Fennikelspirer
 
 

SANDWICH OG WRAPS MED SPIRER

TIL FROKOST ELLER AFTEN

 

Rispapirwrap med rejer eller tofu og fennikelspirer

En friskt smagende wrap med spirer.
1 person
 
100 gram risottoris
¼ knold frisk fennikel
1 dl vand med citronsaft eller let hvidvin
2 spsk hakket persille
100 gram friske, kogte rejer eller 100 gram tofu
½ løg
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
2 grøntsagsbouillonterninger
2 stykker rispapir
 
Trin for trin
Fennikelfrøene lægges i blød i 8 timer og spires i 8-9 dage til de får 1. blad. Lucernefrøene lægges i blød i 8 timer og spires i 6-7 dage til 1. blad.
Skyl spirerne grundigt til alle frøskaller er væk.
Rens og hak alle de øvrige grøntsager grundigt.
Kog risene i ca 15 minutter, til de er let møre i vand med den ene grøntsagsbouillonterning. Hæld vandet fra risene.
Kog 3 dl rent vand op med den anden terning. Steg fennikel, løg og hvidløg i en gryde eller wok sammen med tofu eller rejer let i cirka 10 minutter i olie. Tilsæt de kogte ris og rør hvidvinen i. Når vinen er næsten fordampet tilsættes de 3 dl bouillonvand sammen med den hakkede persille. Lad sikre let i 5 minutter og hæld så resterende væde fra.
Læg rispapir i blød et øjeblik, til det er blødt og rul det omkring de lune ingredienser. Læg de friske fennikel og lucernespirer ved siden af og servér straks. 
Tip Du kan erstatte Lucerne med BroccoliRaps eller Kløverspirer.

 

Sandwich med tun, lucernespirer og rapsspirer

En dejligt mættende sandwich med lysegrønne spirer.
1 person
 
2 spsk blandede Lucernefrø og Rapsfrø
150 gram filet frisk eller frossen tun
Friske basilikumblade
1 grovbolle
Olivenpesto
Salt/peber
Olivenolie
1 tsk Balsamico
 
Trin for trin
De blandede Lucernefrø og Rapsfrø lægges i blød i 8 timer og spires derpå i cirka 6 dage til 1. blad.
Skyl spirerne grundigt i en skål, så frøkapslerne sies fra. De kraftige rødder på rapsspirerne kan spises eller du kan skære dem fra og bruge dem i smoothies.
Rist grovbollen, skær den over og smør den med pestoen. Læg spirer og basilikum blade i den. Pensl tunfiletten med olivenolie, salt og peber. Steg den og læg den i bollen med stænk af balsamico. Serveres mens fileten er dejligt varm.
Tip Du kan vælge at dyrke de nævnte frø sammen eller hver for sig. I stedet for Rapsspirer og Lucernespirer kan du vælge Broccolispirer og/eller Kløverspirer.

 

Simpel spiresandwich

En klassiker i en ekstra sund udgave.Sandwich med lucerne og broccoli spirer
 
1 tsk Lucernefrø 
1 grovbolle
4 spsk grøn pesto
1/2 avokado
3 blommetomater
1/2 kyllingebryst
2 spsk græskarkerner
 
Trin for trin
Lucernefrø og Kløverfrø lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 5-8 dage til de får 1. blad.
Rist græskarkernerne let på panden og hæld dem i en skål. Steg 1 kyllingsbryst på panden og skær kødet i skiver. Rist grovbollen og skær den over på langs. Mos avocado sammen med pesto og smør blandingen på indersiden af bollerne. Fordel kød, skiveskårne tomater, græskarkerner og spirerne i bollerne.
Tip Du kan bruge BroccolispirerRapsspirer eller Rucolaspirer i stedet for de valgte.
 

