SPIRER I SALATER

FRISKE OG ØKOLOGISKE

 

Spiresalat med pink gulerødder

En nem salat med violette pift af farveSpiresalat med violette gulerødder
 
10 g lucernefrø til spirer
20 g grøn linser til spirer
½ grøn peberfrugt
1 violet gulerod
3 broccolistoppe
Fetatern
1 spsk grøn pesto
Olivenolie
 
Dyrk lucerne i 5-7 dage til de får blade. Linserne dyrkes i 2-3 dage til den hvide hale er 1/2-1 cm lang. Skyl de færdige spirer i en skål med køligt vand, til de fleste frøkapsler på spirerne er væk. Det giver den bedste smag. Skyl salaten, og hak grøntsagerne til passende størrelser. Bland tomatpesto med olien til en ønsket konsistens. Bland alle ingredienserne. Anret og pynt med lidt ekstra spirer.
 
 

Endivesalat med vindruer og valnødder

Bitterstoffer blandet med ren sødme
2 personerEndivespire salat
 
2 spsk Endivefrø
1 håndfuld milde babysalatblade
1/2 moden avocado
1 håndfuld grønne vindruer
2 hele valnøddekerner
Dressing:
3 spk avocado- eller valnøddeolie blandet
med salt, peber og lidt limesaft

Endivefrøene lægges i blød i 8 timer og spires i 9-10 dage, til de danner første blad.
Læg de færdigdyrkede spirer i en skål med friskt vand. Fordel spirerne med kærlige fingre og skift vandet flere gange, indtil frøkaplserne er væk. Nu er spirerne klar.
Valnødderne lægges i blød i 2 timer i koldt vand for at gøre dem milde i smagen og sprøde i konsistensen.
Skyl salaten og vindruerne. Skær vindruerne over og fjern eventuelle kerner. Hak valnødder og avocado. Skær eventuelt endivespirerne over på midten. Anret det i en flot skål og hæld lidt dressing over lige inden servering.

Tip Du kan blande op med andre milde spirer som Solsikke, Rød-/Hvidkløver eller Lucerne og få en blødere smag. Vil du have mere bitterhed, kan du nyde Rucolaspirer i salaten sammen med Endivespirerne.
 
 

Salat med masser af Solsikkespirer

En salat fuld af sol til kolde dage
1 person
 
2 spsk pinjekerner
4 blade grøn salat
3 cm agurk
3 friske aparges
olie
salt og peber
 
Solsikkespirerne lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 7-8 dage til 1. blad foldes ud.
Skyl de dyrkede spirer og fjern de hårde, sorte skaller fra spirerne.
Skyl alle ingredienser grundigt, snit agurk og asparges. Rist pinjekernerne let på panden og anret det hele på en tallerken med krydderier.
Tip Du kan pifte salaten ekstra op med Lucernespirer eller Kløverspirer.
 
 

Lucerne, ært, kløverspiresalat

Salaten der mætter mere en man skulle tro.Lucernespiresalat
1 person
 
1 strøget tsk Lucernefrø
1 strøget tsk Rødkløver eller Hvidkløver
3 spsk Ærter
1 stilk forårsløg
3 cm agurk
100 gram tofu
Krydderi
Kokosolie
 
Lucerne og kløver lægges i vand i 8 timer og dyrkes i 5-6 dage til første blad.
Ærter lægges i blød i 4 timer og dyrkes i 2-3 timer til hvid spire er 1-2 cm lang.
Skyl derpå spirerne grundigt og de er klar til retten.
Snit de øvrige ingredienser. Steg tofuen på panden med krydderi og kokosolie.
Anret det hele på en tallerken og servér straks.
 

Solsikkespiresalat med citrusfrugter

En frisk salat med solsikkespirer og citrusfrugter til dig, der vil skinne om kap
med den lune forårssol.
1 person

3 spsk Solsikkefrø
1 spsk sesamfrø
1 stor håndfuld blandet grøn salat
1 blodappelsin i skiver
1/2 rød grape i skiver
50 gram hakket fennikel
Salt & peber

Trin for trin
Solsikkespirerne lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 7-8 dage til 1. blad foldes ud.
Sesamfrøene lægges i blød i koldt vand i 2 timer. Skyl de dyrkede spirer og sesamfrø grundigt. Kassér de hårde, sorte skaller fra spirerne.
Skyl alle ingredienser grundigt og anret på en tallerken med krydderier.
Tip Du kan bruge spirede Fennikelfrø som ekstra pynt i retten.

 

Bukkehornspiressalat med granatæble

En frisk salat med krydret sødme i sommervarmen.
 
1 spsk BukkehornsfrøBukkehorns spiresalat
½ rød peberfrugt
1 mellemstor tomato
1 mellemstor gulerod
½ granatæble
1 tsk salt
1 spsk citronsaft
1 stilk frisk koreander
 
Bukkehornsfrøene lægges i blød i 8 timer og spires i 5-7 dage, til de får blade.
Skyl alle ingredienser grundigt. Snit spirerne tre gange på tværs. Roden spises med men frøkapslerne skylles fra efter ønske. Riv guleroden og snit peberfrugt og tomat fint. Granatæblekernerne renses, så den hårde hvide bund og vægge er renset af.
Bland alle ingredienser. Dryp citronsaften over salaten og krydr med hakket koreander. Servér straks.
 

Grøn spiresalat

Til hovedret eller ?
 
2 spsk grønne linser eller mungbønner
1 tsk rød kløver eller lucerne
1 tsk endive, ruccola eller hvid kløver
2 blade icebergsalat
1 spsk pinjekerner
2 gule eller grønne tomater
5 cm agurk
¼ syrligt æble eller pære efter eget valg
Nøddeolie efter smag
Salt og peber
 
Læg linser eller mungbønner i blød i 10 timer og lad dem spire i 3-4 dage til spiren er 1 cm lang.
Læg lucerne eller kløverfrø i blød i 8 timer og dyrk til spirene folder deres små blade ud.
Læg endive, ruccola eller hvid kløver i blød i 2-8 timer afhængig af sort og dyrk dem som beskrevet på frøposen.
Skyl de færdige spirer grundigt i en skål med vand. Frøkapslerne på mungbønner og linser skylles fra, da de er lidt fade i smagen.
Skyl de øvrige spirer fri for frøkapsler. Det gøres nemmest i en stor skål med vand. Deres rødder er tynde og kan sagtens spises med i salaten.
Brun pinjekernerne let på en pande. Skyl og snit de øvrige ingredienser.
Anret det hele i en flot skål, hæld olie over og servér straks.
Tip Du kan servere olien i en separat skål eller lille flaske og lægge et par spirer i den for pynt.
 
 

Spiret spelt med bælgfrugtspirer

En salat hvor spirerne rigtig kommer til deres ret.
1 person
 
2 spsk Ærter
2 spsk Mungbønner og/eller Grønne linser
1 tsk Broccolifrø og/eller Rapsfrø
50 gram hel, rå, økologisk spelt
1 håndfuld spinat
½ grøn peberfrugt
100 gram kød eller tofu
Salt
Peber
Olie til stegning
1 knivspids karry
Citronsaft
 
Trin for trin
Grønne ærter lægges i blød i 4 timer og spires i 3-4 dage til spiren er 1,5 cm lang.
Mungbønner og/eller Grønne linser lægges i blød i 8-10 timer og spires i 3-4 dage til spiren er 1,5 cm lang.
Broccoli og/eller Rapsfrø samt Bukkehornsfrø blandes og lægges i blød i 8 timer og spires i spireboks i 6-8 dage til spiren folder 1. blad ud.
Du kan købe frisk økologisk, hel spelt i en helsekostbutik. De skal lægges i blød i 4 timer og spires i 2-3 dage til spiren er op til 1 cm lang.
Skyl spirerne i en stor skål med vand. Frøkapslerne kan spises, men det er pænest, hvis de skylles fra. Lad vandet dryppe helt fra.
Steg kød eller tofu med salt, peber og karry for smag. Snit spinat og peberfrugt og anret det hele på en tallerken med spirer over.
Tip Du kan erstatte spelt med Quinoa, Hirse eller Amaranth, hvis kornet er for hårdt at fordøje. Du finder økologisk kvalitet af dem alle i helsekostbutikker. I Spirebogen kan du læse, hvordan du dyrker dem.
 

