VERMICULITE

Dyrk selv
Spirer og Mikrogrønt
i Vermiculite

Dyrk selv i vermiculite

Vermiculite er et naturligt mineral. Når det bliver varmebehandlet, puffer det op ligesom ris og bliver meget let. I dens puffede form er vermiculite velegnet til Spirer eller Mikrogrønt.

Personligt finder jeg mest vermiculite brugbar til at dyrke de geldannende frø som Karse, Mizuna, Rucola og Sennep. Det skyldes, at disse frø kræver et underlag, som giver en unik kombination af ilt, fugt og dræn, hvilket dette underlag giver dem.

Nogle bruger vermiculite til at dyrke små mængder af spirer til spiselig bordpynt. Andre er glade for vermiculite til deres mikrogrønt.

Uanset dit formål, finder du tips til succesfuld dyrkning i vermiculite her i artiklen.

Vermiculite til spirer og mikrogrønt

Sådan dyrker du Spirer i Vermiculite

Trin 1
Trin 2
Trin 3
Trin 4
Trin 5
Trin 6

ALT TIL DIT PROJEKT

Du kan finde Vermiculite og alle Spirefrø i shoppen

Plus sign

Fordele ved vermiculite

Vermiculite fungerer godt specielt som underlag til at dyrke gelfrø som Karse, Rucola, Mizuna og Sennep til Spirer. Disse frø har brug for et underlag, der giver en unik kombination af fugt, ilt og dræn, som vermiculite kan levere til dem.

Du kan også bruge Vermiculite til det større Mikrogrønt, men det kræver, at planterne vokser helt i fred uden stød eller forstyrrelser. Det skyldes, at vermiculite er meget porøst og derfor ikke holder særlig godt på planterne. Hvis du dog lader planterne gro i ro, indtil rødderne er blevet så lange, at de er vokset ind i hinanden, vil de sammenvoksede rødder i stedet kunne holde planterne på plads.

Vermiculite har en fordel i at det holder på fugten men stadig tillader ilt at trænge ned til rødderne. Derfor kan du uden problemer ‘toppe op’ med mere af det, hvis lange rødder på store planter bliver synlige i overfladen.

Minus sign

Ulemper ved vermiculite

Vermiculite er et porøst materiale, som gerne flyver ud over det hele, hvis du kommer til at nyse. Heldigvis er det 100% mineralsk naturmateriale, så får du lidt i næsen, sker der ikke noget ved det.

Det er vigtigt, at du ikke planter dine frø nede i vermculite. I stedet skal frøene lægges ovenpå den fugtige vermiculite. Hvis du dækker frøene med materialet, vil du opdage, at det bliver noget rod af støv omkring bakken, når planterne vokser op.

Og så kan du som før nævnt kun bruge dette materiale en gang. Det betyder, at du med fordel kan bruge mange andre metoder til dine spirer og mikrogrønt. Hvis du skal dyrke gelfrø som Karse, Rucola og Mizuna, vil en SpireSkål være et rigtig fint bud. Hvis du skal dyrke alle andre frø til enten spirer eller mikrogrønt er en SpirePerle særdeles funktionel.

Spirefrø på vermiculite

Hvilke frø er egnet til vermiculite?

Vermiculite er rigtig velegnet til alle små frø, som dyrkes til de får blade. Det vil sige: Broccoli, Endivie, Lucerne, Kløver, Raps, Pinkkål. Desuden er det meget velegnet til gelfrø som Karse, Rucola, Mizuna og Sennep.

De større frø som Bukkehorn, Radise og større frø er ikke egnet til Vermiculite, medmindre, du dyrker de frø i minimum 5-7 cm af materialet i højden. Det skyldes, at de større frø får meget lange rødder.

Du kan heller ikke dyrke Ært, Linser, Mungbønner og Kikærter med denne metode. Det skyldes, at bælgfrugter har brug for en spirebakke eller et spireglas.

