BÆLGFRUGTER TIL SPIRER
Du kan dyrke Bælgfrugter til sprøde Spirer af Linser, Ærter, Kikærter og et par bønner. De gror til modne spirer på kun 2-4 dage i dit køkken og er rige på planteprotein.
Vil du lære at dyrke dem?
Dyrk selv bælgfrugt spirer
Lær dyrke bønner, ærter, linser og kikærter til lækre, sprøde spirer.
Bælgfrugter er hurtige og nemme spirer
Bælgfrugt spirer er rige på protein
Hvor længe skal bælgfrugter spire?
Sådan dyrker du Bælgfrugtspirer
Hvorfor er der lektiner i bælgfrugter?
Sådan finder du bælgfrugter til spirer
Bælgfrugter er hurtige og nemme spirer
Bønner, Ærter, Linser og Kikærter kaldes Bælgfrugter.
Denne gruppe af frø er hurtige spirer i den forstand, at de gror til høstmodne spirer på kun 2-4 dage. Om sommeren kan de endda tage så lidt som 1 dag om at modne. Fordi spiretiden bliver påvirket af lys og temperatur, kan du med fordel måle høsttidspunktet ud fra længden af roden – ikke fra spiretiden.
Du ved, at dine ærtespirer og linsespirer er modne, når deres hvide rod er 0,5-1 cm lang. Spirer af bønner og kikærter skal have en rod på 1,5-2,5 cm. Du høster og spiser denne gruppe spirer, inden de får blade.
Bælgfrugt spirer er rige på protein
Mange vegetarer og veganere spiser ofte en del bælgfrugter. Det skyldes, at bælgfrugter indeholder mange grønne proteiner.
På grund af lektiner i specielt Bønner og Kikærter men også Linser er det nødvendigt at koge dem. Desværre nedbryder langvarig varmebehandling aminosyrer i bælgfrugter. For at få større udbytte af proteinerne men også vitaminer og antioxidanter i dem kan du spire dem i stedet for at koge dem.
Du kan ikke spire alle sorter af specielt Bønner, men 6 sorter i denne gruppe er egnede til spirer og kan give dig rigeligt med vegetarisk protein. Du finder dem nedenfor.
Kun 6 bælgfrugter til spirer
Du kan kun bruge 6 sorter af bælgfrugter til spirer. Det skyldes, at alle linser, kikærter, ærter og bønner indeholder naturlige lektiner.
Normalt koger du bælgfrugter i mange timer for at neutralisere lektinerne. Det gør bælgfrugterne spiselige for mennesker. Der findes dog 6 sorter af bælgfrugter, som har et meget lavt indhold af lektiner. De seks sorter er:
Linse Lens culinaris
Ært Pisum sativum
Kikært Cicer arietinum
Adzukibønne Vigna angularis
Mungbønne Vigna radiata
Uridbønne Vigna mungo
Hvor længe skal bælgfrugter spire?
Når du dyrker bælgfrugtspirer skal de gro, indtil lektinerne er tilpas neutraliseret.
Nøglen er, at du dyrker bælgfrugterne, indtil roden har en bestemt længde. Det skyldes, at lektinerne bliver neutraliseret / nedbrudt under spireprocessen. På den måde bliver disse bælgfrugtspirer spiselige for mennesker, uden du behøver at koge dem. Rodens længde bør være:
Linser + Ærter til roden er 0,5-1 cm
Kikært til roden er 1,5-2 cm
Adzukibønne til roden er 1-2 cm rod
Mungbønne til roden er 1-2 cm rod
Uridbønne til roden er 1-2 cm rod
Sådan dyrker du Bælgfrugt spirer
Guide til at dyrke Bælgfrugter til Spirer på 2-4 dage.
Den viste beholder er en SpirePerle.
Trin 1
Afmål en mængde bælgfrugter som passer til din beholder.
Trin 2
Læg bælgfrugterne i blød i køligt vand i rent glas.
Trin 3
Hæld våde bælgfrugter op i SpirePerle og skyl med vand.
Trin 4
Saml SpirePerle og stil den i let skygge på dit rene køkkenbord.
Trin 5
Skyl dine spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.
