLI
SPIRER & MIKROGRØNT
Dyrk selv økologiske Broccolispirer og Mikrogrønt i dit køkken. Det er nemt og sjovt selv for nybegyndere. Du kan høste sprøde spirer efter 6 dages dyrkning eller lækker mikrogrønt efter 12 dage.
Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.
NÆRING I BROCCOLISPIRER
Broccoli mikrogrønt og spirer indeholder vitaminerne A, B, C, E, K og mineralerne Kalium, Jern, Calcium, Magnesium, Zink, Fosfor.
Et ekstra plus er, at broccolispirerne indeholder op til 15 gange mere sulforafan end udvokset broccoli.
TO SORTER AF BROCCOLI
Du kan finde to sorter af Broccolifrø til din dyrkning:
Broccoli Brassica Oleracea Italica
Broccoli Brassica Oleracea Italica er den sort, du kender som traditionel Broccoli. Smagen er som let dampet broccoli, når du dyrker frøene til spirer og mikrogrønt.
Hvis du søger det højest mulige indhold af sulforafan af helseårsager, er det denne Broccoli Oleracea Italica, du ønsker at dyrke.
Som spirer er de ca 10 høje. Deres blade er grønne med lysegrønne stængler. Bladene er lidt mindre end på den anden sort, Brassica Rapa.
Broccoli Brassica Rapa Cymosa
Broccoli Brassica Rapa Cymosa – populært kaldet Broccoli Rapini – danner separate broccoliknolde på stilke som fuldvoksen plante.
Smagen er som let dampet broccoli med et mildt strejf af raps, når du dyrker frøene til spirer og mikrogrønt.
Denne broccolisort har en anelse mindre indhold af sulforafan end Broccoli Italica. Den har til gengæld mere smag. Som spirer er de ca 10 høje. Deres blade er grønne og lidt større end på Broccoli Italica.
Alle FRISKE SPIRER frø er økologiske og fødevaregodkendte til Spirer og Mikrogrønt.
HVAD ER BROCCOLI
SPIRER & MIKROGRØNT
Spirer
Broccolispirer høstes, når spirerne har foldet deres første små kimblade ud.
Det tager cirka 6 dage at dyrke broccolispirer fra tørt frø til høstmoden spire. Du kan spise hele planten – inkl rødderne.
Fordelen ved Spirer er, at de er hurtigere at dyrke end mikrogrønt. Du har desuden ikke har brug for gødning til at dyrke dem. Du kan vælge at speede væksten op med ekstra lys fra dag 4, men det er ikke nødvendigt for at få flot grønne blade, når du dyrker Broccolispirer.
Sådan dyrker du Broccolispirer
Mikrogrønt
Broccoli mikrogrønt høstes, når planterne har foldet deres næste sæt blade efter kimbladene ud.
Det tager 12 dage fra tørt frø til moden plante. Du spiser ikke rødderne på mikrogrønt.
Fordelen ved Mikrogrønt er, at du får mere plante ud af hvert frø. Dyrkningen af mikrogrønt kræver kunstigt lys i 8-16 timer hvert døgn og tilsætning af gødning fra dag 7. Til gengæld er de lige så nemme at dyrke, når du har fået rutinen, og planterne bliver hurtigt store og flotte.
Sådan dyrker du Broccoli mikrogrønt
Den bedste beholder til Broccolispirer
Den bedste beholder til at dyrke Broccolispirer er en horisontal bakke med huller eller riller i bunden. Sådan kan overskydende vand dræne fra mellem skylningerne, og frø/planter kan få ilt.
Nogle lykkes med at dyrke deres broccolispirer i et spireglas. Den metode er dog sværere end en horisontal spirebakke, da du skal være meget over dine glas for at frø/spirer ikke klumper sammen omkring overskydende vand i glasset og dermed bliver dårlige af mangel på ilt.
Om du vælger den ene eller anden beholder til dine broccolispirer er en smagssag. Hvis du er nybegynder, anbefaler jeg dog en spirebakke som en SpirePerle bakke. Den kan du også bygge højere og dermed dyrke flere spirer i ad gangen uden ekstra brug af bordplads.
Den bedste beholder til Broccolimikrogrønt
Den bedste metode til at dyrke Broccoli mikrogrønt er enten horisontal bakke med huller eller riller i bunden eller en hampmåtte.
Hvis du vælger en spirebakke, bør du vælge en, der kan dræne overskydende vand fra mellem skylningerne. Sådan kan rødderne få vigtig ilt og holde sig sunde, selvom rødderne på mikrogrønt er væsentlig længere end på spirer. Du kan genbruge en SpirePerle bakke igen og igen.
En anden metode er hampmåtte eller vermeculite. Begge metoder er smarte, hygiejniske og nemme. De er specielt gode, hvis du vil dyrke mange planter ad gangen, til storbrug eller til en fest. Du kan kun bruge hampmåtten eller vermeculiten til en enkelt dyrkning, da rødderne gror fast i materialet.
Broccolispirer trives bedst i en spirebakke.
TIPS TIL SUNDE
BROCCOLISPIRER
Broccolispirer kan finde på at dufte af kål, når spirerne er små.
Lugten kommer fra 3-4 dagen af dyrkningen. Det er sulfaterne i spiren, der kommer til udtryk, og lugten er en helt naturlig del af processen. Lugten bør forsvinde, når dine Broccolispirer får blade. Du kan skylle lidt ekstra med blide vandstråler for at dæmpe lugten ved at rense spirerne.
