GELFRØ PÅ VAT

GELFRØ PÅ VAT

SÅDAN DYRKER DU
CHIA, KARSE, RUCOLA, MIZUNA, SENNEP

Der skal linkes fra beholdere (spirer på vat) og fra bloggen og fra 5 typer spirer til denne side.

Oekologiske rucola spirer dyrket paa vatrondel FRISKE SPIRER

GEL PÅ SPIREFRØ

Nogle få spirefrø danner gel omkring frøet. Gel?? Ja, har du bemærket den glatte, slimede hinde på våde karsefrø – det er den type gel.

Ikke alle frø danner gel. Af frøene i FRISKE SPIRER Shop er kun Karse og Chia meget geldannende. Rucola, Sennep og Mizuna kan danne en smule gel men deres geldannelse varierer afhængig af frøtypen.

Du kan teste dine spirefrø selv ved at lægge et par frø i koldt vand i 10 minutter. Hvis frøene bliver slimede, er de geldannende.

Oekologiske rucola spirer dyrket paa vatrondel FRISKE SPIRER

FORMÅLET MED GEL PÅ FRØ

Gel på nogle spirefrø er helt naturligt. Frøets formål med at danne den fugtige hinde er, at forhindre frøet i at tørre ud. Det er essentielt for frøet ikke at tørre ud, når det først er begyndt at spire.

Tørrer frøet ud, går frøets chance tabt for at blive til en levedygtig plante.

Derfor må du ikke forsøge at tørre dine frø ud, for at komme af med laget af gel. I stedet kan du samarbejde med frøets behov for fugt ved at dyrke de geldannende frø på økologisk vat.

Oekologiske rucola spirer dyrket paa vatrondel FRISKE SPIRER

ØKOLOGISK VAT

Når du dyrker gelfrø på vat, skal vattet altid være økologisk. Økologisk vat betyder, at der ikke er rester af kemi i vattet. Spirer vokser dårligt i kemi, og planterne kan optage de uønskede stoffer.

Jeg bruger selv ubleget naturvat eller økologisk vat bleget med brintoverilte.

Brintoverilte steriliserer naturligt vattet, og brintoverilte efterlader ingen uønsket kemi i vattet. Det skyldes, at brintoverilte består af ren ilt og brint. Begge bestanddele fordamper naturligt fra vattet uden gene for miljøet.

Oekologiske rucola spirer dyrket paa vatrondel FRISKE SPIRER

MILJØVENLIG METODE

Når du dyrker gelfrø på vat, kan du kun spise stængler og blade. Rødder, stubbe og vat må du kassere efter dyrkning.

Da frøet kun har en enkelt plante i sig, vil de afklippede stubbe ikke danne nye spirer. I stedet kan du vattet med rødder i den grønne affaldsspand.

Eftersom økologisk vat er et rent naturprodukt, bliver vat og planterester snart til jord igen.

SÅDAN DYRKER DU GELFRØ PÅ VAT

MATERIALER
Økologisk vat
En lille underkop
Økologiske gelfrø til spirer

1
Spred 4 mm vat ud på en underkop.

2
Fugt vattet godt med koldt, rent vand.
3
Drys et enkelt tyndt lag frø ud på vattet.
4
Stil underkoppen væk fra varmt sollys.
5
Hold vattet konstant let fugtigt men ikke vådt.
6
Spirerne er klar, når de folder bladene ud efter en uge.

7
Klip spirerne af 4 mm over vattet. Du kan ikke spise vattet.
Brug i stedet blade og stængler til smuk pynt på din mad.

Broccoli oekologiske spirer FRISKE SPIRER

KARSE

Dyrket på 6 dage.

KØB FRØ
Broccoli oekologiske spirer FRISKE SPIRER

MIZUNA

Dyrket på 6 dage.

KØB FRØ
Broccoli oekologiske spirer FRISKE SPIRER

RUCOLA

Dyrket på 6 dage.

KØB FRØ
Broccoli oekologiske spirer FRISKE SPIRER

SENNEP

Dyrket på 6 dage.

KØB FRØ

Acceptér cookies og nyd den fulde blogoplevelse Læs mere

Cookie indstillingerne på denne hjemmeside er aktiveret for at give dig den bedste oplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker Accepter herunder, betragtes dette som din accept

Luk