Kartoffelsalat med ærtespirer

En mættende ret med masser af proteiner
1 person
 
4 spsk Ærter
1 spsk Lucerne
200 gram nye kartofler
1 dl cultura eller yoghurt naturel
1 blad grøn salat
1 blad rød salat
Et par ristede brødcoutoner
7-8 stængler frisk purløg
½ tsk dijonsennep
Salt
Peber
 
Trin for trin
Ærterne lægges i blød i 4 timer og dyrkes i 3-4 dage til de viser en spire på 1,5 cm
Lucerne og Sennep blandes og lægges i blød i 8 timer og spires i 6-7 dage til de folder deres 1. blad ud.
Smut de gennemsigtige skaller af ærterne lige inden de bruges i retten. Lucerne og Sennep skylles i en stor skål med vand, så frøkapslerne nemt kan skyllles fra.
Hak purløg og det nederste af Lucerne- og sennepsspirernes rødder og stængler fint.
Skrub kartoflerne og kog dem i saltet vand i cirka 15 minutter til de er møre. Skær dem i skiver.
Rør cultura/yoghurt sammen med dijonsennep og smag til med salt og peber. Tilsæt de hakkede purløg og spirer og rør sammen.
Snit salaten og anret det hele på en tallerken med brødcoutoner, spiretoppe og dressingen på toppen.
Tip Du kan erstatte Lucerne med Kløverfrø efter lyst. Kløver dyrkes på samme måde som Lucerne.

Tomat- og spiresalat med feta

Vitaminrig salat med bælgfrugtspirer
2 personer
 
1 spsk Rucolafrø
2 modne tomater
4-5 terninger fetaost
1 spsk ekstra jomfru olivenolie
Tørret eller frisk oregano
Basilikum efter ønske
Salt og peber
 
Trin for trin
Ærterne lægges i blød i 4 timer og dyrkes i 3-4 dage til de viser en spire på 1,5 cm.
Grønne linser og mungbønner lægges i blød i 8-12 timer og spires i 3-4 dage til de viser en spire på 1.5 cm.
Ruccolafrøene lægges i blød i 20 minutter og dyrkes på vat som Karse, til de folder deres 1. blad ud.
Skyl til sidst spirerne grundigt i en skål. Sorter gerne de tomme frøkapsler fra linser og bønner selvom de er spiselige. Smut de gennemsigtige kapsler af ærtespirerne. Det får ærterne til at smage bedre og deres smukke farver kommer bedre til deres ret.
Skyl de øvrige ingredienser og skær tomaterne i både. Anret det hele på en tallerken. Hæld olivenolie over og tilsæt krydderierne efter behag.
Tip Du kan erstatte Rucolaspirer med et par store blade ruccolasalat.

Enkel quinoasalat

En nem og hurtig ret fuld af livlige spirer.
1 person
 
2 spsk økologisk quinoa
1 stor reven gulerod
2 spsk nøddeolie fra Irma, Føtex eller Kvickley
 
Trin for trin
Lucerne lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 5-6 dage. Solsikken lægges i blød i 8 timer og spires i 7-9 dage. Begge er klar, når de har fået 1. blad.
Økologisk quinoa fra helsekostbutikken kan dyrkes i 2 dage, til den viser en lille spire.
Skyl alle spirerne grundigt en sidste gang. Klip rødderne fra solsikkespirerne inden servering og gem rødderne til en smoothie. Bland ingredienserne og hæld nøddeolien over retten. Smag til med salt og peber.
Tip Du kan bruge Kløver, Raps, Broccoli, Ærter, Linser, Mungbønner i stedet for eller sammen med de nævnte spirer.
 

Tomatsalat med Raps- og Broccolispirer

En italiensk forret med et pift af friske spirer.
1 person
 
1 tsk Rapsfrø
2 mellemstore, modne tomater
100 gram mozzarella
2 skiver moden avokado
1 stængel frisk basilikum
1 spsk jomfruolivenolie
1 spsk citronsaft
salt og peber efter behov
 
Trin for trin
Raps- og Broccolifrøene blandes og lægges i blød i 8 timer. Derpå dyrkes de i 5-7 dage til 1. blad. Disse spirer får rodhår - der ligner mug - så klip evt rødderne fra inden de bruges i salaten for syns skyld. Rødderne kan gemmes og bruges i smoothies.
Bland olie og citron. Smag til med salt og peber
Skær tomater, avokado og mozarella i skiver og anret på en tallerken. Drys rapsspirer og basilikumblade over som pynt. Dryp olieblandingen over retten.

