Pink, Violette, Rosa og Lyserøde Spirer og Mikrogrønt
Nogle Spirer og Mikrogrønt er naturligt Pink, Violette, Rosa og Lyserøde. Farverne er helt naturlige og smagen er oftest stærk. Bliv klogere på dine spirer i smukke, rødlige toner.
Indhold i artiklen
Lær alt om pink, rosa, violette og lyserøde spirer og mikrogrønt:
Hvilke spirer er pink og lyserøde?
Pink og violette spirer er naturlige
Kan du spise stressede spirer?
Hvorfor er nogle spirer grønne?
Hvilke spirer er pink og lyserøde?
Pink og lyserøde toner er naturlige i mange spirer og mikrogrønt. De smukke rosa toner er ofte miset med andre farver i flere spirer:
Rosenradise spirer er lyserøde og grønne.
Violetradise får mørkt violette og pink toner.
Sennepsspirer bliver violette og grønne.
Rødbedespirer er kraftigt pink.
Fennikel får grønne og sart lyserøde toner.
Rødkål bliver violette og grønne.
Pinkkål ligner rødkål men er lysere violet.
Mizuna er mørkviolet og grøn.
Pink og violette spirer er naturlige
Spirer med pink, rosa og violette farver er helt naturlige. De flotte røde farver hører til gruppen af plantefarvestoffer kaldet Anthocyaniner. Det er den samme type af farvestoffer, du finder i blåbær, gulerødder, rødbeder m.m.
I dag er vi som forbrugere desværre vant til, at maden er fyldt med alskens farvestoffer. Sådan er det ikke med dine hjemmedyrkede spirer. De smukke røde toner er helt naturlige og en del af plantens gener. Mine spirefrø er ikke genmodificerede, men sorterne er specielt udvalgt til at være gode til spiredyrkning. Hvis du planter et af dine spirefrø i jord, vil du derfor få en helt naturlig plante. Så du kan nyde dine farverige spirer med ro i maven.
Hvordan kan du være sikker på at frøene er økologiske og ikke GMO? Når du handler i FRISKE SPIRER shop, garanterer jeg frøenes kvalitet, da jeg kun handler med EU-certificerede spirefrø leverandører. Desuden er jeg fødevaregodkendt og økocertificeret. Derfor holder Fødevarestyrelsen tæt kontrol med mine frø.
Stress kan give pink spirer
Normalt grønne spirer som Solsikke, Lucerne og Mungbønner kan blive pink af stress.
Du kan opleve, at normalt hvide / grønne spirer nogle gange pludselig får pink stængler. Det sker typisk i Mungbønner eller Solsikke, men alle spirer kan i princippet pludselig få en pink tone i overfladen.
Det pludselige farveskift er helt naturligt og skyldes, at den lille plante er blevet stresset. Stressen kan være for høj varme eller for lidt fugt i spirebakken. Det kan også ske, hvis du har opbevaret dine spirer i køleskabet og flytter dem ud på køkkenbordet eller omvendt.
Det kan være fristende at forsøge, om du kan få den smukke pink farve frem. Det er dog ikke nogen god ide, at tørste eller kuldebehandle dine spirer unødvendigt. Der er en vis risiko for at stressfaktoren påvirker dine små sårbare spirer så meget at de visner, og det er jo ikke sjovt.
Kan du spise stressede spirer?
Kan du spise spirer som er blevet pink af stress? Ja, du kan spise pink ‘stress’spirer med ro i maven. Den pink farve er kun udtryk for, at plantens egne, naturlige antioxidanter arbejder på højtryk for at beskytte den lille sårbare plante. Ligesom i de normalt pink, rosa, violette spirer, er det pink stof i de stressede spirer rene Anthocyaniner.
I dette tilfælde udvikler den normalt hvide/grønne spire dette antioxidant for at beskytte planten mod stress. Reaktionen er den samme, som bliver udviklet i skrællen på ellers grønne æbler, som har hængt i solen og derfor er blevet lyserøde.¹
Du vil bemærke, at når den stressede spire genvinder balancen og igen kan vokse videre i ro, forsvinder den røde farve igen. Du behøver dog ikke at vente. De pink spirer giver bare en anelse mere antioxidant.
¹ Kilde: Grøn viden
Bliver pink spirer grønne?
Vil du gerne undgå at dine pink spirer bliver grønne?
Løsningen er, at du dyrker spirer, som naturligt har rosa, pink, violette og lyserøde farver. Så bliver de ikke grønne med tiden. Hvis du har brug for milde spirer med smukke farver, kan jeg anbefale røde linser. De bliver smukt laksefarvede og er meget milde i smagen.
Hvorfor er nogle spirer grønne?
Den grønne farve i spirer er lige så naturlig som de rosa toner i andre spirer.
Den grønne farve i spirer bliver dannet af klorofyl i plantens grønkorn. Du kan fremme dine spirers dannelse af klorofyl eller du kan hæmme den. Hæmmer du dannelsen af klorofyl, vil dine ellers grønne spirer blive helt lysegrønne eller ligefrem hvide.
Pink, violette, rosa og lyserøde spirer i mad
Du kan bruge dine rosa, pink, violette og lyserøde spirer i maden ligesom alle andre spirer.
Spirer i pink og violette toner har det dog med at være mere kraftige i smagen end grønne spirer. Så jeg anbefaler ikke, at du ligefrem laver smoothie eller juice af Senneps eller Radisespirer.
I stedet kan jeg varmt anbefale at bruge dine spirer og mikrogrønt af Radise, Mizuna, Sennep og Fennikel til smuk smagfuld pynt eller smagsforstærker. De gør sig specielt godt i salater, wraps, sandwich og som pynt på smørrebrød, dips og appetizere.
Trin 1
Vælg en Spirebeholder der passer dig og dine frø.
Trin 2
Afmål en mængde spirefrø som passer til din beholder.
Trin 3
Læg frøene i blød i køligt vand i glas som vist på frøposen.
Trin 4
Hæld våde frø op i SpirePerle og skyl med køligt vand i 10 sek.
Trin 5
Skyl spirer morgen og aften med køligt vand fra hanen.
Trin 6
Høst modne spirer efter 2-6 dage afhængig af frøets sort.
Flere tips
Du finder en manual i hver spirebeholder, du køber i FRISKE SPIRER shop. Manualen viser frømængde til bakken + Tips til din valgte beholder.
Mere om Spirer og grøn Livsstil
På min shop Spirefroe.dk finder du endnu flere artikler om spirer, mikrogrønt og sund livsstil.
Undrer du dig over, at jeg har to sites? Det skyldes, at en shop trækker meget på en server. Det samme gør videoer. Da jeg nyder at dele spændende viden med dig, og du skal kunne loade indholdet hurtigt, var det nødvendigt med to sites.
Derfor måtte jeg skabe to universer til dig:
FriskeSpirer.dk med videoer og blog.
Spirefroe.dk med shop, opskrifter og blog.
Jeg håber, du nyder at rejse rundt i mit grønne univers.
NYHEDSBREV
Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.