Broccolicpirer
 
 

WOK- OG GRYDERETTER MED SPIRER

VITAMINRIGE SPIRER MED FYLDE

 

Wok med spiret quinoa og bønnespirer

En lun wokret med masser af spirer og smag.
1 person
 
2 spsk økologisk Quinoa
1 mellemstor gulerod
½ grøn courgette eller squash
1 lille fed hvidløg
¼ løg
3 stilke frisk koreander
Kokosolie til stegning
Salt og peber
1 spsk sojaolie eller balsamicoeddike
 
Trin for trin
Mungbønner og grønne linser blandes og lægges i blød i 10 timer og dyrkes derpå i 4 dage til spiren er 1,5 cm lang.
Quinoa fra helsekostbutikken lægges i blød i 2 timer og spires i 1-2 dage til spiren kun lige er et par mm lang. Skyl den 4-5 gange om dagen, da stivelsen ellers kan få quinoean til at mugne.
Skyl alle spirerne grundigt og lad dryppe af. Hak gulerod, courgette/squash, løg og koreander. Varm wokken op til middel varme og steg quinoa, gulerod, løg og courgette/squash til de er let bløde. Tilsæt bønne- og linsespirerne. Pres hvidløg ned i wokken og smag til med salt, peber og soja eller balsamico. Rør rundt så smag og varme fordeles. Vend de snittede koreanderblade i retten og kom op i en skål. Serveres dampende varm.
Tip Du kan vælge at bruge spirede Kikærter eller Røde linser i retten, hvis du ikke har mungbønner eller grønne linser.
Quinoaen kan erstattes af spiret Amaranth eller Hirse, som dyrkes ligesom quinoa.

Mexicansk risret med spirer

En smagfuld ret med masser af lune spirer.

8 spsk Mungbønner, Røde og/eller Grønne linser
3 spsk Kikærter
2 spsk Bukkehornsfrø
1 stor gulerod
1/2 tsk stødt karry
6 mellemstore modne tomater uden kerner
1 mellemstørrelse løg
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
Revet ost
80 gram brune ris
Boullion til at koge risene
Evt. vegetar nacho chips

Trin for trin
Mungbønner og Kikærter lægges i blød i 12 timer og spires i 3-4 dage til spiren er 1,5 cm lang
Linser lægges i blød i 4-8 timer og spires i 2-3 dage til spiren er 1 cm lang.
Bukkehorn lægges i blød i 8 timer og spires i 6 dage til spiren får 1. blad.

Skyl alle spirerne grundigt og lad dem dryppe af. Kog risene til de er næsten møre i bouillon med vand. Hæld derpå vandet fra til risene kun lige er dækket af 2 cm vand. Snit grøntsagerne grundigt og kom dem og kikærterne i gryden. Kog i 5 minutter og tag gryden af varmen.
Tag en ny gryde og kom hakkede læg, hvidløg og tomater i gryden. Svits over svag varme i olivenolie til løgene er let gyldne og tomaterne er møre. Hæld tomater og løg i en blender og lad den køre til du får en grov puré.
Hæld pureen i gryden med ris og grøntsager. Varm retten let op, kom mungbønne- og linsespirer i og rør rundt.
Anret i skåle med bukkehornsspirer og ost på toppen.
Tip Du kan servere nachos til retten for ekstra fylde og krydderi.

 

Indiske karryspirer

En specialitet i indiske køkkener bare med spirer
2 personer
 
1/2 tsk Sennepsfrø
1 stilk frisk koriander
3 peberkorn
1 knivspids Gurkemejekrydderi
1 spsk revet kokosnødBukkehorn spirer
1/4 lille hakket løg
1 mediumstørrelse tomat
1 kop vand
1 knivspids karrykrydderi
1 knivspids chilikrydderi
Salt efter smag
Cilantro til pynt
1 Lime eller citron
Ris
Olie
 
Trin for trin
Læg mungbønner og linser i blød i 12 timer og dyrk i 4 dage, til de viser en spire på 1,5 cm.
Læg bukkehorns- og sennepsfrø i blød i 8 timer og dyrk i 4 dage til de viser en lille spire.
Hæld lidt af olien på en stegepande på medium varme.
Tilføj i Sennepsspirer og giv dem mulighed for at poppe.
Tilføj Bukkehornsspirer, peberkorn og hakket koriander. Steg i 30-40 sekunder og tilføj den tørre røde chili.
Rør konstant indtil krydderierne giver en dejlig aroma og chili får en mørkere farve.
Tilføj i revet kokosnød og fortsæt med at røre, indtil kokos tørrer op.
Hæld alt ovennævnt i en blender uden at tænde lige nu.
Hæld den resterende olie op på den nu tomme stegepande. Lad olien varme op.
Tilføj Gurkemejepulver og løg. Steg indtil løgene er gyldne.
Hæld dette i blenderen med kokosblandingen. Blend og tilføj vand indtil jævn pasta.
Kom det hele i en gryde sammen med salt og tomater. Bland godt og kog op.
Hæld retten i en skål og pynt med blade af Cilantro.
Skyl bønne- og linsespirer og kom i en skål med både af citron eller lime, så de kan tilsættes retten efter lyst. Retten serveres varm med kogte ris.
Tip Du kan vælge at dyrke et par af Sennepsfrøene og Bukkehornsfrøene helt til blade og bruge dem til pynt.
 
 

SPIRER I WOK

En dejlig varm ret fuld af spirer
 
1 spsk mungbønner
1 spsk røde linser
1 spsk kikærter
1 stor gulerod
¼ dåse bambusskud
2 små stilke broccoli
1 fed hvidløg
Frisk ingefær
1 skive frisk chili
Kokosolie/-fedt til stegning

Læg mungbønner og kikærter i blød i 12 timer. Læg de røde linser i blød i 4 timer. Dyrk mungbønner og linser sammen men kikærter i separat bakke i 3-4 dage til spiren på alle tre sorter er 1,5 cm lang.
Skyl dem grundigt i en skål med friskt vand. På den måde kan du sortere de fleste frøkapsler fra, hvis du foretrækker det. De kan også spises med for fibrene, men de er lidt fade i smagen.
Skræl og snit guleroden, hvidløg, broccoli, ingefær og chili. Varm wokken med olien og tilsæt først hvidløg og chili. Tilsæt 2 min efter alle øvrige ingredienser undtagen mungbønner og linsespirer. Når ingredienserne har fået den ønskede mørhed, slukkes for varmen og linse- og mungbønnespirer tilsættes. Varm derpå alle ingredienserne sammen i et par minutter. Hæld i en flot skål og server straks.
Tip Du kan blande brune ris i retten, hvis den skal mætte længere.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Fennikelspirer
 
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub