KLØVER
SPIRER & MIKROGRØNT
Dyrk selv økologiske Kløverspirer og Mikrogrønt i dit køkken. Det er nemt og sjovt selv for nybegyndere. Du kan høste sprøde spirer efter 6 dages dyrkning eller lækker mikrogrønt efter 12 dage.
Her får du tips og teknikker til din indendørs køkkenhave.
NÆRING I KLØVERSPIRER
Kløver mikrogrønt og spirer indeholder vitaminerne A, B3, C, K og mineralerne Kalium, Jern, Kalcium, Kobber, Magnesium, Zink, Fosfor, Mangan.
SMAG • SPISELIGE DELE
Kløverfrø til spirer har det latinske navn Trifolium pratense.
Kløverspirer findes i en rød og en hvid sort. Hvidkløverspirer smager ligesom rucolasalat. Rødkløverspirer er mere neutrale i smagen og minder meget om Lucerne.
Ligesom Lucerne får begge typer Kløverspirer en lang slank, hvid rod. De elegante rødder er spiselige ligesom stilken og bladene.
Du kan spise de tomme frøskaller, men de er lidt kedelige i smagen. Vil du skylle de tomme kapsler fra, er det nemmest at lægge spirerne i en stor skål med vand lige inden du laver mad med dem. Så er skallerne lige til at hælde fra dine færdigdyrkede spirer.
KLØVERSPIRER SKAL HAVE LYS
Kløverspirer dyrkes altid til de folder deres små blade ud. Du vil bemærke, at smagen i spirerne er bitter og farven er bleg, hvis spirerne vokser mørkt. Oplever du det, skal du bare stille spirebakken lysere. Som farven i bladene bliver mørkere grøn, ændrer smagen sig til at blive mere rund og mild.
STØRRELSE • UDSEENDE
Kløverspirer bliver hvide og grønne i farven uanset sorten, så det er ikke ligetil at kende forskel på de to typer. De bliver begge 12 cm lange uden rødder og 20 cm inkl rødder. De er lige så nemme at dyrke som deres fætter Lucerne.
Du kan kun se forskel på frøene. Hvide kløverfrø er lysebrune. Røde kløverfrø er rødbrune i flere nuancer.
Den interessante forskel ligger i smagen. Kan du lide bitre salater, er Hvid kløver for dig. Foretrækker du mild salat er Rødkløverspirer dit valg.
KLØVERSPIRER I DIN MAD
Jeg bruger tit kløverspirer af begge typer i mine smoothies. Den hvide kløver maskerer jeg med agurk, saften fra rød grape og ingefær.
Du vil opdage, at denne spire er nem at bruge som erstatning for salat. De er lidt skrøbelige, så varme er ikke deres favorit, men i afkølede sandwiches, wraps, kolde dips og salater er begge kløvertyper i deres es.
Jeg kan specielt godt lide, at hele spiren inkl den lange rod er smuk som grøn pynt.