Er du nervøs for bakterier i spirer? Hvis du følger guiden her på siden, får du rene spirer uden bakterier. Du kan endda få dem renset for selv de naturlige bakterier i luften i dit køkken.

VTEC I SPIRER

Er du bekymret for VTEC i spirer du dyrker selv? Eller går dine tanker til Salmonella, E. Coli eller andre bakterier i spirer?

I så fald husker du sikkert stadig sagen med VTEC i bønnespirer i 2011. Sagen sluttede med, at EU’s fødevaremyndigheder fandt smittekilden i Ægypten, og snart var der ryddet ud i alle inficerede frø. Siden da er alle certificerede spirefrø under striks bakteriekontrol for din sikkerhed som privat spiredyrker.

Desværre skræmmer Fødevarestyrelsen stadig med at advare mod bakterier i dyrk selv spirer. Det til trods for at sagen i 2011 handlede om kommercielt dyrkede spirer til supermarkeder. Der var aldrig noget udbrud i dyrk selv spirer.

Høj hygiejne er dog altid vigtigt, når du dyrker spirer eller mikrogrønt. Der er jo bakterier overalt omkring os. Derfor viser jeg her på siden, hvordan du får dyrk selv spirer uden skadelige bakterier.

SPIREFRØ UDEN BAKTERIER

Du er i dag sikret spirefrø uden bakterier, når frøene er solgt af certificerede spirefrø leverandører. Siden sagen med VTEC i 2011 er der indført en lov i EU, som kræver at alle frø, som sælges til dyrk selv spirer, skal være godkendt under striks kontrol.

Det betyder, at frøene skal være skyllet rene og sorteret af producenten, testet for høj spireevne og testet på godkendt laboratorium for Salmonella, Listeria og E. coli inkl VTEC. Hver levering af frø har desuden med et batchnummer og et LOT-nummer, som følger frøene helt fra deres rejse på landmandens mark og til dig som privat køber.

Alle led af leverandører skal være certificeret og godkendt af EU’s fødevaremyndigheder. Hvis frøene er økologiske, skal leverandøren desuden udarbejde komplette regnskaber for al import, pakning og salg af frøene. FRISKE SPIRER sælger kun økologiske, certificerede spirefrø. Jeg følger alle regler, som du kan se i Fødevarestyrelsens oversigt.

7 TIP TIL SPIRER UDEN BAKTERIER

# 1 Dyrk kun spirer af certificerede, økologiske spirefrø.

# 2 Tjek frøleverandørens godkendelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Nogle firmaer sælger desværre ikke-certificerede spirefrø.

# 3 Vask dine hænder grundigt, før du arbejder med dine spirer.

# 4 Lad ikke husets kæledyr komme i nærheden af dine spirer.

# 5 Vask din spirebeholder med opvaskemiddel efter hver runde spirer, så den er helt ren.

# 6 Vask altid beholderen med en separat svamp, som du kun bruger til spirebeholderen.Sådan overfører du ikke uønskede bakterier til din spirebakke.

# 7 Skyl dine høstede spirer i citronvand. Det neutraliserer enhver rest af bakterier.

#1 CERTIFICEREDE SPIREFRØ

Spirer kan kun blive så sunde som selve spirefrøet. Hvis du bruger frø af dårlig kvalitet til dine spirer, bliver det unødvendig svært at få dine spirer til at lykkes for dig.

Hvis du vælger kun at bruge certificerede spirefrø, er frøene underlagt EU’s strikse regler for spirefrø. Det betyder, at du er sikret spirefrø af god kvalitet. For certificerede spirefrø skal være renset, sorteret og testet for skadelige bakterier. De skal også være testet for en spireevne på minimum 95%.

Derfor vil du opleve, at certificerede spirefrø med sikkerhed vil give dig en god oplevelse med dine spirer.

#2 TJEK LEVERANDØREN

Fødevarestyrelsen ønsker fuld gennemsigtighed omkring alle fødevarevirksomheder. Derfor kan du selv tjekke, om en virksomhed er godkendt af Fødevarestyrelsen til at sælge hhv spirefrø og/eller økologiske frø.

Spirefrø er certificeret forskelligt fra havefrø og frø/bælgfrugter til madlavning. Hverken havefrø eller frø til kogning skal ikke være underlagt de strikse krav til bakterietest og sikkerhed omkring hygiejnisk pakning i renrum.

Det er desværre ikke alle virksomheder, som kender reglerne for at forhandle spirefrø. Derfor kan du finde spirefrø af forskellige brands, som ikke er godkendt til spirefrø. Du kan nemt tjekke virksomhedens godkendelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

#3 VASK HÆNDERNE

Det er altid vigtigt at holde en høj hygiejne i din madlavning. Det glæder også, når du dyrker dine egne spirer.

Når du har klaret #1 og købt certificerede spirefrø, som er garanteret testet for skadelige bakterier og pakket i rene omgivelser, kan bakterierne kun komme fra en kilde: Dine hænder.

Derfor er det vigtigt, at du altid vasker dine hænder grundigt og tørrer dem i et rent viskestykke, inden du arbejder med dine spirer. Den regel gælder også for børn og andre nysgerrige, der ‘lige skal kigge’ til spirerne.

#4 HOLD KÆLEDYR VÆK FRA SPIRER

Dyr elsker sunde, levende planter. Dit kæledyr bliver derfor helt naturligt draget til at snuse og nappe til dine spirer.

Desværre er Fido, Miav, Piphans og Nimus fyldt med bakterier om munden. Derfor skal de holdes væk fra dine spirer, imens spirerne vokser sig modne.

Når spirerne er modne kan du derimod godt vælge at give din bedste ven en lækker mundfuld spirer. Hvis du altså har høstet spirerne og lagt dem på en separat tallerken til din ven.

Bemærk i den forbindelse, at du ikke bør servere bælgfrugter som mungbønner, kikærter og linser for dine kæledyr. De skal kun have Ærteskud, Lucerne og Kløverspirer.

#5 VASK SPIREBAKKEN

Spirer har brug for at vokse i rene spirebeholdere.

Hvis din spirebeholder ikke er ren nok, vil dine spirer hurtigt blive dårlige. Du behøver derfor ikke at frygte for at spise spirer med skadelige bakterier: Dine spirer skal nok afsløre, hvis der er skadelige bakterier i beholderen. De rådner simpelthen for dig i løbet af få timer.

Løsningen er heldigvis nem. Du skal bare vaske din spirebakke med en helt ren svamp, almindeligt opvaskemiddel og varmt vand efter hver brug.

Tricket er at bruge en separat svamp, som du kun bruger til din spirebeholder. En mulighed er at bruge en SpireSvamp. Den er hvid og nem at kende fra resten af dine svampe.

#6 BRUG EN SEPARAT SVAMP

Din opvaskebørste og svampe er fyldt med bakterier.

Disse bakterier er ikke nødvendigvis skadelige for dig, men dine spirer trives ikke ved at skulle bekæmpe et hav af bakterier fra sovs, kartofler eller rengøring. Løsningen er heldigvis nem. Udnævn en separat svamp eller børste til at være dedikeret til din spirebakke. Sådan kommer du ikke til at overføre et bakteriehav fra opvasken til din spirehave.

Som forklaret i #5 skal dine spirer nok fortælle dig, hvis bakken ikke er ren nok. Et andet trick er at dyrke dine spirer i en SpirePerle. Den er helt gennemsigtig, så du kan se, om den er ren. Bakterier viser sig nemlig som brune plamager i spirebeholderen. Smart, ikk?

#7 SKYL I CITRONVAND

Citron har en lav pH, som bakterier på fødevarer ikke bryder sig om. Det kan du udnytte til at fjerne den sidste lille bekymring, du måtte have om bakterier i dine spirer.

Tricket er at du først skyller dine høstede spirer fri for frøskaller i en skål med koldt vand. Hæld vandet fra og fyld derpå vand i, så det lige dækker spirerne. Tilsæt nu 2 spsk citronsaft pr 1/4 liter vand. Lad spirerne ligge i blandingen i 10 minutter. Skyl med rent vand ig dine spirer er HELT rene for bakterier.

Denne behandling er ikke kun hård mod bakterier. Dine spirer bryder sig heller ikke om den, så brug den kun lige inden du bruger spirerne i maden. Den tager dog enhver bakterie og er god for maver der er meget følsomme.