Fennikelspirer
 
 

OPSKRIFTER MED SPIRER TIL BØRN

Opskrifterne på denne side er inddelt i aldersgrupper.
 

SPIRER FOR BØRN ¾-2 ÅR

I denne alder skal spirer varmebehandles for at
neutralisere de små mængder bakterier, der er på alt grønt.
 

Grød med spiret boghvede

1 barn
 
5 spsk afskallede boghvedefrø
½ lille kop mandelmælk
¼ lille kop vand
1 tsk sirup
1 knivspids vanillepulver
3 tynde skiver moden banan
Et par friske æbletern
 
Trin for trin
Læg boghveden i blød i ½ time og dyrk dem i spirebakke i 1-2 dage til de viser ½ cm spire. Skyl 3-4 gange hver dag.
Kog boghveden i frisk vand i 3-4 minutter. Hæld tilbageværende vand fra og mos den kogte boghvede sammen med mandelmælk, sirup og vanillepulver. Tilsæt en smule vand efter behov. Lad grøden køle af og læg den friske frugt på lige inden servering.
Tip Du kan bruge andre typer frisk frugt.
 
 

Næsten rå ærtespiresuppe

1 barn
 Asiatisk barn med spire
1 stor gulerod
¼ fed hvidløg
¼ frisk, moden avocado
1 dl vand
3 friske mynteblade
1 knivspids salt og peber
 
Trin for trin
Læg ærter i blød i 4 timer og dyrk dem i 2-4 dage til spiren er 1 cm lang.
Skyl ærtespirerne og snit gulerod i 2 cm stykker. Kog ærtespirer og gulerodsstykker i 3-4 minutter i frisk vand. Hæld vandet fra. Hæld de kogte spirer, gulerodsstykker, avocado, hvidløg, mynteblade og lidt vand i blender og blend til konsistensen er lind. Tilsæt mere vand efter behov. Smag til med salt og peber. Servér straks.
Tip Du kan tilsætte en anelse frisk citronsaft.
 
 

Grøntsagsterrine

1 barn og 1 voksen
 
¼ tsk Broccolifrø og/eller Rapsfrø
2 tsk hele Grønne linser eller hele Røde linser
1 lille gulerod
2 stilke blomkål
1 stilk broccoli
5 cm squash
2 æg
½ lille løg
1 spsk kokosolie
Salt og peber
 
Trin for trin
Broccolifrø og/eller Rapsfrø lægges i blød i 8 timer og spires i 6-7 dage.
Grønne linser lægges i blød i 8 timer og spires i 3-4 dage indtil spiren er 1 cm lang.
Røde linser lægges i blød i 4 timer og spires i 2-3 dage indtil spiren er ½ cm lang.
Spirer og grøntsager skylles grundigt og dryppes af. Fjern spirernes frøkapsler.
Hak alle grøntsagerne i små stykker og skær Broccolispirerne i 3 cm stykker. Rødderne kan bruges ligesom stænglerne. Linsespirerne skal ikke hakkes.
Sautér løgstykker i kokosolien i et par minutter uden de bliver brune. Tilsæt de øvrige grøntsager og linsespirer. Gem Broccolispirerne lidt.
Pisk æg med salt og peber. Hæld det i en rugbrødsform sammen med de varme grøntsager og linsespirer. Tilsæt nu Broccolispirerne.
Terrinen bages ved 200° i 30 minutter til æggenmassen har sat sig.
Tip Du kan servere retten med en skive rugbrød.
 
 
 

Spirer for børn fra 2-4 år

I denne alder skal spirer enten varmebehandles i 2-3 minutter
eller have et citronbad i 10 minutter inden de spises
 

Rissalat med røde linser

1 barn og 1 voksen
 
2 spsk hele Røde linser
1 stor kop kogte ris
1 moden tomat
5 cm agurk
½ moden avocado
Frisk citronsaft
Salt
Peber
 
Trin for trin
Røde linser lægges i blød i 4 timer og spires i 2-3 dage indtil spiren er ½ cm lang.
Bukkehornsfrø lægges i blød i 8 timer og spires i 6-8 dage til 1. blad.
Når spirerne er færdige skylles de først i frisk vand til frøkapslerne er væk. Læg dem derpå i citronsaft med vand i forholdet 1:6 i 10 minutter.
Skyl de øvrige ingredienser og hak dem og Bukkehornsspirerne fint. Bland det hele med ris og smag til med citron, salt og peber.
Tip Du kan bruge Grønne ærter eler Grønne linser i stedet for de røde linser.
 
 

Pitabrød fyldt med spirer

1 barn og 1 voksen
 
2 grovpitabrød
½ grøn eller gul peberfrugt
6 cm agurk
2 små tomater
10 tern fetaost

Trin for trin
Læg Lucernefrø i blød i 8 timer og dyrk i 6-8 dage til de folder 1. blad ud.
Læg Solsikkefrø med skaller i blød i 8 timer og dyrk i 8-9 dage til 1. blad foldes ud.
Skyl spirerne grundigt i en stor skål med vand til alle skaller er væk og vandet er helt klart. Læg derpå spirerne i en skål med citronsaft og vand i forholdet 1:6 i 10 minutter. Skyl efter med frisk vand.
Vask peberfrugt, agurk og tomater. Hak dem og spirerne i små stykker. De store rødder på solsikkespirerne kan hakkes med og spises rå. Rist pitabrødene i ovn eller på brødrister, fyld dem med ingredienserne og retten er klar.
Tip Du kan tilsætte Quorn, tofu eller kød stegt i hvidløg, timian og olie, hvis du ønsker mere fylde. I så fald kan du stege peberfrugterne og tomaterne med for mere smag.
 
 

Fiskefrikadeller med bønne- og linsespirer

1 barn og 2 voksen
 
½ kg hakket torsk
1 lille gulerod
1 lille persillerod/pastinak
2 æg (kan udelades)
½ frisk citron
Salt
Peber
Kokosolie
 
Trin for trin
Mungbønner og Grønne linser blandes og lægges i blød i 10 timer og spires i 3-4 dage indtil spiren er 1 cm lang. Skyl dem til sidst grundigt i en stor skål med vand, fjern en del af de tomme frøkapsler og spirerne er klar.
Skyl grøntsagerne og kom dem og linserne i en blender. Blend til konsistensen er grov grød. Hæld ud i en skål og bland det med fiskefars, salt, peber (og æg).
Form til små boller med en stor ske og steg dem i kokosolie i 10-12 minutter ved middelvarme. Server med frisk citron.
Tip Du kan i stedet bruge Grønne ærter eller Røde linser i farsen.
 
 
 

Spirer for børn fra 4 år og ældre

Hvis barnet kan fordøje kød og rå grøntsager kan spirer nu nydes rå
efter et citronbad
- undtagen Kikærter som altid skal have 3-5 minutters opkog.
...så I kan vælge frit på siderne med de øvrige opskrifter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Broccolicpirer
 
                             Videoer                           SHOP                                                                                          Kontakt                          English
                             Bøger                              Blog                                        Facebook    Pinterest Friske Spirer    LinkedIn                          PR                                 SpireKlub