KAPACITET

Du vælger mængden af planter du vil dyrke afhængig af bakken til vermiculite. Frøene skal fordeles i ét lag ovenpå materialet.

SPIRER

Materialet er velegnet til de små som Kløver, Broccoli og Lucerne samt gelfrø som Karse, Mizuna, Sennep og Rucola.

MIKROGRØNT

Vermiculite kan godt bruges til Mikrogrønt, men der findes bedre metoder end dette, som beskrevet i afsnittet ovenfor.

ØKOLOGI

Vermiculite er et 100% naturligt mineral, som er varmebehandlet til sin porøse form. Du kan læse om brug efter dyrkning nedenfor.

Vermiculite til gelfrø

Vermiculite til gelfrø

Nogle frø danner gel – bliver slimede – når de bliver våde. Der er kun 4 sorter af disse ‘gelfrø’ i FRISKE SPIRER shop. De er Karse, Mizuna, Rucola og Sennep.

Gelen på frøene er helt naturlig, og du kan ikke skylle den af frøene. Du kan kun tage højde for, at disse frø har brug for et ekstra iltrigt underlag for at gro godt. Af samme grund rådner gelfrø, hvis du forsøger at dyrke dem i et spireglas eller direkte i en spirebakke. Tricket er at lade disse frø gro på et underlag som giver disse frø den nødvendige kombination af ilt, fugt og dræning.

Vermiculite er et godt bud til at dyrke gelfrø. Da du kun kan bruge vermiculite en enkelt gang, kan du måske have mere glæde af at købe en SpireSkål med en rist svaret. I den bakke dyrker du spirerne direkte på risten, og du kan genbruge beholderen igen og igen.

Vermicilite til grøn bordpynt

Hvis du bruger vermiculite til at dyrke spiselig bordpynt, giver det dig flere fordele:

  • Du kan nemt dosere materialet tilpasset den størrelse skål, du ønsker at bruge til pynten.
  • Skålen med spirerne er nem at flytte rundt på, når planterne først har hæftet godt i underlaget.
  • Vermiculite afgiver ingen farve, men holder sig flot og let skinnende, hvilket ser flot ud på bordet.

Alt det gør materialet til en nemt underlag for elegante, spiselige borddekorationer.

Spiselig bordpynt med spirer

ALT TIL DIT PROJEKT

Du kan finde Vermiculite og alle Spirefrø i shoppen

Spirer i vermiculite

Engangsbrug af Vermiculite

Du kan kun bruge Vermiculite en gang. Det skyldes, at små rødder nemt knækker, hvis du forsøger at rense materialet efter brug. I næste brug ligger de afknækkede rødder så og rådner, hvilket skaber et mindre sundt miljø for de nye planter.

Da vermiculite er et 100% naturligt mineral og derfor et miljøvenligt produkt, kan du enten lægge det ud i haven Du kan også blande det brugte vermiculite i jorden til dine stueplanter. Dine planter vil elske dig for det, da materialet giver en mere porøs jord, hvilket sikrer vigtig ilt til planternes rødder.

En nemmere dyrkning i SpirePerle

Hvis du bare vil dyrke lidt spirer ad gangen til bordpynten eller festen er Vermiculite en sjov og flot metode. Hvis du skal dyrke flere spirer eller det større Mikrogrønt, kan en SpirePerle være et bedre valg for dig.

I en SpirePerle spirebakke kan du høste 6 håndfulde spirer eller 8 håndfulde mikrogrønt pr bakke. Spirer tager 6 dage og mikrogrønt tager 12-14 dage, men dyrkningen er nem, og planterne står fast i bakken fra start til høst.

Efter høst renser du SpirePerle frøbakken ved at hive rødderne ud af bakken, vaske den, og så er den klar til næste runde.

SpirePerle til gelfrø

ALT TIL DINE SPIRER

Du kan købe hampmåtte og alle spirefrø i shoppen