Hjemmelavet
Spireglas til dine
dyrk selv spirer
Hjemmelavet Spireglas
Et hjemmelavet spireglas er en sjov måde at komme hurtigt i gang med dine spirer.
Et DIY spireglas er en sværere spiremetode end en SpirePerle spirebakke. På den positive side kan du lave dit eget spireglas på et par minutter, og så er du straks klar til at dyrke spirer.
Det bedste er, at du formentlig har de fleste af de ting, du skal bruge til spireglasset i dit køkken allerede.
Nåh ja, og så kan du kan genbruge beholderen igen og igen.
Sådan laver du et Spireglas
Det er nemt at lave et spireglas selv. Du skal bare finde de rette materialer til glasset for at det fungerer optimalt.
Til et hjemmelavet spireglas skal du bruge:
- Et lille syltetøjsglas som gerne er lige i siderne.
- En lille skål med høje sider/kanter.
- En kraftig elastik.
- 15×15 cm fintmasket tyll eller ostelærred.
- Økologiske spirefrø
De økologiske spirefrø kan du finde i FRISKE SPIRER shop.
Sådan dyrker du Spirer i et Spireglas
Hjemmelavet Spireglas trin for trin
Når du har samlet alt til dit hjemmelavede spireglas – se afsnittet ovenfor – er du klar til at bruge glasset.
Sådan gør du trin for trin:
- Vask dit sylteglas, skål, elastik og stof med opvaskesæbe.
- Hæld kogende vand i glasset for at rense det.
- Læg frø i blød i glasset med koldt vand i 8 timer.
- Skyl med rent vand og hæld vandet fra glasset.
- Fastgør stoffet med elastikken over åbningen og læg glasset skråt med åbningen nedad i skålen.
- Skyl derpå morgen og aften som i pkt 4 +5 til spirerne er klar.
Du kan se grotiden for dine frø på alle FRISKE SPIRER frøposer.
Hvad kan du dyrke i dit spireglas?
Du kan ikke dyrke alt i et hjemmelavet Spireglas. De bedste spirer til dit spireglas er Ært, Linse, Kikært, Mungbønne. De vokser hurtigt og dyrkes kun til roden er 1-2 cm. Det tager 2-4 dage.
Du kan også dyrke spirer til blade – Kløver, Lucerne, Radise, Bukkehorn – i dit glas. Det tager 6 dage fra frø til høstmodne spirer med blade.
De små frø af Broccoli, Pinkkål, Rødkål og Raps vil formentlig ikke lykkes i dit hjemmelavede spireglas, da de kræver opmærksomhed i et spireglas. De frø vil trives bedre i en SpirePerle eller en SpireSkål.
Hvorfor ikke Broccoli i Spireglas?
Det kan virke mærkeligt, at Broccoli er svære at dyrke i Spireglas. Det er faktisk ikke kun Broccoli men alle spirer af Brassica familien. Det vil sige Broccoli, Raps, Pinkkål, Rødkål er svære at dyrke i et spireglas.
Når Broccoli og andre Brassica er svære at dyrke i et spireglas skyldes det, at disse frø er meget små. De klumper sammen og er svære at dryppe ordentligt af. Hvis frø ikke kan få ilt men ligger dækket af vand, bliver frøene kvalt. Det får dem til at rådne.
Af den grund vil du opleve at en SpirePerle spirebakke eller en Spireskål er nemmere til Broccoli, Pinkkål m.m. I de bakker ligger frøene fordelt i et enkelt lag og får derfor ilt nok.
KAPACITET
Du kan kun dyrke en sort af spirer ad gangen i dit spireglas.
SPIRER
Spireglasset er egnet til cirka 12 forskellige sorter af spirer.
MIKROGRØNT
Et Spireglas er ikke egnet til at dyrke mikrogrønt.
BRUGERVENLIG
Det er velegnet til en hurtig start med Spirer.
Kan du dyrke gelfrø i et spireglas?
Et spireglas er ikke egnet til at dyrke gelfrø.
Du kan kende gelfrø på, at de danner slim, når de bliver våde. Af frøene i FRISKE SPIRER shop er de geldannende frø: Karse, Rucola, Chia, Mizuna, Sennep og Hørfrø.
Gelen er helt naturlig og du kan ikke skylle den af. I stedet kan du dyrke frøene på en måde, så de får den ekstra ventilation og dræning som disse gelfrø krøver for at trives.
Tricket til succes er, at du dyrker dine gelfrø på økologisk vat. Den teknik forklarer jeg i Spirer på Vat >
Vil du dyrke flere Spirer?
Et hjemmelavet spireglas som det viste her i indlægget er en rigtig god metode til at prøve at dyrke lidt spirer.
Måske vil du gerne dyrke nogle flere spirer? Så har du to muligheder:
1) Du kan bruge et større sylteglas. Større glas kræver ofte lidt mere opmærksomhed og at du stiller glasset i et opvaskestativ eller en meget tung skål.
2) Du kan købe en SpirePerle spirebakke i stedet. I den vokser spirerne i bakker, der står ovenpå hinanden i lag og du kan bygge en SpirePerle højere eller lavere efter behov.
GUIDE TIL SPIREGLAS
Sådan dyrker du spirer i et hjemmelavet spireglas.
Materialer til spireglasset
Du skal bruge:
15 x 15 cm tyl eller hørstof
¼ liter syltetøjsglas
1 skål med høje sider
1 kraftig elastik
Økologiske spirefrø
Klargør glasset
Det er vigtigt, at alle delene til spireglasset er rene for at give dine spirer gode vækstbetingelser.
Derfor bør du starte med at vaske det lille syltetøjsglas, elastikken og stoffet med opvaskesæbe og skylle godt efter med varmt vand. Du kan eventuelt slutte af med at hælde kogende vand i glasset for at fjerne luft fra tidligere brug og rense glasset helt.
Lad til sidst det hele dampe af på en ren karklud. I ventetiden kan du finde dine spirefrø frem og klippe stoffet til glassets åbning.
Nu er du klar til at begynde dit spireeventyr.
1
Afmål dine økologiske spirefrø til spireglasset. Frøene skal max fylde 1/10 af glasset i højden. Hvis der er flere frø end det, kan spirerne ikke være i glasset.
2
Læg frøene i blød i koldt vand i glasset. Lad glasset stå på køkkenbordet.
Du kan se iblødsætningstiden for hvert frø på alle FRISKE SPIRER frøposer.
3
Tøm vandet fra. Fyld glasset igen og slyng rundt for at rense siderne. Sæt stoffet fast over glassets åbning. Tøm vandet ud gennem stoffet.
4
Når vandet er dryppet fra, stiller du spireglasset i skålen som vist. Det er vigtigt, at frøene ikke ligger op ad stoffet. Det tørrer frøene ud. Stil skålen i skygge på dit rengjorte køkkenbord.
5
Fjern tyllen og skyl hver morgen og aften med køligt vand. Ryst glasset blidt, så spirerne fordeler sig. Sæt tyl på igen, dryp vandet fra og tøm også skålen for vand. Læg glasset som i trin 4 igen.
6
Efter 2-6 dage – afhængig af de valgte frø – kan du høste de modne spirer. Skyl dem godt med rent vand en sidste gang for at fjerne frøkapslerne. Nu kan du spise de modne spirer i din mad.