 

Farveeksplosion

Fest og farver i salatskålen.Salat med amaranth og radise spirer
1 person
 
2 spsk rød quinoa
1/2 gul peberfrugt
1 revet gulerod
2 cocktailtomater
5 cm agurk
1 stilk broccoli
2 spsk nøddeolie fra Irma, Kvickley eller Føtex
Salt og peber
 
Trin for trin
Kinaradise- og Rosenradisefrø blandes og lægges i blød i 8 timer. De dyrkes i 6-8 dage til de får 1. blad. Disse spirer får rodhår, så du kan vælge at klippe de kraftige rødder fra lige inden spirerne bruges i maden. Rødderne kan bruges i smoothies eller dips.
Økologisk, rød quinoa kan købes i helsekosten og dyrkes i 2 dage til de lyserøde spirer bliver synlige.
Skyl spirerne grundigt en sidste gang lige inden brug. Skær alle ingredienser i mindre dele. Bland det hele grundigt, hæld nøddeolien over, smag til med salt og peber.
Tip Du kan vælge at tilsætte MungbønnerLinserLucerne og Kløver til retten efter lyst.

 

Quinoasalat m. cashewnøddedressing

 En lækker, fyldig ret med masser af grønne proteiner.
2 personer
 
1 tsk sesamfrø
120 gr. usaltede cashewnødder
2 babymajs
1 slankt forårsløg med lille knold
½ rød eller gul peberfrugt
½ agurk
En kop quinoa af farve efter eget valg
En dusk frisk persille
En frisk citronbåd
Salt
Peber
 
Trin for trin
Retten
Solsikkefrø lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 8-10 dage til de folder deres 1. blad ud.
Mungbønner lægges i blød i 12 timer og spires i 3-4 dage til 1,5 cm spire.
Kløverfrø lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 6-7 dage til de får 1. blad.
Sesamfrø lægges i blød i koldt vand i 8 timer og spires i 1 dag.
Økologisk quinoa kan købes i supermarkedet og dyrkes i 2 dage, til den viser en lille spire.
Klip de krafige rødder fra solsikkespirerne (og gem dem til smoothies eller dips eller spis straks). Kassér de kraftige, sorte skaller. Skyl også Kløverspirerne og lad deres fine frøkapsler sejle væk sammen med vandet. Skyl den spirede quinoa og sesamfrøene grundigt og lad alle spirerne dryppe af i en fællse si.
Snit babymajs, agurk, forårsløg og peberfrugt i fine stykker, og hæld dem i skålen. Bland det hele og anret på en eller to tallerkener.
 
Læg cashewnødderne i blød i vand i 20 minutter. Efter iblødsætningen hældes nødder og vand over i en food processor og blendes til konsistensen er cremet. Tilsæt eventuelt lidt mere vand og smag til med salt og peber.
 
Læg en eller to skefulde af cashewnøddedressingen i kanten af retten sammen med citronbåden, så man selv kan vælge mængden af dressing og citron.
Pynt retten med persilleblade.
Tip Du kan bruge LucerneBroccoliBukkehornÆrter eller andre spirer til retten efter lyst.
 

Endivesalat med nødder og kant

En frisk salat til forret inspireret af en god kokkeven
2 personer
 
3 spsk Endivefrø
1 spsk Rucolafrø
1 kop valnødder
1 tsk dijonsennep
1 tsk honning
1 chalotteløg
2 spsk blød, smuldret gedeost
3 spsk eddikecider
¼ kop ekstra jomfru olivenolie
1 rødt æble med bitter kant
Salt
Peber
 
Trin for trin
Endivefrø lægges i blød i 8 timer og dyrkes i 8-11 dage til de folder det første blad ud. Læg Sennepsfrø i blød i 8 timer og dyrk i spirebeholder eller på vat i 6-7 dage til 1. blad. Læg Ruccola i blød i ½ time og dyrk på vat som karse indtil 1 blad fldes ud. Skyl frøkapslerne fra de færdigdyrkede spirer, og spirene er klar til retten.
Læg valnødderne i blød i 2 timer og skift vandet undervejs. Rist derpå valnødderne let over svag varme i 5-6 minutter til de dufter.
Hæld finthakket skalotteløg, sennep, honning og eddikecider i en skål og pisk sammen med olien indtil konsistensen er tyk. Smag til med salt og peber.
Hak æblet og skær spirerne over en enkelt gang. Arranger på to tallerkener, hæld dressingen over og dekorer med ost, valnødder og et par spiretoppe.
Tip Du kan tilsætte 1 håndfuld, hakkede friske mynteblade for ekstra smag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub