RENLIGHED

Renlighed i spirebeholderen FRISKE SPIRER

RENLIGHED I SPIREBAKKEN

Renlighed i spirebakken er en vigtig del af at give dine spirer den bedste chance for at trives og vokse godt. Derfor er rengøring af spirebeholderen et vigtigt trin i din grønne hobby.

Rengøring vil sige, at du renser din spirebeholder grundigt efter hver runde spirer. Når du vasker din spirebeholder er det essentielt, at du bruger en separat og ren svamp eller børste til spirebeholderen. Så kommer du ikke til at overføre bakterier og madrester fra den almindelige opvask til den næste runde spirer.

SPIRESKÅL

Har du lavet din egen spireskål af en porcelænsskål og et stykke økologisk hørstof? Den kan du rengøre ved at vaske skålen i hånden med varmt vand, opvaskemiddel og en ren svamp. Stoffet kan du hælde over med kogende vand eller koge det i en gryde ligesom en spirepose.

MERE OM SPIRESKÅL

SPIREGLAS

Har du et GEO Spireglas eller et hjemmelavet spireglas? Det er ikke optimalt at stille dit spireglas i opvaskemaskinen, da nogle vaskemidler efterlader en film på glasoverflader, som spirer ikke tåler.

Du kan i stedet rengøre dit spireglas ved at vaske det i hånden med varmt vand, opvaskemiddel og en ren, kraftig svamp.

MERE OM SPIREGLAS

SPIREPOSE

Har du en spirepose af hamp- eller hørstof? Spireposer tåler ikke sæbe. Det udtørrer dens fibre. Derfor kan du gøre din spirepose ren efter hver brug ved at fjerne spirerester og derpå vride af posen op i rent, varmt vand. Grundig rengøring består i at koge posen i en gryde i 2-4 minutter i rent vand.

MERE OM SPIREPOSE

SPIREBAKKER AF PLAST

Har du en spirebakke af plast? Rengøring efter brug består af varmt vand, en ren blød børste eller svamp og almindeligt opvaskesæbe. Grundig rengøring kan bestå af et 5-15 minutters bad i kraftigt vandfortyndet brintoverilte på max 0,3% styrke. Brintoverilte ilter og fjerner alt biologisk materiale fra din spirebakke.

Brintoverilte skader ikke miljøet, men ikke alle beholdere tåler behandlingen. Så test på din spirebeholder, før du lægger den ned i blandingen. Brug metoden en gang hver måned, hvis du dyrker spirer hver dag. Metoden er også god til at rense bakken helt i bund, hvis du har haft syge spirer.

MERE OM SPIREBAKKE

SPIREBAKKER I LER

Har du en spirebakke i rå terrakotta eller anden type uglaseret ler? Spirebakker i råt brændt ler, terrakotta, bør kun rengøres med meget mildt opvaskemiddel og derpå renses grundigt med kogende vand.

Det skyldes, at det åbne lermateriale suger sæbe, som det senere kan afgive til spirerne under dyrkningen, hvis du ikke skyller tilpas grundigt med vand.

Synes du ikke bakkerne bliver rene nok med den metode? I så fald kan al terrakotta tåle en tur i ovnen på 100 grader i 30 minutter. Så er alle bakterier færdige.

MERE OM SPIREBAKKE I LER

AUTOMATISKE SPIREMASKINER

Har du en automatisk spiremaskine? Rengøring af automatiske beholdere bør altid følge producentens anvisninger. Da producenten ønsker din gode oplevelse af deres beholder, kan du altid regne med svar, hvis du kontakter dem.

MERE OM AUTOMATISKE BAKKER

KØB EN NY SPIREBAKKE

Er det tid til en ny spirebeholder? I FRISKE SPIRER Shop finder du et godt udvalg af de bedste spirebakker på det danske marked.
Manualer skrevet af mig til den valgte beholder ligger altid i din pakke.

SHOP

RENE SPIRER

Trin 8 forklarer, hvordan du holder dine spirer rene og renser dem ved høst.

TRIN 8

LANG HOLDBARHED

Hvis du opbevarer dine spirer optimalt kan de holde sig friske i op til en uge.

MERE

LÆKRE OPSKRIFTER

Du kan bruge dine spirer i alle typer kolde, lune eller varme retter.

OPSKRIFTER
Vil du dyrke din sundhed FRISKE SPIRER