HVAD KAN MAN SPIRE?

Du kan spire over 40 forskellige sorter af frø, bønner, ærter, linser, korn og kerner. Her lærer du hvad du kan spire og hvordan du dyrker alle de forskellige spirer til din mad.

FRØ

Du kan dyrke mange salat-, grøntsags- og krydderurtefrø til spirer. De skal vokse, indtil de folder deres første små blade ud. Bladene bliver grønne, violette eller pink.

GELFRØ

Nogle krydderurte- og salatfrø til spirer danner naturligt en slimet gelhinde, når de bliver våde. Derfor skal denne gruppe spirefrø dyrkes på vat for at vokse godt.

BÆLGFRUGTER

Du kan dyrke spirer af 6 sorter bønner, ærter og linser. De kaldes for Bælgfrugter og dyrkes, til de får en lille hvid rod på 1-2 cm. Det tager fra 2 til 4 dage.

KORN

Du kan spire mange typer korn og pseudokorn. De skal kun dyrkes i en til to dage, indtil de får en lille hvid spids på ½ – 1 cm. Du kan spise kornspirer rå.

KERNER

Kerner med skaller – solsikke, boghvede, græskar – får lange, kraftige spirer. De kan kun dyrkes af uafskallede frø, så frøets kim er sundt og intakt.

oekologiske Lucernefroe

FRØ

EN FARVRIG SPIREGRUPPE

Frø af grøntsager, krydderurter og salater er nemme at dyrke til spirer og giver smukke, farverige spirer.
Frøspirer dyrkes, til de folder deres charmerende og yderst elegante små blade ud. På nogle spirer er bladene grønne og hvide. På andre er de violette, rosa eller pink.
Nogle frøspirer er neutrale, mens andre er stærke i smagen. De fleste frøspirer er klar til maden efter 7 dage i spirebakken. De bliver 10-15 cm lange.

Disse sorter er frøspirer:
Broccoli – Bukkehorn – Endive – Fennikel – Kløver – Lucerne – Majs – Pinkkål – Radise – Raps – Rabarber – Rødbede (+ visse sorter af Mizuna – Sennep – Rucola).

SE SPIREFRØ
karsefroe til oekologiske spirer

GELFRØ

KRYDREDE SPIRER PÅ VAT

Nogle spirefrø danner gel eller slim omkring frøet ved kontakt med vand. Derfor kaldes de gelfrø eller geldannende frø. Frøene udvikler gelen, så snart frøet bliver fugtigt. Gelfrø kan ikke dyrkes i et spireglas eller andre beholdere, hvor frøene ligger på en lukket overflade. Hvis du i stedet dyrker dem på økologisk vat, vil de vokse nemt for dig.
Geldannende spirefrø dyrkes til de folder deres tynde blade ud. Spirerne har smukke farver af violet, hvid og grøn.
Gelspirer er krydrede i smagen, og er klar til maden efter 7 dages dyrkning. De bliver 10 cm lange.

Disse sorter er frøspirer:
Chia – Karse + visse sorter af Mizuna – Sennep – Rucola.

SE SPIREFRØ
oekologiske Mungboenner

BÆLGFRUGTER

SPIREDE, GRØNNE PROTEINER

Af de mange sorter af bønner, ærter og linser er kun nogle få egnet til spirer. Kun de udvalgte bælgfrugter har et tilpas lavt indhold af lektiner til, at de kan spises rå efter spiring. Dyrk derfor altid kun spirecertificerede bælgfrugter til bælgfrugtspirer.
Bælgfrugter er den nemmeste gruppe at dyrke, og de vokser hurtigt. En god kombination for nye spiredyrkere.
Bælgfrugter dyrkes, til de får en lille hvid hale på 1-3 cm. Det tager typisk kun 2-4 dage. Kun ærter kan spires til de får blade, hvis du skulle ønske dine egne økologiske ærteskud.

Disse sorter er bælgfrugter:
Linse – Kikært – Soyabønne – Mungbønne – Adzukibønne – Uridbønne – Ært.

SE SPIREFRØ
oekologiske Bukkehornfroe

KORN

EN STIVELSESRIG GRUPPE

Korn og pseudokorn er kendetegnet ved, at de er meget stivelsesholdige. Stivelsen gør gruppen svær at spire, men efter dyrkning kan du ofte spise kornspirerne rå. Hvis du koger eller bager dem efter spiring, vil du bemærke, at tilberedningstiden er væsentlig kortere.
Kornspirer dyrkes bedst i en terrakottabakke eller en spirebeholder med dræningshuller i bunden, så kornet får ligelig med ilt.
Korn kan dyrkes, til de får en lille hvid hale på 1-3 mm i løbet af et enkelt døgn.

Disse sorter er Korn:
Amaranth – Byg – Emmer – Hirse – Hvede – Quinoa – Rug – Spelt.

SE SPIREFRØ
oekologiske Solsikkefroe til spirer

KERNER

KERNER MED SKALLER

Kerner med skaller betyder, at de bløde kerner ligger inde i deres beskyttende skaller, når du lægger dem i blød inden dyrkning. Spirerne kaster først skallerne, når de folder deres kraftige blade ud.
Kerner med skaller er spirernes giganter. De bliver op til 20 cm lange og ligner en kæmpeudgave af de små frøspirer. De smager som en saftig udgave af deres kerner. Spirer af kerner med skaller trives i alle spirebeholdere, og er klar til maden efter 7 til 9 dages dyrkning.

Disse sorter er Kerner med skaller:
Boghvede – Græskar – Solsikke

SE SPIREFRØ

MERE OM HVER SPIRE

Du kan finde en liste med alle de nævnte spirer + et par tips til hver af dem under SPIREFRØ.

SE SPIREFRØ