Hvad er Spirer til mad?

Spirer til mad er næringsrige og smagfulde små planter. Du kan selv dyrke dem i dit køkken uden jord på 2-6 dage. Lær metoden og find gode tips her i artiklen.

Indhold i artiklen om Spirer

I denne artikel lærer du:

Hvad er Spirer til maden?

Forskellen på Spirer og Kimplanter

Hvad er formålet med Spirer?

Hvad vokser og gror Spirer af?

Sådan dyrker du spirer på 2-6 dage

Hvilke frø og bønner kan du dyrke til Spirer?

Hvor finder du kvalitetsfrø til Spirer?

Appetizer med friske ærtespirer og blåbær

Hvad er Spirer til maden?

En spire er en plantes første stadie. Nogle spirer lader du kun gro i 2-4 dage, indtil de har udviklet en kort rod. Andre spirer lader du gro i 6-7 dage, indtil de har foldet deres første små kimblade ud.

Spirer med kort rod: Adzukibønne, Mungbønne, Uridbønne, Linse, Kikært. Spirer med blade: Broccoli, Pinkkål, Radise, Karse, Rucola, Kløver, Lucerne, Raps, Solsikke o.a. Spirer med enten kort rod eller blade: Ært og Bukkehorn.

Vil du have mikrogrønt? Hvis du lader dine spirer med blade gro i mere end 6 dage, udvikler de efter 8-10 dage deres første sæt ægte blade. Den størrelse af planter kalder man Mikrogrønt, Microgreens, Minigrønt eller Baby leaf salad.

Er det Spirer eller Kimplanter?

Spirer og kimplanter er ikke det samme. Hvis vi skal være helt fagligt korrekte, er en ‘spire’ kun den lille
 hvide spids, som vokser ud af dit spirefrø og med tiden udvikler 
et blad for enden. Et frø kan dermed ‘spire’. Frøet er ikke ‘en spire’
- heller ikke, når planten bliver større. Videnskabeligt set kalder man derimod en plante for en ‘kimplante’,
 når planten er så ung, at den kun har udviklet den lille hvide spids 
eller de første små kimblade. Så hvorfor kalder jeg hele gruppen af små planter for ‘spirer’
 på denne portal, i mine videoer, bøger og shop? Det gør jeg, fordi spirer er en nem og kærlig betegnelse, som man har brugt om disse små planter siden 70’erne. Hvorfor ændre på en ganske udmærket kutyme bare for at fagnørde?

Ærteskud spirer i salat

Hvad er formålet med Spirer?

Formålet med Spirer er smag og næring. Ideen med at spire visse frø, korn, kerner samt (udvalgte) bønner,
 linser og ærter er næring og smag. Når du spirer dine frø m.m. i stedet for at bage, male og koge dem får du glæde af vitaminer, antioxidanter og proteiner, der ellers ville gå tabt. Når du spirer, gør du ellers svært tilgængelige næringsstoffer nemme at optage for din krop. Et ekstra plus er, at du får glæde af alle de næringsstoffer, der er i den lille spire. Her skal jeg indskyde, at du får størst udbytte af spirens næringsstoffer, når du spiser spirerne rå og hele. Du kan naturligvis også vælge at snitte, hakke eller blende spirerne til din opskrift. I så fald har de holdbarhed som salat, der har fået samme behandling.

Hvad vokser og gror Spirer af?

Spirer vokser og gror alene af den næring, 
den lille plante får fra sit eget frø. Derfor kan spirer gro i spirebeholdere uden jord eller gødning. Det betyder, at du kun skal skylle frø
 og spirer med frisk, drikkeligt vand fra din køkkenhanen. Naturen klarer resten! De små planter har ikke en gang brug for kunstigt lys. De vokser
 fint i den smule lys, der er i et skyggefuldt hjørne af dit køkken.
 Du kan vælge at give dine spirer lidt ekstra lys de sidste dage, hvis du ønsker ekstra rund smag i dine spirer med blade. Det er dog ikke noget must. Spirer er fint tilfredse med lyset i dit køkken. Alt dette gør spiredyrkning nemt, hygiejnisk og sjovt for hele familien.

Spirer dyrket i SpirePerle spirekasse

Sådan dyrker du Spirer

Trin 1 i spireguide

Trin 1 Vælg dit spirekit

Trin 2 i spireguide

Trin 2 Afmål frømængde

Trin 3 i spireguide

Trin 3 Læg frø i blød

Trin 4 i spireguide

Trin 4 Hæld op i bakke

Trin 5 i spireguide

Trin 5 Skyl 2 x daglig

Trin 6 i spireguide

Trin 6 Høst modne spirer

1 minut Videoguide

Hvilke frø kan du dyrke til Spirer?

Du kan dyrke over 40 sorter af frø, kerner, korn, bønner, ærter og linser til spirer. Du vil opdage, at rigtig mange hele frø i dit køkkenskab er villige til at spire. Du bør dog ikke bare spire hvad som helst.
 Nogle frø, linser, bønner og ærter er ikke egnet til spiredyrkning. Det skyldes, at de indeholder stoffer – Fx lektiner i visse bønner og linser – som ikke neutraliseres tilstrækkeligt underdyrkningen. En nem tommelfingerregel er, kun at dyrke spirer af sorter, der
 bliver solgt specielt til spiredyrkning fra professionelle leverandører,
 som du kan se har forstand på spirer. Du kan finde en liste over 40 spireegnede frø, linser, ærter, bønner, korn og kerner under SPIREFRØ. Vil du i gang med spirer, kan du finde alle de viste sorter i FRISKE SPIRER shop. Der finder du også endnu flere tips til dine spirer.

Hvor finder du kvalitetsfrø til Spirer?

Du kan finde økologiske spirefrø i FRISKE SPIRER shop. Jeg garanterer den højeste kvalitet af mine frø og står inde for frøenes spiregaranti. Det kan jeg give dig, da jeg kun køber mine frø hos Europas mest anerkendte leverandør af spirefrø. Din fordel er, at frøene dermed vil spire godt for dig, og de er nemme at dyrke til modne, sprøde planter. Min leverandør er EU-godkendt til at forhandle spirefrø. Din fordel af det er, at frøene derfor bliver testet for Listeria, E. Coli og Salmonella og de bliver pakket under høj hygiejne standard. Det betyder, at du er sikret rene frø, som du kan spise rå i din mad uden bekymring. FRISKE SPIRER er desuden både fødevaregodkendt og økologisk certificeret af den danske Fødevarestyrelse. Det betyder, at jeg får kontrolbesøg på mit lager hvert år og skal bevise kvaliteten af mine frø. Din fordel af det er, at du er garanteret 100% økologiske frø.

Besøg FRISKE SPIRER shop

Køb Rosenradise frø til spirer

Økologiske Rosenradise frø

Køb Broccoli frø til spirer

Økologiske Broccoli frø

Køb Pinkkål frø til spirer

Økologiske Pinkkål frø

Køb Lucerne frø til spirer

Økologiske Lucerne frø

Køb Violetradise frø til spirer

Økologiske Violetradise frø

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.

Del siden med din Ven

Spørgsmål fra andre læsere

Hvilke frø kan man dyrke til Spirer?

Du kan dyrke over 40 sorter af frø, kerner, korn og bælgfrugter til spirer. De er: Adzukibønne, Broccoli, Bukkehorn, Endive, Fennikel, Karse, Kløver, Lucerne, Kål, Pinkkål, Rødkål, Mizuna, Mungbønne, Linse, Kikært, Solsikke, Ært o.a. Se komplet liste hos Friske Spirer.