FENNIKEL SPIRER & MIKROGRØNT
Dyrk selv økologiske Fennikelspirer og Mikrogrønt i dit køkken. Det er nemt og sjovt selv for nybegyndere. Du kan høste sprøde spirer efter 10 dages dyrkning eller lækker mikrogrønt efter 20 dage.
Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.
NÆRING I FENNIKEL SPIRER
Fennikel mikrogrønt og spirer indeholder vitaminerne A, C, B3, B6 og mineralerne Kalium, Jern, Natrium, Kalcium, Kobber, Magnesium, Zink, Fosfor, Mangan.
Det gør Fennikel til en af de mest næringsrige sort til din indendørs minihave.
SMAG • SPISELIGE DELE
Fennikel til spirer og mikrogrønt har det latinske navn Foeniculum vulgare.
Fennikelspirer smager af en blanding af salat og sød lakrids nærmest som bolcherne, Kongen af Danmark. Du kan spise fennikelspiren inkl de tynde rødder og lange slanke blade.
Når du bruger hele spiren betyder det, at spirerne holder deres farver og friskhed i mange timer. Kun de frønnede frøskaller kan ikke spises, da de er for hårde. Spirerne kaster selv frøkapslerne under væksten, så de er nemme at fjerne lige inden anretning.
STØRRELSE • UDSEENDE
Fennikelspirer dyrkes af økologiske fennikelfrø, som er tørret og opbevaret skånsomt. Derved er spireevnen bevaret i de let buede, grønlige frø. Dette er en meget elegant udseende. Den bliver ca 10 cm lange og både stængler, blade og rødder er slanke og aflange. Denne spire får ofte en pink tone i stænglen og bladet. Andre gange er de kun grønne og hvide.
TIPS TIL FENNIKEL
Denne spire er en af de langsomste af spiresorterne. Efter iblødsætnngen på 8 timer, ligger frøet typisk stille i bakken i op til 4 dage, før det begynder at vise en spire. Det er helt normalt. Spiren viser sig, som en lille hvid spids for enden af frøet. På dag 6 vil spiren være mere tydelig og dag 8 er der godt gang i alle frøene.
Fortsæt med at skylle dine spirefrø, selvom de lader til at intet sker i dem. De er i gang indeni frøene.
Det er også vigtigt, at denne spire dyrkes ret fugtigt de første 5 dage, så frøene ikke tørrer ud. Det er en fin ide, at dyrke dem i den nederste bakke i en SpirePerle med fx Lucerne eller Kløver i bakken ovenover.
FENNIKELSPIRER I DIN MAD
Fennikelspirer er interessante mange kolde opskrifter. Deres smag er lakridsagtig ligesom du kender den fra friske fennikelknolde. Spirerne er lette i smagen og kan ikke bære lakridssmagen i en ret alene. Blander du lakridspulver eller saften fra lidt knoldfennikel i retten, bliver denne elegante spire derimod et prik over i’et med deres æstetiske skønhed.