RAPS
SPIRER & MIKROGRØNT
Dyrk selv økologiske Raps spirer og Mikrogrønt i dit køkken. De er nemme at dyrke selv men trives bedst i alle beholdere undtagen et Spireglas. Du kan høste sprøde spirer efter 6 dages dyrkning eller lækker mikrogrønt efter 12 dage.
Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.
NÆRING I RAPS SPIRER
Raps mikrogrønt og spirer indeholder vitaminerne A, B, C, E, K og mineralerne Kalium, Jern, Kalcium, Magnesium, Zink, Fosfor.
Bonusstoffer i Rapsspirer er Glucosinolater (GLS) og isothiocyanater (ITC)
SMAG • SPISELIGE DELE
Raps til spirer har det latinske navn Brassica napus.
Rapsspirer smager meget som salaten rucola, men smagen er mere rund i kanten efter min mening.
Synes du, smagen i dine rapsspirer er lidt vel stærk, kan du lade dem stå en dags tid mere med blade på og lidt lysere, før du høster dem. Sukkerstofferne i planten får i så fald tid til at omdannes, så smagen bliver mildere.
Rapsspirer er botanisk set søster til Broccolispirer. Derfor ligner de to planter meget hinanden og indeholder de samme næringsstoffer.
De får også begge rodhår – små fimrehår, som ligner mug eller hvid candy floss. Rodhår er helt naturlige, fulde af fibre og lige så spiselige som resten af spiren.
STØRRELSE • UDSEENDE
Rapsfrø findes i flere størrelser. Frø af lav kvalitet er så små, at de typisk falder ud gennem hullerne i din spirebakke, så vælg din leverandør af rapsfrø omhyggeligt. Rapsspirer dyrkes til de folder deres første små hjerteformede blade ud. Spirerne bliver 10 cm høje uden rødder. Rødderne er 5-6 cm lange.
Hvis bladene mangler farve, kan du stille din spirebeholder lidt lysere (ikke i direkte sol). Efter en dags tid i lys er bladene flot grønne og fulde af klorofyl.
RAPSSPIRER I DIN MAD
Rapsspirer nydes af de fleste for smagens og de mange næringsstoffers skyld. Dem får du kun fuldt udbytte af, når rapsspirerne spises rå. Rapsspirer har heldigvis en lækker rucolaagtig smag i deres rå form. Jeg bruger ofte mine rapsspirer i mine rawfood salater eller som pynt på andre retter.
Jeg spiser med fornøjelse de tætte, hvide rødder, fordi de er fulde af næring og plantefibre. Jeg finthakker i så fald rødderne og mixer med revne gulerødder og tomat. Du kan også blende rødderne ind i dips eller smoothies og kun bruge stilke og bladetoppe i salater – det er en smagssag helt efter dit eget ønske.