Duften af dine broccolispirer skal altid være sund. Hvis broccolispirer begynder at lugte eller ligefrem stinke af dårlig kål, er de blevet syge. Sker det, må du kassere indholdet i din spirebakke, rense den grundigt og starte forfra.
Her får du 8 tips til at dyrke sunde broccolispirer og mikrogrønt:
#1
Plads
Lad dine planter gro med en smule afstand mellem hinanden. Når der er lidt afstand, kan frø og planter slippe af med overskydende fugt og få ilt.
#2
Mug
Broccoli danner meget fine, tætte rødder de første par dage af væksten. Rødderne ligner mug til forveksling, men sidder fast på den hvide del af stænglen.
#3
Frøkvalitet
Når du vælger frø af ordentlig kvalitet, vil du opleve, at dine planter er nemmere at dyrke og holde sunde. Frøets kvalitet påvirker også smagen af planterne.
#4
Frømængde
Hvis der er for få frø i din beholder, tørrer de nemt ud. Hvis der er for mange, rådner de af mangel på ilt. FRISKE SPIRER manualer viser korrekt frømængde.
#5
Placering
Planter elsker lys, men solen er for varm for Spirer og Mikrogrønt. Det bedste sted til din beholder er i let skygge/mild sol på dit rene køkkenbord.
#6
Fugt
Sørg for at dryppe overskydende vand af efter skylningen. Frø og planter skal altid være let fugtige mellem skylningerne, men de må ikke ligefrem være våde.
#7
Skylning
Dine frø og spirer skal hele tiden være en anelse fugtige. Hvis de tørrer bare en smule ud, vil de mistrives, selvom de altid vil forsøge at vokse videre.
#8
Hygiejne
Renlighed er essentielt. Vask altid din spirebakke med en helt ren svamp, du kun bruger til din spirebakke for at undgå overførsel af bakterier til bakken.
Du er altid velkommen med spørgsmål til din dyrkning.
Lys og gødning til
Broccoli Spirer & Mikrogrønt
Lys til Broccoli Mikrogrønt
Broccoli spirer har brug for så lidt lys, at de bliver flot grønne i bladene bare med den smule lys, du har i dit køkken. Derfor behøver du ikke ekstra lys til dine spirer med første sæt blade. Hvis du derimod ønsker, at dine spirer skal danne blade hurtigere og blive hurtigere høstmodne, kan du dog godt give selv broccolispirer kunstigt lys.
Dine planter kan først optage lyset, når de har fået blade. Derfor er der ingen idé i at tænde pæren før tidligst på 3. dagen af dyrkningen. På det tidspunkt kan lyset få dine spirer til at danne hurtigere blade end uden ekstra lys.
Planter har brug for hvile nogle timer hvert døgn for at gro til sunde planter. Det er derfor vigtigt, at du ikke giver mere end 16 timers lys i døgnet. Lad også lyset være tændt/slukket på samme i løbet af dagen.
Du kan finde LED plantepærer i FRISKE SPIRER shop.
Gødning til Broccoli Mikrogrønt
Broccoli spirer skal ikke have gødning, da de unge planter lever af næringen i deres frø. Efter de første 7 dage er der ikke mere næring i frøet til at nære planten.
Efter de første 7 dages vækst skifter planterne desuden fra spirer til mikrogrønt. Du kan kende skiftet ved, at planterne begynder at udvikle andet sæt blade inde mellem de små kimblade.
Da planterne nu ikke længere er selvforsynende med næring, skal mikrogrønt have sprøjtet en smule flydende gødning ud på rødder og/eller blade daglig fra dag 7 og til høst. Det gør du nemmest med en lille forstøver efter den daglige skylning af planterne.
Jeg anbefaler, at du bruger gødning, der er vegetabilsk og mineralsk. Sådan undgår du partikler fra dyr på dine planter. Du kan finde flydende gødning i FRISKE SPIRER shop.
Sådan bruger du Broccoli spirer og Mikrogrønt i din mad
Spirer
Broccolispirer er kendt for at indeholde unikke antioxidanter. Disse varmefølsomme antioxidanter, går under navnet, sulforafaner. Det er vigtigt, at du spiser dine broccolispirer rå, hvis du ønsker fuldt udbytte af antioxidanterne.
Heldigvis er rå Broccolispirer lækre i al rawfood og andre grønne retter. Jeg bruger selv mine Broccolispirer i salater, fyld i wraps og som pynt på lun mad.
Når jeg høster spirerne, lægger jeg dem først i en skål med vand. Det løsner de tomme, sorte frøkapsler, så jeg kan si dem væk. Rødderne spiser jeg typisk under madlavningen, blender dem i smoothies eller bruger dem i grønne dips.
Mikrogrønt
Broccoli mikrogrønt er lidt mere kraftige i bladene, og stænglerne end spirer. Du kan stadig spise broccoli microgreens rå.
De rå Broccoli mikrogrønt planter er spændende som erstatning for grønne salatblade i dine salater, wraps og sandwiches. Du kan blende dem i smoothies, hvis du ønsker en næringsrig mundfuld i farten
Når jeg dyrker Broccoli til det længere Mikrogrønt, klipper jeg de ret lange og viltre rødder af inden servering. Rødderne har ingen smag, og der er fibre nok i stængler og blade. Rødderne er dog stadig spiselige, hvis du ønsker det.