IBLØDSÆTNING

IBLØDSÆTNING AF SPIREFRØ

Ibloedsaetning af spirefroe FRISKE SPIRER
VAND VÆKKER DINE SPIREFRØ

Dine spirefrø ligger i dvale, så længe frøene er tørre. Det er naturens måde at bevare frøets slumrende liv. Når du lægger frøene i blød i vand, brydes dvalen, og frøet begynder at spire.

IBLØDSÆTNING STARTER VÆKSTEN

Ude i naturen ligger frøet nede i den lune fugtige jord og suger lige så stille vand nok til at frøets dvale bliver brudt og frøet begynder at spire. Det tager typisk nogle dage, før frøet har suget fugt nok, til at væksten bliver sat i gang afhængig af jordens fugtindhold.

Når du dyrker spirer, sætter du fart på den proces ved at lægge frøene i blød i et glas med friskt køligt vand. På den måde kan dine frø hurtigt suge den nødvendige mængde fugt til at starte spiringen.

TIMER I VAND

Nogle spirefrø skal kun ligge i blød i vandet et par timer. Andre skal ligge i blød i op til et halvt døgn. Længden af iblødsætningen afhænger af frøet.

Du kan læse på alle FRISKE SPIRER frøposer, hvor længe dine valgte frø, ærter, linser og bønner skal ligge i blød, inden de lægges over i spirebakken. Det er vigtig, du følger anbefalingen, da både for kort og for lang iblødsætning giver dårlig spiring. Frøene skal kun lige have trukket vand nok, til at frøet er svulmet godt op og er blevet lysere i farven.

VANDKVALITET

Spirer har brug for friskt vand til at vokse helt fra iblødsætning og til den sidste skylning.

Du kan sagtens bruge vandet fra din køkkenhane, hvis det er rent og drikkeligt. Jeg har selv testet mange typer vand til mine spirer. Spirefrø og spirer trives efter min erfaring lige godt med:

Dansk vandværksvand · Kildevand uden brus/kulsyre · UV-renset vand ·
Kulfiltreret vand · Osmosebehandlet vand

Da der går en del vand til hver skylning af spirerne, foretrækker jeg selv at skylle mine spirer med vand fra hanen, mens jeg nogle gange bruger kulrenset vand til iblødsætning. Det smarteste i forhold til bakterier er dog at bruge rent, køligt vand direkte fra køkkenhanen til dine spirer på alle stadier af dyrkningen.

< TRIN 2
MERE OM FRØ
TRIN 4 >