Grovbolle med Ruccolaspirer og røget laks

En dejlig sandwich med spirer til frokost eller en hurtig aftensmad.
1 person
 
1 grovbolle
1 tsk rød eller grøn pesto
1 skive røget laks
 
Trin for trin
Rucolafrøene lægges i blød i ½ time og dyrkes på vat ligesom Karse i 6-7 dage til de får blade.
Kløver og Lucerne blandes og lægges i blød i 8 timer og dyrkes i en spirebakke i 6-7 dage til de får 1. blad.
Når spirerne er klar til maden skylles de i en skål med vand, så frøkapslerne skylles fra. Lad vandet dryppe helt af.
Rist grovbollen og smør den på begge indersider med pesto. Læg spirerne og laksen i og sandwichen er klar.
Tip Du kan lægge en smule Sennepsspirer i for ekstra smag. De kan dyrkes på vat sammen med Rucolaspirerne.
 

Wrap med spirede kikærter, avocado og pesto

En dejligt mættende wrap med friske spirer.
1 person
 
1/2 avocado
1 grov tortillia
2 mellemstore tomater
¼ salatløg
Oliven-, valnødde- eller peberfrugtpesto
Salt
Peber
 
Trin for trin
Læg kikærterne i blød i 10 timer og dyrk i 4-5 dage til spiren er 1,5 cm lang.
Læg Endivefrø, Rapsfrø, Broccolifrø, Kløverfrø ii blød i 8 timer og dyrk i spirebakke i 6-7 dage til 1 blad foldes ud.
Når spirerne er klar skylles de grundigt til alle frøkapsler er væk. Giv kikærterne et kort opkog i 3-5 minutter og mos dem sammen med pesto, avokado og det flydende i tomaterne. Bladspirerne spises rå og snittes kun en gang på midten.  Gem evt et par spiretoppe til pynt. Rødderne kan sagtens spises, men er pænest, når de er hakket fint. Hak det resterende af tomaterne. Varm tortilliaen på en pande uden olie og smør med pesto/kikærtemos. Fordel tomat og spirer på tortilliaerne, rul sammen, skær over i 5 cm stykker og anret på tallerken. Servér med pynt af spirer.
Tip Du kan bruge rå, spirede Mungbønner eller Linsespirer i stedet for Kikærter, hvis du foretrækker ukogte spirer. Kun kikærterne skal have et kort opkog efter spiring grundet deres naturlige indhold af trypsininhibatatorer.
 
 
 

SANDWICH MED LUCERNE OG SPIRET HUMMUS

En kendis i spiret udgave
 
1 tsk lucerne, hvid kløver eller rød kløver
10 spsk kikærter
1 grovbolle efter eget valg
½ rød peberfrugt eller mild jalapeno
4 skiver agurk
1 cherrytomat
1 spsk rød pesto
1 skive rød- eller salatløg
1 fed hvidløg
citronsaft
1 knivspids chilipulver
Jomfruolivenolie
2 spsk tahin
Salt
Mozzarella eller kylling efter eget ønske

Læg lucerne eller kløver i blød i 8 timer og dyrk i 6-8 dage til de får blade.
Læg kikærter i blød i 12 timer og dyrk dem i 3-4dage til spiren er 1 cm lang. Giv de færdigdyrkede kikærter et kort opkog i 3-5 minutter for at neutralisere deres naturlige indhold af trypsininhibitorer (naturligt toxin i rå og spirede kikærter og soyabønner). Lad kikærterne køle af, mens du skyller lucerne eller kløverspirerne i en skål med køligt vand til de fleste skaller er væk. Skyl og snit grøntsagerne.
Blend de kolde kikærtespirer med olivenolie, hvidløg og tahin. Smag til med salt, chilipulver og citronsaft.
Rist grovbollen og smør den med pesto og hummus. Læg spirer og grønt på. Du kan lægge mozzarella eller kylling i hvis du vil have ekstra mæthed.
Tip Du kan blande spirede linse- eller mungbønnespirer i din humus. Linse- og mungbønnespirer skal ikke koges men kan spises helt rå efter dyrkning til 1 cm spire.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Broccolicpirer
 
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub