BAKTERIER I SPIRER

Er du nervøs for bakterier i dine spirer? Se tips til rene spirer uden skadelige bakterier.

Bakterier i dyrk selv spirer

SÅDAN DYRKER DU SPIRER

SE LANG GUIDE
trin 1 spireguide
trin 2 spireguide
trin 3 spireguide
trin 4 spireguide
trin 5 spireguide
trin 6 spireguide
Bakterier i dyrk selv spirer

VTEC I SPIRER

Er du bekymret for VTEC i spirer du dyrker selv? Eller går dine tanker til Salmonella, E. Coli eller andre bakterier i spirer?

I så fald husker du sikkert stadig sagen med VTEC i bønnespirer i 2011. Sagen sluttede med, at EU’s fødevaremyndigheder fandt smittekilden i Ægypten, og snart var der ryddet ud i alle inficerede frø. Siden da er alle certificerede spirefrø under striks bakteriekontrol for din sikkerhed som privat spiredyrker.

Desværre skræmmer Fødevarestyrelsen stadig med at advare mod bakterier i dyrk selv spirer. Det til trods for at sagen i 2011 handlede om kommercielt dyrkede spirer til supermarkeder. Der var aldrig noget udbrud i dyrk selv spirer og reglerne for handel med spirefrø er i dag meget strikse.

#1 TJEK LEVERANDØREN

Fødevarestyrelsen ønsker fuld gennemsigtighed omkring alle fødevarevirksomheder. Derfor kan du selv tjekke, om en virksomhed er godkendt af Fødevarestyrelsen til at sælge hhv spirefrø og/eller økologiske frø.

Spirefrø er certificeret forskelligt fra havefrø og frø/bælgfrugter til madlavning. Hverken havefrø eller frø til kogning skal ikke være underlagt de strikse krav til bakterietest og sikkerhed omkring hygiejnisk pakning i renrum.

Det er desværre ikke alle virksomheder, som overholder reglerne for at forhandle spirefrø. Derfor kan du finde spirefrø af forskellige brands, som ikke er godkendt til spiredyrkning. Du kan nemt tjekke virksomhedens godkendelse på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Alle godkendte spirefrø forhandlere skal ifølge lov have links i deres footer til deres certificeringer – ligesom du ser her på FriskeSpirer.dk

ØKOLOGIRAPPORT
FIND SMILEY
Bakterier i spirer
Bakterier i dyrk selv spirer

#2 CERTIFICEREDE SPIREFRØ

Spirer kan kun blive så sunde som selve spirefrøet. Hvis du bruger frø af dårlig kvalitet til dine spirer, bliver det unødvendig svært at få dine spirer til at lykkes for dig.

Hvis du vælger kun at bruge certificerede spirefrø, er frøene underlagt EU’s strikse regler for spirefrø. Det betyder, at du er sikret spirefrø af god kvalitet. For certificerede spirefrø skal være renset, sorteret og testet for skadelige bakterier. De skal også være testet for en spireevne på minimum 95%.

Derfor vil du opleve, at certificerede spirefrø med sikkerhed vil give dig en god oplevelse med dine spirer. FRISKE SPIRER forhandler naturligvis kun certificerede spirefrø.

VIL DU DYRKE SPIRER?

Find alt til dine økologiske Spirer i shoppen.

SHOP

#3 VASK HÆNDERNE

Det er altid vigtigt at holde en høj hygiejne i din madlavning. Det glæder også, når du dyrker dine egne spirer.

Når du har købt certificerede spirefrø, som er testet fri for skadelige bakterier og pakket i rene omgivelser, kan bakterierne kun komme fra en kilde: Dine hænder.

Derfor er det vigtigt, at du altid vasker dine hænder grundigt og tørrer dem i et rent viskestykke, inden du arbejder med dine spirer. Den regel gælder også for børn og andre nysgerrige, der ‘lige skal kigge’ til spirerne.

#4 HOLD KÆLEDYR VÆK FRA SPIRER

Dyr elsker sunde, levende planter. Dit kæledyr bliver derfor helt naturligt draget til at snuse og nappe til dine spirer.

Desværre er Fido, Miav, Piphans og Nimus fyldt med bakterier om munden. Derfor skal de holdes væk fra dine spirebeholder.

Når spirerne er modne, kan du derimod godt vælge at give din bedste ven en lækker mundfuld spirer. Hvis du altså har høstet spirerne og lagt dem på en separat tallerken til din ven.

Du kan nemt nyde 100% økologiske Spirer & Mikrogrønt hver dag.

#5 VASK SPIREBAKKEN

Spirer har brug for at vokse i rene spirebeholdere.

Hvis din spirebeholder ikke er ren nok, vil dine spirer hurtigt blive dårlige. Du behøver derfor ikke at frygte for at spise spirer med skadelige bakterier: Dine spirer skal nok afsløre, hvis der er skadelige bakterier i beholderen. De rådner simpelthen for dig i løbet af få timer.

Løsningen er heldigvis nem. Du skal bare vaske din spirebakke med en helt ren svamp, almindeligt opvaskemiddel og varmt vand efter hver brug.

Tricket er at bruge en separat svamp, som du kun bruger til din spirebeholder. En mulighed er at bruge en SpireSvamp. Den er hvid og nem at kende fra resten af dine svampe.

KØB EN SPIRESVAMP
Bakterier i dyrk selv spirer
Bakterier i spirer

#6 BRUG EN SEPARAT SVAMP

Din opvaskebørste og svampe er fyldt med bakterier.

Disse bakterier er ikke nødvendigvis skadelige for dig, men dine spirer trives ikke ved at skulle bekæmpe et hav af bakterier fra sovs, kartofler eller rengøring. Løsningen er heldigvis nem. Udnævn en separat svamp eller børste til at være dedikeret til din spirebakke. Sådan kommer du ikke til at overføre et bakteriehav fra opvasken til din spirehave.

Som forklaret i #5 skal dine spirer nok fortælle dig, hvis bakken ikke er ren nok. Et andet trick er at dyrke dine spirer i en SpirePerle. Den er helt gennemsigtig, så du kan se, om den er ren. Bakterier viser sig nemlig som brune plamager i spirebeholderen. Smart, ikk?

SE EN SPIREPERLE BAKKE

#7 SKYL I CITRONVAND

Den normale afsluttende skylning af dine spirer i en skål koldt vand er nok til at rense de modne spirer for alle med sunde immunforsvar. Hvis du har lavt immunforsvar eller skal servere spirerne for små børn, kan du dog give spirerne en sidste rens med citronsaft i vand. Citron har en lav pH, som bakterier på fødevarer ikke bryder sig om.

Tricket er at du først skyller dine høstede spirer fri for frøskaller i en skål med koldt vand. Hæld vandet fra og fyld derpå vand i, så det lige dækker spirerne. Tilsæt nu 2 spsk citronsaft pr 1/4 liter vand. Lad spirerne ligge i blandingen i 10 minutter. Skyl med rent vand og dine spirer er HELT rene for bakterier.

Denne behandling er ikke kun hård mod bakterier. Dine spirer bryder sig heller ikke om den, så brug den lige inden du spiser dine spirer for de kan ikke opbevares eller vokse videre bagefter.

Bakterier i dyrk selv spirer

FORDELE AF SPIRER

Naering
Gourmet
Protein
Laering
Sjovt

NYHEDSBREV

Tips, Opskrifter & Inspiration til dine friske Spirer og Mikrogrønt.