Spirer er lækre i alle retter. De er spændende, smukke og sjove at bruge i alle typer af opskrifter. Nogle spirer er dog bedre egnet til visse retter. Andre spirer passer bedst til andet. Bliv klogere på dine små vitaminbomber her.

Spirer i alle retter FRISKE SPIRER

HVILKE RETTER ER GODE TIL SPIRER

Du kan bruge dine hjemmedyrkede spirer i alle typer af retter.

Spirer giver dig mest næring, hvis du spiser dem rå. Retterne til det ville være juice, smoothies, dips, salater, eller som fyld og pynt på sandwich og alle andre retter. Hvis du bruger dem i juice, smoothies og dip, ilter deres næring hurtigt, så de retter skal du spise kort efter tilberedning.

Spirer kan også bruges i lune eller varme retter i gryde, ovn og wok. I den type retter er de robuste spirer af Solsikke, Linse, Ært, Kikært og Mungbønne bedst til at holde deres sprødhed. Tricket her er først at tilsætte spirerne lige inden servering eller servere spirerne i en skål ved siden af den varme ret.

ER SPIRER LÆKRE I ALLE RETTER?

Stærke spirer som Radise, Karse, Rucola, Endivie og Bukkehorn er kraftige i smagen. Det gør dem lækre som pynt frem for hovedingrediens i en ret.

Lucerne, Ært, Solsikke og Kløver er derimod nærmest neutrale i smagen. Det gør den nemme at bruge i smoothies, juice eller som basis i salater. Neutrale spirer er også lækre til at bløde smagen op i ellers stærke salater eller dips.

Hvis du finder smagen af dine ellers milde spirer noget spids, kan det skyldes, at de ikke har fået lys nok. Prøv at stille dem lysere efter de har foldet deres blade ud. Så bliver smagen mere rund og blød.

Ærteskud salat med spirer FRISKE SPIRER
Lilla lyserøde spirer med anthocyaniner FRISKE SPIRER

SALAT KUN MED SPIRER?

Du kan godt lave en hel salat kun med spirer. I så fald vil den milde Rødkløver, Lucerne, Ært eller Solsikke gøre sig godt som basis og fylde.

Ønsker du mere protein, er Linser, Mungbønne, Kikærter og Ærter specielt gode.

Du kan så mixe salaten op med den smagfulde Broccoli, Raps eller Pinkkål. Eller du kan vælge den krydrede Bukkehorn, Rucola, Radise eller Endivie.

Afhængig af den smagspalet, du går efter, kan du blande en rolig dressing af valnøddeolie, salt og peber. Sådan får spirernes smagsnuancer stadig plads i munden.

KAN MAD MED SPIRER GEMMES?

Den nemmeste måde at forstå spirers holdbarhed i en ret, er at sammenligne spirer med frisk bladsalat. Så mad med spirer bliver ikke hurtigere dårlig end mad med frisk salat. Deres holdbarhed er den samme.

På samme måde vil holdbarheden på retter med spirer blive kortere, des varmere eller mere tilberedt spirerne er til retten. Hvis du har blendet, snittet eller hakket spirerne, vil retten dermed have en kortere holdbarhed end hvis du har lavet en salat med rå spirer.

Hvis du har brugt rå, hele spirer og lade dem bevare lidt af roden, vil de faktisk ligge i retten og vokse lige så stille videre. Det giver dem meget lang holdbarhed, selv hvis du gemmer salaten til næste dag.

Spirer i alle retter og opskrifter FRISKE SPIRER

NYHEDSBREV

Få en GRATIS ebog, Tips og Inspiration hver uge.