Trin 6
Høst modne spirer efter 2-4 dage når roden er ½-2 cm lang.
Flere tips
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop. Manualen viser frømængde pr sort + tips til din beholder.
Hvorfor er der lektiner i bælgfrugter?
Der er naturlige plantelektiner i alle bælgfrugter. Formålet med lektiner i bælgfrugter er at beskytte frøet og den unge plante.
Lektiner i bælgfrugterne er ud fra plantens vinkel nødvendige, fordi bælgfrugter har til formål at vokse til en plante, der en dag kan fortsætte plantens art ved at formere sig. Hvis bælgfrugterne bliver næring for dyr, mennesker, svampe eller bakterier, kan frøet ikke formere sig. For at beskytte frøet, har bælgfrugtplanter gennem millioner af år udviklet toxiner i deres frø til at beskytte frøet mod at blive spist, fordøjet og nedbrudt.
Så lektinerne er en overlevelsesstrategi. Ganske enkelt.
Sådan finder du Bælgfrugter til spirer
Den bedste måde, du kan være sikker på, at dine bælgfrugter er egnet til spirer, er ved kun at bruge certificerede spirefrø.
Siden 2011 har Fødevarestyrelsen krævet, at alle spirefrø leverandører skal være godkendt til at forhandle denne unikke kategori af frø.
Du kan tjekke leverandørens certificering ved at slå deres navn op i Fødevarestyrelsens oversigter to steder: 1) Fødevarestyrelsens Find Smiley 2) Fødevarestyrelsens Økologi liste.
Der skal ifølge lov være links til begge lister vist i bunden på leverandørens hjemmeside og leverandøren skal fremgå af begge lister – ligesom du ser det i bunden på FRISKESPIRER.dk.
Hvordan lægger du bælgfrugter i blød?
Det første trin i at dyrke dine bælgfrugter til spirer er iblødsætning.
Der vigtigt, at du lægger dine bælgfrugter i blød som anvist på frøpakken. Iblødsætningen giver en god og jævn spiring.
Videoen giver dig gode tips til dette første trin i din dyrkning af bønner, ærter, linser og kikærter.
Hvordan bruger du bælgfrugt spirer i maden?
Du kan bruge dine spirede ærter, linser, mungbønner og kikærter på flere måder i maden.
Da jeg selv spiser denne gruppe af spirer for at få optimalt udbytte af spirernes høje indhold af proteiner, spiser jeg dem altid rå. Min favorit er at bruge spirerne i store salater med pestodressing.
Nogle gange tilsætter jeg dem også som ekstra fyld til lune retter. Her er tricket at jeg først vender spirerne i maden lige inden servering. Sådan holder de sig sprøde lige til jeg spiser dem.
Du kan finde lækre opskrifter under OPSKRIFTER >
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil. Undrer du dig over, at jeg har to sites?
Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.
Spørgsmål fra andre læsere
Du kan dyrke 6 sorter af bælgfrugter til spirer. De 6 er: Ært, Linser, Adzukibønne, Mungbønne, Uridbønne og Kikært.
Det tager i alt 2-3 døgn. De første 12 timer skal Miungbønnerne ligge i blød i køligt vand i et glas. Derpå hælder du dem i en spirebeholder, skyller dem og stiller dem i skygge. Skyl hver morgen og aften indtil roden er 1/2 – 1 cm lang. Nu er de klar til din mad.
Det tager i alt 2 døgn. De første 8 timer ligger ærterne i blød i køligt vand i et glas. Derpå spirer du dem i en spirebeholder i 1,5 døgn. Skyl hver morgen og aften. Ærtespirer er modne til maden, når roden er 1/2 cm lang.
Ja, du kan godt dyrke Kikærter til spirer. Hvis du vil spise kikærtspirer rå, bør bruge Kikærter solgt til spirer fra en spirefrøforhandler. Den kvalitet af kikærter skal ifølge EU-lov være testet for Listeria, E. coli og Salmonella. Alternativt kan du koge spirerne efter dyrkningen.
Ja, det kan du godt men linserne skal være hele for at kunne spire optimalt. Hvis de er flækkede eller knækkede, vil de rådne i stedet for at blive lækre spirer til din mad.