Kikærtespirer

 

SPIRER OG TOXINER

HVAD DU SKAL VIDE OM SPIRER

Toxiner i visse spirer

Nogle frø, bønner, linser, ærter indeholder naturlige toxiner,

som i større mængder kan være skadelige for mennesker.

Det er derfor ikke alt, du bør bruge til spirer.

 

 

NATURLIGT FORSVAR FOR PLANTEN

De fleste planter prøver at sikre deres afkast
mod at blive spist, inden den næste generation af
planter er sikret.
 
Sikringen består af forskellige naturlige toxiner.
 
I nogle spirer falder indholdet af toxiner hurtigt til
et ubetydeligt niveau i løbet af dyrkningen.
I andre spirer er toxinerne mere udtalte. Det er i
de tilfælde, en spiredyrker skal være opmærksom.
 

LEKTINER I FRØ & BÆLGFRUGTER

Bælgfrugter og nogle frø indeholder helt naturligt
plante lektiner. Nogle typer plantelektiner er gavnlige
for mennesker. Andre typer er skadelige.
 
På grund af lektinerne bør du kun spire de
bønner, ærter og linser nævnt under Bælgfrugter >
 
Af samme grund må du under ingen omstændigheder
spire og spise rå Sort bønne, Limabønne, Pralbønne,
Kidneybønne, Hestebønne eller Havebønne.
 


LATYROGEN I ÆRTER

Du kan ikke spire en hvilken som helst ært.
 
Det skyldes, at nogle få ærtesorter indeholder
Lathyrogen. Stoffet er skadeligt for mennesker,
men findes kun i ærter af Lathyrus familien.
Derfor må du ikke spire ærter med de latinske
navne: L. sativus, L. cicera eller L. clymenun.
 
Kun ærter med de latinske navne
Pisum sativum eller Pisum arvense
indeholder ikke Lathyrogen.
De kan derfor godt dyrkes til spirer.
 
 

TRYPSININHIBITORER I KIKÆRT

Kikært kan give mavekneb for nogle, selvom den
hvide hale på spiren er dyrket til den anbefalede
længde på 2-3 cm. Det skyldes, at kikærter udover
lektiner også indeholder trypsininhibitorer.
 
Trypsininhibitorer er proteiner, som hæmmer
fordøjelsesenzymet trypsin i at arbejde i vores
fordøjelseskanal. Det kan betyde mavekneb,
fordi trypsin normalt nedbryder proteinet i ærterne.
 
Trypsininhibitorer kan nedbrydes ved at give
de spirede kikærter et kort opkog i 3-5 min.
efter endt spiring - hvilket anbefales.

 

CYANOGENE GLYKOSIDER I HØRFRØ

Fødevarestyrelsen fraråder, at man indtager
spirede eller knuste hørfrø i store mængder.
 
Årsagen er, at hørfrø indeholder det naturlige
toxin, cyanogene glykosider. Stoffet kan spaltes
til hydrogencyanid (blåsyre) af enzymer, der
frigives, når hørfrøet knuses eller spires.
 
Jeg følger naturligvis Fødevarestyrelsens
anbefalinger og advarer mod indtagelse af
hørfrøspirer i store mængder.
Stor indtagelse kan for eksempel ske, hvis
du juicer dine spirer.
 
 

CADMIUM I HØRFRØ & SOLSIKKE

Hørfrø og Solsikke har et vist indhold af tungmetallet
cadmium. Det kan opkoncentreres i kroppen med
skadelige virkninger, hvis du indtager store mængder
af de to sorter.
 
Bemærk at selvom cadmium ikke forsvinder ved
spirin,g så indeholder spirede hørfrø og Solsikke ikke
mere cadmium end der er i de afskallede solsikkefrø,
som du normalt køber i supermarkedet.
 
 

FAGOPYRIN I BOGHVEDE

Den ydre skal på uafskallet boghvede indeholder
det naturlige toxin, Fagopyrin. Stoffet kan overføres
til spirerne, som vokser ud af skallen.
 
Indholdet af Fagopyrin falder ikke ved at dyrke
boghvedespirer i længere tid.
 
Intolerance overfor fagopyrin giver udslag i,
at huden bliver overfølsom overfor sollys.
Andre symptomer er kløe og rødme af huden.
 
Problemet opstår i tilfælde, hvor store mængder
spiret boghvede indtages i juicet eller blendet
form over længere tid. Nogle mennesker kan dog
være så følsomme overfor stoffet, at mindre
mængder fagopyrin giver allergiske reaktioner.

Ifølge lægeskrevne artikler, forsvinder de allergiske
symptomerne, når du stopper med at spise
boghvedespirerne.
 


CANAVANINE I LUCERNE

Lucerne indeholder en type af aminosyrer kaldet
L. Canavanine. Indholdet af stoffet er koncentreret
i de tørre frø, men neutraliseres efterhånden som
spiren vokser. Lucerne skal derfor altid dyrkes,
til de sætter blade.
 
For at koncentrationen af L. Canavanine i Lucerne
skulle udgøre et problem, kræves indtagelse af flere
kilo lucernespirer på daglig basis. Så stor indtagelse
kan for eksempel ske, hvis du primært lever af juice.
 D.v.s. hvis din kost består primært af rå saft af grønt
og spirer.
 
 

HOLD DIG AJOUR

For at jeg kan holde dig ajour med eventuelle
ændringer i spireverdenen, anbefaler jeg, at
du tilmelder dig den gratis Spireklub >
eller bliver fan af gruppen på Facebook >
 
 
 
 
 
























 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Ærtespirer



























 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Solsikkespirer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lucernespirer
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub