Citronbad giver rene friske spirer

Et citronbad er en miljøvenlig måde at rense dine høstede spirer. Citronens lave pH neutraliserer bakterier, så du kan nyde dine spirer rå.

Citronbad til spirer og mikrogrønt

RENE BAKTERIEFRI SPIREFRØ

I dag skal alle certificerede spirefrø være testet for de skadelige bakterier E. Coli, Listeria og Salmonella. Frøene skal også være høstet, tørret, pakket og fragtet under specielt hygiejniske forhold. Det er et EU krav siden 2011 og din sikkerhed for rene spirefrø.

Din opgave er så at du holder en høj hygiejne i din egen SpirePerle hver dag under hele dyrkningen. Det gør du nemt ved at:

  • holde dit køkken rent.
  • vaske dine hænder, før du arbejder med spirerne.
  • holde den nederste vandbakke tom for vand.
  • skylle spirerne med rent vand.
  •  vaske SpirePerlen men en ren svamp.

Sådan vil den smule bakterier fra luften, som finder vej til din spirebakke, hverken være til gene for spirerne eller dig.

HELE SPIRER ER SUNDE SPIRER

Spirer og mikrogrønt, som er dyrket af sunde frø, bliver ikke generet af den smule bakterier, som er overalt omkring os.

Din opgave er bare at støtte planternes sundhed under dyrkningen. Det gør du ved at holde dem let fugtige og være forsigtig, så planterne ikke bliver mast af hårde vandstråler eller nysgerrige fingre.

Så du må godt beundre dine spirer og mikrogrønt på nært hold. Bare du er lidt forsigtig med de sarte, små planter.

Bakteriefri spirer med citron

HØST DINE SPIRER

Dine spirer holder sig bedst i spirebeholderen, hvor du har dyrket dem. Så lad dem gerne spirer blive i spireglasset eller SpirePerlen, indtil du høster dem til din mad. Hvis du dyrker planterne indtil de bliver mikrogrønt, så vokser de enten på hampmåtte eller i en SpirePerle. Her er tippet det samme: Lad dem gro videre, hvor de er plantet, indtil du er klar til at spise dem.

Når du er klar til at spise dine friske spirer og modne mikrogrønt, høster du ganske enkelt den mængde planter, som du kan spise lige nu.

Skyl derpå de resterende spirer og microgreens og stil dem tilbage på køkkenbordet. Sådan kan de vokse videre, indtil du er klar til også at spise dem.

SPIRER UDEN FRØKAPSLER

Spirer kaster deres frøkapsler under væksten. Derfor ligger de tomme frøkapsler i bunden af din spirebeholder, når du skal høste planterne.

Heldigvis er dine høstede spirer og mikrogrønt nemme at rense for frøkapsler. Jeg vasker først hænderne. Derpå høster jeg planterne og lægger dem i en stor skål med rent vand. Når de har ligget der i 10 minutter, er frøkapslerne løsnet. Derefter roder jeg lidt rundt i spirer og mikrogrønt med rolige bevægelser.

Jeg anbefaler, at du skifter vandet flere gange. Sådan får du stort set alle kapslerne ud, og dine planter bliver helt rene.

Citronbad til rene spirer

FJERN BAKTERIER MED CITRONBAD

Når dine spirer og mikrogrønt er renset for frøkapsler, fylder jeg vand i skålen igen. Denne gang kun så vandet lige dækker planterne.

Derpå blander jeg citronsaft i vandet i forholdet 1 del saft til 6 dele vand. Jeg bruger selv koncentreret citronsaft, for det er den lave pH, som renser de sidste bakterier af spirerne. Du kan også bruge frisk citronsaft, hvis du foretrækker det.

Efter 5-10 minutter i dit citronbad, skal du bare skylle efter med frisk vand. Nu er dine friske spirer og mikrogrønt helt rene og klar til dine grønne opskrifter.

CITRONBAD FOR SARTE MAVER

Citronbad er en metode til at rense dine friske spirer og mikrogrønt for den smule bakterier, der naturligt er i luften omkring os.

Dit immunforsvar er skabt til at beskytte dig imod de almindelige bakterier på grønt. Du behøver derfor ikke at rense dine høstede planter med denne metode.

Så metoden er primært for dem, der har specielt sarte maver, mangler mavesyre eller har nedsat immunforsvar og derfor ikke tåler bakterier i maden.
Metoden vil i så fald ofte kunne spare dig for at koge dit grønt og dermed miste vigtige vitaminer og mineraler.

CITRONBAD I MAX 10 MINUTTER

Et citronbad er hård kost både for bakterier, spirer og mikrogrønt. Lad derfor kun dine høstede planter ligge i citronbadet i op til 10 minutter, da den lave pH og citronsyren ellers bleger og derpå stille opløser dine planter.

Derfor bør du heller ikke rense dine spirer eller microgrønt med citron, imens de vokser i din spirebeholder. Hvis du gør det, vil dine planter hurtigt gå til grunde, fordi citronsyren har skadet plantens væv og gjort planterne sårbare.

Så vent med at bruge tricket med citronbadet, til du er klar til at spise dine høstede planter.

FIND ALT TIL SPIRER I SHOPPEN