Fennikelspirer
 

 

HJEMMELAVET SPIREGLAS

Hjemmelavet spireglas 
Et hjemmelavet spireglas er en nem og billig spirebeholder. Den består af et syltetøjsglas, et stykke stof og en kraftig elastik.
 
Beholderen er ikke helt nem at bruge, men er god for dig, der gerne vil prøve at dyrke lidt spirer billigt og hurtigt, inden du køber en rigtig spirebeholder.

Pris

Den billigste udgave af et hjemmelavet spireglas består af et stykke stormasket tyll, en kraftig elastik og et syltetøjsglas med en stor åbning. Alternativt kan du vælge et andet glas, bare åbningen er så stor som mulig for at sikre den bedste ventilation af spirerne.
 
Så pris? Cirka 20 kr.
 
Vejledning hjemmelavet spireglas

Kapacitet

Et hjemmelavet spireglas kan rumme 1-3 håndfulde udvoksede linsespirer afhængig af glassets størrelse.
Du bør ikke vælge meget store glas eller fylde dem med en masse spirer. Et spireglas ventilerer ikke de nederste spirer særlig godt at begynde med. Flere spirer eller et større glas vil hindre luftstrømmen, hvilket ikke er optimalt.

 

Brugervenlighed

Et hjemmelavet spireglas er nemt at lave. Du kan vælge at lade stoffet for glassets åbning være enten tyll eller hamp-/hørstof.
 
Hvis du vælger tyll, kan du hælde skyllevandet direkte ud gennem tyllet. Hvis du vælger hamp eller hør, bør du fjerne stoffet, når du skyller spirerne, så der ikke sætter sig unødigt plantemateriale i stoffet.
 
Et spireglas bør stå med en hældning på 45 grader under spiredyrkningen. Dermed kan vandet løbe fra mellem skylningerne.
 
 

Rengøring

Jeg anbefaler, at du først vasker glasset med en ren, stiv børste og opvaskemiddel. Derpå er det en fordel, hvis du hælder kogende vand i glasset for at få det helt rent.
 
Tyllet kan vaskes med sæbe. Hør-og hampstof kan koges i rent vand. Du kan se de nærmere teknikker til gode resultater med dit hjemmelavede spireglas i spirebogen.

Skyl altid glas og stof efter med rent vand, så der ikke er overskydende sæbe i beholderen efter den sidste skylning.

 

Variation

Dit hjemmelavede spireglas er rigtig godt til bælgfrugter, større frø som bukkehorn eller radise og store korn som rug eller hvede.

Geldannende frø som karse, sennep og rucola trives ikke i et spireglas. De vil simpelthen rådne, da glasset ikke dræner disse krævende frø godt nok. Hvis du ønsker at dyrke spirer af geldannende frø, kan du vælge GEO Terracotta Sprouter eller dyrke dem på vat på en tallerken.

Glasset er heller ikke velegnet til at dyrke Solsikke, da skaller og spirer bliver viklet ind i hinanden. Det gør hele klumpen uspiselig medmindre du piller alle skallerne fra med håndkraft....ja, ikk?!
 
 

Kvalitet

Selve glasset holder sig godt i mange år, men hamp og tyllstof bør udskiftes med et par ugers mellemrum for at holde god hygiejne i glasset.
 
Du når dog sjældent at udskifte stoffet, hvis du er faldet for de små, sunde skud. Så vælger du hurtigt en af de færdiglavede spirebeholdere, som er langt nemmere at bruge og kan spire alle typer spirer.


Vægt

Et hjemmelavet spireglas vejer sjældent mere end 250 gram.
 

Størrelse

Et fuldt samlet spireglas er cirka 18 cm bredt og 13 cm højt. Du har brug for at stille den i en skål eller på et opvaskestativ for at sikre den rette vinkel. Det fylder lidt oveni, men samlet set er beholderen nem at passe ind i alle køkkener.
 
 

Udseende

Det hjemmelavede spireglas er ikke en designmæssig skønhed, men du kan få den ganske elegant ved at vælge et klart glas mixet med hvid tyll og en hvid elastik og stille den i en hvid skål. I så fald passer den ind i alle køkkener og giver dig nogle sjove første spireoplevelser. Ergo et fint valg på din vej til at blive passioneret spiredyrker.


Guide hjemmelavet spireglas

Forhandler

Du finder nemt både syltetøjsglas, tyll og kraftige elastikker i danske butikker.
 Det kan være lidt sværere at finde økologisk eller
ØkoTex hør- eller hampstof. Jeg anbefaler en tur på nettet for det køb, da flere netbutikker sælger den type stof.


Spirer

Jeg vælger at give et hjemmelavet spireglas 2 ud af 5 spirer.
 
Karakteren er givet, fordi beholderen ikke er egnet til større mængder spirer og kun forholdsvis få spiretyper.
 
Det er nemt at skylle spirerne i beholderen, men det kan være svært for nye spiredyrkere at finde den rette balance mellem glasstørrelse og ventilation. Så det sker ofte, at spirerne tørrer ud.
 
På den positive side er det nemt at lave et spireglas og hvis du bare er opmærksom, skal du nok få spirer med succes i glasset.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Broccolicpirer
 
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub