Yoga – En vej til naturlig Energi og Styrke
Overvejer du at starte til Yoga? Bliv inspireret til at vælge den stil og underviser der kan guide dig til ny Energi og Styrke på flere niveauer.
Indhold i artiklen
Dyrk din Sundhed Podcast · Yoga Energi
Lad dig inspirere til et liv med Yoga i min podcast med Maria fra Yoga-Amager.dk
Hvad er yoga?
Yoga er en tidløs praksis der fokuserer på forbindelsen mellem sind, krop og ånd gennem åndedræt, meditation og fysiske øvelser.
Yoga stammer fra Indien og har eksisteret i årtusinder. På trods af det er der en stigning i yogaens popularitet, da yoga har mange sundhedsmæssige fordele. Desuden bidrager denne praksis til at fremme balance og velvære for udøveren, imens man lærer ro i sind og krop. En anden stor fordel er at udøvere af yoga lærer at ånde korrekt og være til stede i nuet. Det er begge evner, som vi ofte har glemt Vesten i dag.
Denne guide til yoga giver en lille intro til den fascinerende praksis med fokus på energien i krop, sind, vejrtrækning og kost.
Hvilke fordele er der af Yoga?
Du kan se frem til mange sundhedsmæssige, fysiske og mentale fordele af at dyrke yoga regelmæssigt:
Forbedret fleksibilitet og styrke, fordi yoga strækker og styrker musklerne på en balanceret måde.
Reduceret stress og angst, da yoga indebærer dyb vejrtrækning, meditation og afslapningsteknikker.
Bedre kropsholdning og balance, fordi yoga træner sund kropsstilling og styrker både sener og muskler.
Forbedret åndedræt, da korrekt vejrtrækning og åndedrætsøvelser er en stor del af yoga.
Bedre søvnkvalitet, fordi yoga lærer afslapning og hjælper til at reducere stress og angst i kroppen.
Forbedret mental klarhed og fokus specielt, når meditation er en del af din yogapraksis.
Styrket immunforsvar ifølge studier om at yoga kan øge kroppens modstandskraft mod sygdomme.
Stærkere nervesystem, fordi visse yogaøvelser stimulerer det parasympatiske nervesystem positivt.
Øget følelse af velvære og glæde, da yoga fokuserer på at fremme balance og harmoni i krop og sind.
Så der er mange grunde til at yoga er så populært.
Er der flere Yoga stilarter?
Der er en bred vifte af stilarter indenfor yoga hver med deres unikke tilgange og fokusområder. Nogle er dynamiske og fysisk udfordrende. Andre er mere meditative og rolige. De mest velkendte stilarter i yoga er Hatha, Vinyasa, Ashtanga, Bikram, Kundalini, Iyengar og Yin.
Der kan være forskel på, hvordan hver lærer underviser i de forskellige stilarter, men meget kort er hver stil kendt for:
Hatha yoga er en god stil for begyndere, da den fokuserer på grundlæggende yogastillinger og lærer korrekt åndedræt.
Vinyasa er typisk er mere dynamisk og flydende med en aktiv brug af korrekt åndedræt til at støtte udøvelsen.
Ashtanga yoga er kendt for sin kraftfulde, seriebaserede praksis, hvilket kan kræve lidt øvelse for udøveren.
Bikram er kendt for at udføres i et opvarmet rum med en fast række af 26 stillinger og to åndedrætsøvelser.
Kundalini fokuserer på åndedræt, meditation og energiarbejde med formålet at styrke energierne i kroppen.
Iyengar er kendt for sin præcise justering af stillinger og brug af rekvisitter til at opnå korrekt alignment og støtte.
Yin yoga er en rolig og meditativ stil af yoga, hvor stillingerne holdes i længere tid for at give fleksibilitet og dybere ro.
Hvordan vælger du yogastil?
Når du skal vælge yogastil, er det vigtigt at overveje dine personlige mål med træningen. Hvis du søger en fysisk udfordrende praksis, kan Vinyasa eller Ashtanga være velegnede. Hvis du derimod søger mere indre ro, kan Hatha eller Yin yoga være interessant for dig.
Det kan være en god idé at du prøver forskellige stilarter. Sådan kan du mærke efter, hvad der føles bedst for dig. Desuden kan du have glæde af at prøve forskellige lærere og besøge forskellige yogastudier. Hver lærer bringer noget unikt til undervisningen. Det vil han eller hun gøre, uanset læreren underviser i en enkelt stil eller flere. Derfor følger meget øvede yogaudøvere ofte en lærer fremfor en bestemt yogastil.
Når det så er sagt, kan du sagtens vælge at følge flere forskellige undervisere og stilarter sideløbende. Yoga er en rejse i dig selv og med dig selv. En udforskning af, hvad der bringer dig glæde, styrke og balance. For nogle er det at dyrke forskellige stilarter med flere undervisere. For andre er det at følge én underviser eller en stil. En del af yoga er at mærke efter og tilpasse din praksis efter dine behov lige nu.
3 måder du kan dyrke yoga overalt
Fokus
Du kan træne dit fokus ved at centrere dit sind på en enkelt ting. Det kan være et mantra, et billede i dit sind eller en følelse i kroppen. Luk øjnene, og bring din opmærksomhed til dette fokuspunkt. Hvis dine tanker vandrer, bringer du dem tilbage til dit fokuspunkt. Denne teknik hjælper med at berolige dit sind og skaber klarhed på få sekunder.
Åndedræt
Du kan træne dit åndedræt og opnå ro hvor som helst. Sæt dig eller stå i en behagelig stilling, og begynd at trække vejret dybt og langsomt gennem næsen. Bemærk følelsen af luften, der strømmer ind og ud af dine lunger. Fokuser på at forlænge både indånding og udånding. Denne teknik giver ro og centrering i løbet af få minutter.
Væren
Du kan opøve din evne til ren væren ved at opleve øjeblikket uden at dømme eller analysere. Det gør du ved at trække vejret dybt og roligt. Mærk din krop og sind lige nu. Tillad tanker og følelser at glide forbi uden at holde fast i dem. Denne teknik kan du ligesom de øvrige praktisere når som helst. Den lærer dit sind at falde til ro og sænker stress i kroppen.
Yoga og prana energien i alt
Yogaens syn på energien i alting omfavner en holistisk forståelse af universet, hvor alt er forbundet gennem en universel livsenergi. Denne energi bliver kaldt Prana. Ifølge yogafilosofien strømmer prana gennem alt levende og ikke-levende. Det er denne energi, der opretholder og regulerer vores fysiske, mentale og åndelige velbefindende.
I yoga arbejder man med at balancere og styre prana gennem åndedrætsøvelser (pranayama), yogastillinger (asanas) og meditation for at opnå harmoni og helbredelse på alle niveauer. Ifølge yogisk tænkning kan blokeringer eller ubalancer i prana føre til sygdom og lidelse, mens en sund strøm af prana kan skabe vitalitet, klarhed og indre ro.
Ved at forstå og arbejde med denne livsenergi kan vi styrke vores forbindelse til os selv og det omgivende univers, hvilket fører til øget velvære og bevidsthed.
Spirer er levende energi
Hvis du søger grøn mad, der er rigt på livsenergi, er økologiske Spirer et naturligt valg.
Du kan nemt dyrke Spirer selv. Nogle spirer tager kun 2 dage om at blive høstklar. Andre tager 5-6 dage. Du skal hverken bruge jord eller gødning for at dyrke spirer. Bare økologiske spirefrø, rent vand og en spirebeholder. Du kan se metoden nedenfor.
Dyrk selv Spirer giver dig levende grønt til dine salater, smoothies, wraps og andre retter. ‘Levende’? Ja, det det lyder måske utroligt, men dine hjemmedyrkede spirer gror, lige indtil du spiser dem. Det skyldes, at de små planter lever af næringen i deres frø. Det betyder, at dine spirer faktisk gror videre, selvom de ligger i din salat eller sandwich.
Udover at være rige på livsenergi er dine hjemmedyrkede spirer også en naturlig, grøn kilde til proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter og dejlig smag.
Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.
Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.
Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.
Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.
Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.
Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.
Spirer i alle dine opskrifter
Når du begynder at dyrke dine egne spirer, opdager du hurtigt, at de har mange forskellige smage.
Nogle som Radise, Sennep og Rucola er stærke i smagen. Det gør dem egnede som pynt på dine salater, dips og appetizere.
Andre som Kløver, Broccoli, Solsikke og Lucerne er milde i smagen. Det gør dem nemme at bruge i større mængder i salater, wraps, sandwich og smoothies.
Og så er der Linser, Ært, Mungbønne og Kikært som er milde i smagen men rige på protein og fibre. Det gør dem gode som ekstra fyld i lune retter, dips eller hummus.
Du finder en nem oversigt over alle spirerne i SpireNøglen i shoppen >
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.
Spørgsmål fra andre Læsere
Yoga indebærer dyb vejrtrækning, meditation og fysiske øvelser, der kan reducere produktionen af stresshormoner og fremme en følelse af afslapning og ro.
Hatha og Vinyasa yoga er gode stilarter for begyndere på grund af deres fokus på grundlæggende stillinger og åndedrætsøvelser.
Fleksibilitet hjælper med at forhindre skader, forbedrer kropsholdningen og øger rækkevidden af bevægelse, hvilket kan forbedre præstationen i yogaøvelserne.
Ja, yogaøvelser, der strækker og styrker rygmusklerne samt forbedrer kropsholdningen, kan hjælpe med at lindre rygsmerter og forebygge tilbagevendende problemer.
En god yogamåtte skal være tilstrækkelig polstret for komfort, have en skridsikker overflade og være nem at rengøre og transportere.
Det bedste tidspunkt at dyrke yoga afhænger af individuelle præferencer og daglige rutiner. Nogle foretrækker at praktisere om morgenen for at starte dagen frisk, mens andre foretrækker at praktisere om aftenen for at slappe af og forberede sig på en god nattesøvn.